search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 21:04
MENU CLOSE

Νύχτα αγωνίας σε Μάνδρα, Δερβενοχώρια και Λουτράκι: «Ξημερώνει δύσκολη μέρα» προειδοποιεί η Πυροσβεστική

19.07.2023 00:15
Untitled design – 2023-07-19T001100.710

Αντιμέτωποι με τις φωτιές είναι για δεύτερο 24ωρο κάτοικοι και πυροσβεστικές δυνάμεις. Την ίδια ώρα χιλιάδες στρέμματα βλάστησης και καλλιεργειών, καθώς και πολλές δεκάδες σπίτια, έχουν μετατραπεί σε στάχτη. Πολύ δύσκολη η κατάσταση στην Μάνδρα.

Τα ενεργά μέτωπα που ανησυχούν τις πυροσβεστικές δυνάμεις είναι τα Δερβενοχώρια, όπου η φωτιά καίει πυκνή βλάστηση και έφτασε έως την Μάνδρα, και το Λουτράκι, όπου – παρότι το μέτωπο διατηρείται σε απόσταση άνω του ενός χιλιομέτρου από τα διυλιστήρια – η κατάσταση παραμένει δύσκολη λόγω των ισχυρών ανέμων.

Νέο μήνυμα από το «112» έλαβαν νωρίτερα οι κάτοικοι σε Λουτρόπυργο, Άνω Βλυχάδα, Συνοικισμό Όθωνα και Ευταξία, οι οποίοι κλήθηκαν να εκκενώσουν προς την Ελευσίνα, ενώ μήνυμα από το «112» έφθασε και στους κατοίκους της Γλυκιάς Ζωής, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στα διυλιστήρια της Motor Oil.

Θρίλερ με τις αναζοπυρώσεις

Στο γιγαντιαίο μέτωπο των Δερβενοχωρίων, η πυκνή βλάστηση, η ξηρασία και οι έντονοι άνεμοι παραμένουν τα βασικά εμπόδια στις συνεχείς προσπάθειες των πυροσβεστών να τιθασεύσουν την φωτιά.

Η μάχη επικεντρώνεται στη Μάνδρα, όπου για μια ακόμη φορά οι φλόγες απειλούν οικισμούς και περιουσίες, με τους κατοίκους να εκκενώνουν την περιοχή.

Το πύρινο μέτωπο έχει μεταφερθεί, παράλληλα, στον οικισμό Αγία Σωτήρα – όπου είχαμε και νέα αναζοπύρωση λίγο πριν τις 20:30. Το σημείο είναι δύσκολο, ενώ έχουν σταματήσει να επιχειρούν τα εναέρια μέσα. Σημειώνεται πως είχε νωρίτερα δοθεί εντολή ολικής εκκένωσης στους οικισμούς Νεα Ζωή, Αγία Σωτήρα, Παλαιοχώρι, Πανόραμα και Πουρνάρια.

Λίγο πιο μακριά, ένα μεγάλο μέτωπο εκτείνεται σε μήκος 11 χλμ και φθάνει στον Λουτρόπυργο, δυτικά της Ελευσίνας, ορατό από το Καραούλι της Μάνδρας, το οποίο έχει τεθεί σε επιφυλακή. Πρόκειται για ακόμα ένα δύσκολο σημείο, στο οποίο δεν μπορούν να φθάσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Έτσι, η φωτιά στο συγκεκριμένο σημείο καίει ανεξέλεγχτη και οδεύει προς ακόμα έναν οικισμό.

Στο πύρινο «μέτωπο» επιχειρούν 250 πυροσβέστες, 8 πεζοπόρα, 75 οχήματα και κατά τη διάρκεια της ημέρας συμμετείχαν 11 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα. Την ίδια ώρα, στο άλλο μεγάλο «μέτωπο», στο Λουτράκι, επιχειρούν 120 πυροσβέστες, 4 πεζοπόρα, 43 οχήματα και κατά τη διάρκεια της ημέρας 4 ελικόπτερα.

