search
ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 18:08
MENU CLOSE

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Κυβερνητικό «τυράκι» στους εφοπλιστές, με στόχο τις… προσφορές

12.07.2023 06:00
ploia diakopes887- new

Σε φουρτουνιασμένα κύματα πλέει η κυβέρνηση, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τους ακτοπλόους για μείωση των εισιτηρίων στα πλοία έχουν κολλήσει προς το παρόν σε… ύφαλο.

Η πολυδιαφημισμένη συνάντηση του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, με εκπροσώπους των ακτοπλόων, προκειμένου να πέσουν οι τιμές οι οποίες για δεύτερη χρονιά βρίσκονται στη… στρατόσφαιρα, δεν είχε χειροπιαστό αποτέλεσμα.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι συμφωνήθηκε οι ακτοπλόοι να καταθέσουν ως το απόγευμα της Πέμπτης τις προτάσεις τους για την επίλυση του ζητήματος, ζήτημα το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες έχει προκαλέσει την ενόχληση του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ζητήθηκε από τους ακτοπλόους μείωση των τιμών των εισιτηρίων άμεσα μέχρι το 30% – ποσοστό που η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι εντός λογικών πλαισίων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον εστιάζεται στα δρομολόγια «κορμού», δηλαδή, με αφετηρία και τερματισμό τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ επισημάνθηκε ότι οι τιμές των εισιτηρίων δεν ακολουθούν την πτώση των τιμών στα καύσιμα.

Από την πλευρά τους, οι ακτοπλόοι, λένε οι κυβερνητικές πηγές, συμφώνησαν να επανέλθουν εντός της εβδομάδας (μάλλον την Πέμπτη) με συγκεκριμένες προτάσεις για πιο ανταγωνιστικά πακέτα εκπτώσεων και προσφορών προς συγκεκριμένες ομάδες επιβατών και δρομολόγια υψηλής ζήτησης. Ωστόσο, φαίνεται ότι επανέφεραν στο τραπέζι το ζήτημα της εξυπηρέτησης των άγονων γραμμών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν απέκλεισε να επανεξετάσει το ύψος της επιδότησης. Επίσης, οι εκπρόσωποι του κλάδου φέρονται να εξέθεσαν αναλυτικά τα προβλήματά τους, από τον πληθωρισμό και τις τιμές των καυσίμων, μέχρι τις ζημιές προηγούμενων ετών.

Τα ζητήματα

Από τα παραπάνω προκύπτουν μερικά ενδιαφέροντα ζητήματα:

• Πρώτον, η κυβέρνηση επιχειρεί να απευθυνθεί στο… φιλότιμο μιας επαγγελματικής ομάδας, καθώς οι δυνατότητές της για άμεση παρέμβαση στην αγορά είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

• Δεύτερον, φαίνεται ότι η επιδότηση των άγονων γραμμών πιθανόν να αποτελέσει το «τυράκι» προς τους ακτοπλόους.

• Τρίτον, από την πλευρά τους οι ακτοπλόοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συζητήσουν μειώσεις των τιμών στα εισιτήρια, αλλά μόνο προσφορές.

• Τέταρτον, γεννάται το ερώτημα τι γίνεται με όσους ταξιδιώτες έχουν ήδη προμηθευτεί τα εισιτήριά τους και αν θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις όποιες προσφορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μιλώντας στη δημόσια ραδιοφωνία, ο ιδιοκτήτη της Golden Star Ferries Γιώργος Στεφάνου, πριν τη συνάντηση στο Μαξίμου, περιέγραψε με απόλυτη ακρίβεια το πλαίσιο των αιτημάτων του κλάδου, λέγοντας ότι οι ακτοπλόοι θέλουν το κράτος «να μπορεί να επιδοτεί όλες τις γραμμές για να έχουμε μειωμένα εισιτήρια. Να μηδενιστεί ο ΦΠΑ, να μην έχει ΦΠΑ ο επιβάτης να πληρώνει. Εφόσον λοιπόν πει το κράτος, ναι, άμεσα εγώ καταργώ τον ΦΠΑ, θα πέσουν οι τιμές τόσο όσο είναι ο ΦΠΑ. Να επιδοτήσει, τουλάχιστον κατά το ήμισυ, τα καύσιμα κάθε πλοίου, θα είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι», περιγράφοντας τους επιχειρηματίες του κλάδου ως… χομπίστες, αλλά και θέτοντας ζήτημα αριθμού πληρωμάτων.

Διαβάστε επίσης:

Καύσωνας «Κλέων»: Το ξανασκέφτονται στην κυβέρνηση για τα ανοιχτά καταστήματα την Κυριακή

Ακτοπλόοι: «Βάλτε πλάτη» λέει η κυβέρνηση κατόπιν εορτής – Προς μείωση στα εισιτήρια μέσω προσφορών για… λίγους

ΣΥΡΙΖΑ: «Κλείδωσε» και ο Τσακαλώτος μετά την Αχτσιόγλου για τη μάχη της προεδρίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 18:08