search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 00:52
MENU CLOSE

Σπεύδουν βραδέως οι παραγραφές ασφαλιστικών οφειλών

14.07.2023 14:17
efka new

Με ρυθμούς χελώνας προχωρά η διαδικασία υποβολής και έγκρισης των αιτήσεων για παραγραφή ασφαλιστικών οφειλών, μετά το πέρας δέκα ετών στον ΕΦΚΑ.

Οι συνολικές αιτήσεις ανέρχονται σε 4.000. Ωστόσο έως και σήμερα μόνο 1.500 οφειλέτες μετά την υποβολή της σχετικής αίτησης και τον έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, έχουν οδηγηθεί σε παραγραφή οφειλών.

Τονίζεται ότι η διαδικασία παραγραφής γίνεται μέσω της ειδικής νέας εφαρμογής που έχει ενεργοποιήσει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) προκειμένου να απλουστευθεί και κατά συνέπεια να επισπευσθεί η ολοκλήρωση αιτημάτων διαγραφής λόγω παραγραφής οφειλών των μη μισθωτών ασφαλισμένων.

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ τονίζει πως πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς οι υπηρεσίες οφείλουν να εφαρμόζουν το νόμο, έχοντας όμως ενημερώσει και τους ασφαλισμένους για το ακριβές περιεχόμενό του, ώστε να μην απωλέσουν ασφαλιστικό χρόνο, που θα τους κοστίσει στην έξοδο τους για σύνταξη.

Σημειώνεται ότι η αίτηση παραγραφής, στην περίπτωση των μη μισθωτών, οδηγεί και στην αντίστοιχη διαγραφή του ασφαλιστικού χρόνου από τον ασφαλιστικό τους βίο.

Μιλάμε πάντα για οφειλές που αφορούν μετά το πέρας 10 ετών και με την προϋπόθεση ότι ο ΕΦΚΑ εντός αυτού του μεγάλου διαστήματος δεν έχει κινήσει καμία διαδικασία βεβαίωσης-διεκδίκησής τους.

Θυμίζουμε ότι η 10ετής παραγραφή θεσμοθετήθηκε μετά από σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και αφορά όλες τις κατηγορίες οφειλετών ασφαλιστικών εισφορών, εργοδότες, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες. Αρχίζει από την πρώτη ημέρα του επόμενου έτους από εκείνο εντός του οποίου παρασχέθηκε η ασφαλιστέα εργασία ή υπηρεσία, ενώ για απαιτήσεις που προέρχονται από ασφαλιστέα εργασία ή υπηρεσία που πρόκειται να παρασχεθεί μετά την 1/1/2026 η παραγραφή θα είναι πενταετής.

Διαβάστε επίσης:

«Φωτοβολταϊκά στη στέγη»: Συνεχίζονται οι αιτήσεις – Οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις

OHE: 165 εκατομμύρια νέοι φτωχοί τα τρία τελευταία χρόνια

Youth Pass: Οι δικαιούχοι των 150 ευρώ – Πότε θα γίνει η πληρωμή (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 00:05