search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 06:23
MENU CLOSE

Πύρινος εφιάλτης στα Δερβενοχώρια – Κάηκαν σπίτια στη Νέα Ζωή Μάνδρας, έκκληση για εναέρια μέσα

18.07.2023 15:49
fotia-mandra-simaia-1-new

Τον οικισμό της Νέας Ζωής της Μάνδρας έχουν κυκλώσει οι φλόγες όπου βρίσκεται το μέτωπο της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε τη Δευτέρα στα Δερβενοχώρια και κινείται προς τη Μάνδρα, αφού η φωτιά πέρασε την παλαιά εθνική οδό Μάνδρας – Θήβας και έφτασε ήδη στον οικισμό καίγοντας τα πρώτια σπίτια.

Κλειστός είναι ο δρόμος προς Μάνδρα μετά την Εξόδο 1 της Αττικής Οδού και προς Μαγούλα μετά την Εξοδο 2,  λόγω της μεγάλης φωτιάς.

Για αυτόν τον λόγο μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους της Νέας Ζωής Μάνδρας και του Νέου Πόντου Μάνδρας ώστε να εκκενώσουν τους οικισμούς τους και να κατευθυνθούν προς Ελευσίνα λόγω της φωτιάς. Ωστόσο, πολλοί από τους κατοίκους αρνήθηκαν να φύγουν και αρνούνται να εγκαταλείψουν και τώρα, παρά τις εκκλήσεις των αρχών, της αστυνομίας και της πολιτικής προστασίας.

Ανδρας της αστυνομίας που βρίσκονται στην περιοχή κάνουν δραματική έκκληση στους κατοίκους να εγκαταλείψουν και μάλιστα προκλήθηκαν μικροεντάσεις, με τον κόσμο που αρνείται να φύγει.

Έκκληση κάνει και η Πολιτική Προστασία προς τους κατοίκους της Νέας Ζωής Μάνδρας και Νέου Πόντου Ελευσίνας που παραμένουν στις οικίες τους να εκκενώσουν. Μάλιστα, γίνεται ενίσχυση και των αστυνομικών δυνάμεων στο σημείο για να τους πείσουν να απομακρυνθούν.

«Μας έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού», λέει με σπαρακτική φωνή η κυρία Αγγελική, κάτοικος Μάνδρας, η οποία ωστόσο λέει πως δεν ήρθε μήνυμα από το 112. Παρ όλα αυτά απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, καθώς οι φλόγες πλησίαζαν επικίνδυνα.

Στις 14:20 δόθηκε εντολή να εκκενωθεί μοναστήρι στη Μάνδρα. Αστυνομικοί προσπαθούν να πείσουν μοναχές να εκκενώσουν μοναστήρι, όπως ενημερώνει η ΕΛ.ΑΣ. μέσω Twitter.

Παράλληλα, εκκενώθηκε και οι οικισμός του Αγίου Χαραλάμπου, όπου οι αστυνομικοί μετέφεραν στα χέρια μικρά παιδιά και ζώα για να σωθούν από τις φλόγες, που πλησιάζουν απειλητικά και αυτό τον οικοσμό.

Η κατεύθυνση του ανέμου αλλάζει συνεχώς και οι πυροσβέστες δίνουν τιτάνια μάχη με τις φλόγες και τα μποφόρ.

Ήδη, μετά και την αναζωπύρωση της φωτιάς, δόθηκε εντολή ολικής εκκένωσης στους οικισμούς Αγία Σωτήρα, Παλαιοχώρι, Πανόραμα και Πουρνάρια. Η φωτιά κινείται προς τα δυτικά και κατευθύνεται προς την Μάνδρα.

Έκκληση του δημάρχου Μάνδρας στους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή – Ζητά εναέρια μέσα

Η φωτιά από τα Δερβενοχώρια τώρα απειλεί τη Μάνδρα και οικισμούς της, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας, Χρήστος Στάθης, από τον οικισμό Πανόραμα όπου βρίσκεται με τους συνεργάτες του, προτρέπουν τους κατοίκους να αποχωρήσουν για προληπτικούς λόγους. Σημειώνει πως λίγο νωρίτερα με πρωτοβουλία της αυτοδιοίκησης εκκενώθηκε ο οικισμός Πουρνάρι και Νέα Ζωή καθώς οι φλόγες από τις παρυφές της Μάνδρας, όπου ήταν τα ξημερώματα, «με τη βοήθεια του ισχυρού ανέμου καθώς και του πευκώδους και χορτολιβαδικού χαρακτήρα της βλάστησης πέρασαν το ύψωμα- οικισμό Άγ.Σωτήρα με φορά προς τη Ν.Ζωή και στη συνέχεια προς τη Μάνδρα» και απευθύνει έκκληση να αποσταλούν άμεσα εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που εξαπλώνεται ταχύτατα. Από το πρωί φωνάζω για εναέρια μέσα, δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ. Ο ίδιος περιέγραψε ότι η κατάσταση στο μέτωπο της φωτιάς είναι δραματική.

