search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 16:58
MENU CLOSE

Τρία ελληνικά νησιά βγαλμένα από τη μυθολογία

12.07.2023 12:12
tinos new

Η Ελλάδα είναι γεμάτη μύθους. Ιστορίες με θεούς, ημίθεους, ήρωες, νύμφες και Μούσες γεμίζουν κάθε άκρη του τόπου. Από τα βουνά μέχρι τη θάλασσα ένας διαφορετικός μύθος κάνει τη φύση να ζωντανεύει, δίνει πνοή σε πλάσματα της φαντασίας και κυρίως τονίζει την έννοια του ηρωισμού.

Εάν φέτος το καλοκαίρι βρεθείτε σε κάποιο κυκλαδονήσι όπως η Τήνος, η Σαντορίνη και η Μήλος αυτοί είναι οι μύθοι που κεντούν την ιστορία αυτών των νησιών.

Τήνος

Το βουνό Τσικνιάς σε υψόμετρο 725 μέτρων, δεσπόζει στη βορειοανατολική ακτή της Τήνου. Σύμφωνα με το μύθο, ο Ηρακλής κυνήγησε και σκότωσε τα δύο παιδιά του βοριά, τα φτερωτά δίδυμα Ζήτη και Καλάι, επειδή τον είχαν προκαλέσει, και στη συνέχεια τα έθαψε στην κορυφή του βουνού. Όταν ο πατέρας τους, ο Βόρειος Άνεμος, έμαθε τι είχε συμβεί, εξέφρασε τη θλίψη και την οργή του αφήνοντας τα παιδιά του, τους ανέμους, ελεύθερα να πνέουν έκτοτε μανιασμένα στο συγκεκριμένο βουνό.

Αρκετές, επίσης, είναι οι αρχαίες πηγές που αναφέρονται στο βουνό και αναφέρουν ότι εκεί λατρευόταν ο θεός Αίολος ή Βόρειος Άνεμος και ότι εκεί οι άνθρωποι είχαν ιδρύσει ιερό και οικισμό, γεγονός που αποδεικνύεται από πολλά θρησκευτικά ευρήματα στην περιοχή.

Σαντορίνη

Ο Εύφημος, γιος του Ποσειδώνα και της Ευρώπης, ονειρεύτηκε ότι έκανε έρωτα με μια νύμφη. Στη συνέχεια, εκείνη του ανακοίνωσε ότι ήταν έγκυος και χρειαζόταν ένα ήρεμο και ασφαλές μέρος για να γεννήσει, δίνοντας στον Εύφημο συγκεκριμένες οδηγίες: να ρίξει έναν σβώλο χώματος από την Ανάφη στη θάλασσα.

Όταν ο Εύφημος ξύπνησε, αποφάσισε να ακολουθήσει τις οδηγίες της νύμφης. Έριξε τον σβώλο γης και έκπληκτος είδε να συμβαίνει ένα θαύμα: το νησί της Σαντορίνης αναδύθηκε από τη θάλασσα. Χάρη στον Εύφημο, μπορείτε τώρα να απολαύσετε το μεγαλείο του νησιού και να θαυμάσετε από κοντά ένα από τα κορυφαία ηλιοβασιλέματα παγκοσμίως.

Μήλος

Η Αφροδίτη, θεά του έρωτα και της ομορφιάς ερωτεύεται τον Άδωνη -έναν όμορφο ημίθεο. Ο Άδωνις είχε έναν πολύ καλό φίλο, τον Μήλο, ο οποίος ήταν παντρεμένος με την Πέλια. Ο Μήλος και η Πέλια απέκτησαν έναν γιο, που ονομάστηκε Μήλος από τον πατέρα του. Όταν ο Άρης, ο θεός του πολέμου, ανακάλυψε ότι η Αφροδίτη είχε σχέση με τον Άδωνη, τον σκότωσε, παίρνοντας τη μορφή ενός γιγάντιου κάπρου.

Όταν ο Μήλος έμαθε ότι ο καλύτερός του φίλος είχε πεθάνει, αυτοκτόνησε. Η Πέλια, ερωτευμένη με τον σύζυγό της, αυτοκτόνησε επίσης. Η Αφροδίτη, βαθιά συγκινημένη από την τραγική κατάληξη της αγάπης, πήρε τον Μήλο (τον γιο) υπό την προστασία της, στέλνοντάς τον να αποικίσει ένα νέο νησί. Το νησί της Μήλου έγινε ένα από τα σπίτια της θεάς Αφροδίτης, με την ίδια να προικίζει τη γη του νησιού με την ομορφιά της.

Διαβάστε επίσης:

Καύσωνας «Κλέων»: Συναγερμός από το Meteo – Σε ποιες περιοχές αναμένονται ακραίες θερμοκρασίες (photos)

Φρικιαστική καταγγελία στη Θεσσαλονίκη: Τη βίαζε και τη φωτογράφιζε γυμνή από τα επτά της χρόνια

Άλκης Καμπανός: Κανένα ελαφρυντικό στους «12» η πρόταση της εισαγγελέως – «Δεν μετάνιωσαν, ούτε πόνεσαν» (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 16:57