search
ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 20:39
MENU CLOSE

Λευκός Οίκος: Η Ουκρανία «δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ» μετά τη σύνοδο – «Ναι» στα πυρομαχικά διασποράς

07.07.2023 22:20
NATO

Η Ουκρανία «δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ» μετά τη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους, η οποία είναι προγραμματισμένη για την προσεχή εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.

Η δήλωση αυτή διατυπώνεται την ώρα που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πραγματοποιεί διεθνή περιοδεία με στόχο κυρίως να αποσπάσει περισσότερη υποστήριξη στη φιλοδοξία του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ πριν από τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στις 11 και 12 Ιουλίου στο Βίλνιους, στη Λιθουανία.

Πριν την αναχώρησή του για την Τουρκία, από την Μπρατισλάβα, ο Ζελένσκι έκανε λόγο για έλλειψη ενότητας εντός του ΝΑΤΟ στο ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Ουκρανίας, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο αντιπροσωπεύει «απειλή» για την παγκόσμια ασφάλεια.

«Ναι» στα πυρομαχικά διασποράς

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προμηθεύσουν πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, ξεπερνώντας ένα σημαντικό όριο στον τύπο των όπλων που προσφέρονται στο Κίεβο για να αμυνθεί κατά της Ρωσίας.

“Είναι μια δύσκολη απόφαση. Την αναβάλαμε” για κάποιο χρόνο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, προσθέτοντας ότι ήταν αυτό ήταν “το σωστό να γίνει”.

Δήλωσε επίσης ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έλαβε την απόφαση σε συνεννόηση με τους συμμάχους και αφότου η κυβέρνησή του “συνέστησε ομόφωνα” την πρόταση αυτή.

Ο Σάλιβαν διαβεβαίωσε επίσης ότι οι Ουκρανοί έχουν δώσει “γραπτές” εγγυήσεις σχετικά με τη χρήση που θα κάνουν αυτών των όπλων για να ελαχιστοποιήσουν “τους κινδύνους που ενέχουν (τα όπλα αυτά) για τους πολίτες”.

Πρόσθεσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί πυρομαχικά διασποράς κατά της Ουκρανίας από την αρχή της σύγκρουσης και ότι η χρήση βλημάτων πυροβολικού από την Ουκρανία είναι τόσο συχνή που είναι δύσκολο να διατηρηθεί η παραγωγή.

Ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι προσβλέπει στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ “στο εγγύς μέλλον”.

Είναι “πιθανό” η Τουρκία και η Ουγγαρία, που εμποδίζουν επί του παρόντος την ένταξη της Στοκχόλμης, να αλλάξουν τη θέση τους την επόμενη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στο Βίλνιους, δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, τονίζοντας ότι ακόμη κι αν αυτό δεν συμβεί (τότε), η Ουάσινγκτον εκτιμά “ότι θα συμβεί στο εγγύς μέλλον”.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Σάλιβαν εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Σουηδία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ “στο όχι πολύ μακρινό μέλλον” μεσούσης της διαφωνίας της Τουρκίας για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας. Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους.

Διαβάστε επίσης:

Ολλανδία: Παραιτείται (ξανά) η κυβέρνηση Ρούτε

Πνίγηκε βουτώντας σε ποτάμι για να δει αν θα τη σώσει ο σκύλος της

EasyJet: Κατέβασε από αεροπλάνο 19 επιβάτες γιατί δεν μπορούσε να απογειωθεί λόγω… βάρους (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 20:35