Ο Πρόεδρος της Νέας Ζωής, Βασίλης Παπανικολάου, μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι η φωτιά μπήκε στον οικισμό. «Τώρα έχουν καεί ήδη δύο σπίτια από ότι πληροφορίες έχω. Στον οικισμό δεν έχουμε ούτε ένα εναέριο μέσο, ούτε επίγειο μέσο. Κανείς δεν έχει έρθει. Είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται. Και εμείς δεν είχαμε την απαίτηση να ρίξουν νερό μέσα στον οικισμό γιατί έτσι ειπώθηκε από κάποιους αρμοδίους. Όλο παρακαλάμε να ρίξουν νερό περιμετρικά ώστε να μην προχωρήσει φωτιά μέσα στον οικισμό» τόνισε.

Από την πλευρά του, ο α΄ τοπικός σύμβουλος Μάνδρας Παναγιώτης Παπαϊωάννου σημείωνε ότι προσωρινά είναι εκτός κινδύνου οι οικισμοί Βίλλια Ερυθρές, και πως η κατεύθυνση της φωτιάς είναι προς Μάνδρα-Ελευσίνα. Επίσης αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι υπάρχει επίγεια πυροσβεστική δύναμη η οποία όμως δεν αρκεί για να ανακόψει την ένταση της πορείας της πυρκαγιάς και τονίζει ότι χρειάζονται απαραιτήτως εναέρια μέσα. Προσθέτει ότι μηχανήματα και φορτηγά με υδροφόρες για την πυρόσβεση έχουν αποσταλεί από την Περιφέρεια, και τους όμορους δήμους, Λιοσίων και Ασπροπύργου, ενώ μαζί με τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας του Δήμου επιχειρεί και μεγάλος σύλλογος εθελοντών δασοπυρόσβεσης.

Η επίσημη ενημέρωση της πυροσβεστικής

«Με τους στροβιλισμούς και τις ριπές του ανέμου, τις θερμές μάζες του αέρα μετατοπίζεται το ενεργό μέτωπο. Το πύρινο αυτό μέτωπο κινείται δυτικά. Γι αυτό και δόθηκε από το 112 η εντολή ουσιαστικά να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τις δυτικές αυτές περιοχές όσο και από τη νότια περιοχή. Τώρα έχει έρθει τελικά στο νότιο κομμάτι προς τη Μάνδρα, γι αυτό και κρίθηκε σκόπιμο να εκδοθεί νέο 112, ούτως ώστε να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι κάτοικοι των περιοχών αυτών» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

Σύμφωνα μάλιστα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική η σημαντικότερη δασική πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι αυτή στα Δερβενοχώρια. «Αυτή τη στιγμή το μέτωπο παρουσιάζει δυναμική και κατευθύνεται προς Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Πουρνάρια και Αγιά Σωτήρα. Για αυτό και εκδόθηκε μήνυμα 112 για την απομάκρυνση προς την Μάνδρα» ανέφερε στην τελευταία ενημέρωση ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός.


Στην συγκεκριμένη πυρκαγιά επιχειρούν 250 πυροσβέστες, 8 πεζοπόρα τμήματα, 75 οχήματα και εναέρια μέσα, ενώ το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος» βρίσκεται στην περιοχή για τον συντονισμό τους. Από αέρος επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, και ένα συντονιστικό.

Ακόμα και οι αύρες της Ελληνικής Αστυνομίας επιστρατεύθηκαν για την κατάσβεση της φωτιάς.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων ισχύει:

  • επι της οδού Φυλής από την ι.μ. κοιμήσεως Θεοτόκου Κλειστων.
  • επι της επαρχ. οδού Οινόης – Μαγούλας από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ
  • επι της επαρχ. οδού Ελευσίνας – Θηβών, από τον κόμβο Μάνδρας προς Θήβα μέχρι τα όρια με Θήβα και στα δυο ρευματα.
  • επι των εξόδων Αττικής Οδού προς Θριάσιo και προς μανδρα.
  • επι της οδου Αγ. Αικατερίνης από Μάνδρα έως λ. Καταδρομών.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιές σε Δερβενοχώρια-Λουτράκι: Πώς φαίνονται τα πύρινα μέτωπα από τον δορυφόρο της NASA

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και αύριο – Σε ποιες περιοχές

Φωτιά στο Δαφνί – Κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις (photo/video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 01:38