Mήνυμα από την Πολιτική Προστασία και στη Νέα Πέραμο

Λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Τρίτης (18.07.23) εστάλη μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους της Νέας Περάμου, καλώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει:

«Δασική πυρκαγιά στην περιοχή. Αν βρίσκεστε στην περιοχή της Νέας Περάμου παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://civilprotection.gov.gr/odigies-prostasias/dasikes-pyrkagies ».

Για την κατάσβεση της φωτιάς στο Νέο Πόντο επιστρατεύτηκαν και δύο «Αίαντες» της ΕΛ.ΑΣ με εντολή του Γαδάρχη. Μάχη τώρα δίνεται και στον οικισμό Αγία Σωτήρα, για να μην επεκταθούν οι φλόγες, όπου κατευθύνονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Δραματικές στιγμές στη Νέα Ζωή- Κάηκαν σπίτια

Οι φλόγες πέρασαν νωρίτερα από τη Νέα Ζωή, όπου επίσης καταστράφηκαν κατοικίες, ενώ σε κίνδυνο τέθηκε και η περιοχή Αγία Σοφία όπου αστυνομικοί απομάκρυναν κατοίκους.

Σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες και στον οικισμό Κιάφα, όπου έφθασαν οι φλόγες μετά τη Νέα Ζωή. Σε πολλές περιπτωσεις χρειάστηκε ο απεγκλωβισμός κατοίκων, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

Η επιχείρηση διάσωσης στη Νέα Ζωή Μάνδρας είναι δραματική, με τις εκκενώσεις να γίνονται πόρτα – πόρτα, ύστερα από την έκκληση των Αρχών στους κατοίκους της περιοχής να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, τα οποία «γλείφει» η φωτιά. Να σημειωθεί πως παράλληλα έχει εκκενωθεί κι ένα μοναστήρι, από το οποίο έχουν μεταφερθεί τέσσερις μοναχές.

Στο Πανόραμα και τα δυλιστήρια εστιάζει η Πυροσβεστική στην Κορινθία

Σε ό,τι αφορά τη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας στην Καλλιθέα Λουτράκιου, πλέον οι προσπάθειες της Πυροσβεστική επικεντρώνονται στον οικισμό Πανοράματος, όπου η κατάσβεση θα συνεχιστεί καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μιχάλης Βασιλάκης το ενδιαφέρον από την πλευρά του Δήμου Λουτρακίου Περαχώρας και Αγίων Θεοδώρων στρέφεται και προς την περιοχή Γλυκιά Ζωή, όπου δόθηκε νωρίτερα εντολή εκκένωσης.

Στα διυλιστήρια της Motor Oil που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση έχει κρατηθεί το μέτωπο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις σε ασφαλή απόσταση και η προσπάθεια όλο το βράδυ θα επικεντρωθεί στο να κρατηθεί εκεί και να μην δημιουργήσει πρόβλημα στις κρίσιμης σημασίας εγκαταστάσεις.

Σημειώνεται πως περί τις 21:30 άνοιξε η παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών-Κορίνθου, απο όπου διοχετεύεται πλέον η κυκλοφορία. Αργότερα άνοιξε και η Νέα Εθνική Οδός.

Σε ετοιμότητα το Λιμενικό

Την ίδια ώρα σε άμεση ετοιμότητα εφόσον απαιτηθεί, βρίσκονται πέντε πλωτά του λιμενικού και ιδιωτικά σκάφη στην περιοχή Λουτρόπυργου Ελευσίνας λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς, σύμφωνα με νέα ενημέρωση.

Επίσης, άλλα τρία πλωτά και ιδιωτικά σκάφη διαφόρων τύπων βρίσκονται σε επιφυλακή στους Αγίους Θεοδώρους, προς παροχή συνδρομής εφόσον απαιτηθεί, λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή.

«Ανοίξτε τις αυλές, λύστε τα ζώα» – Η έκκληση του υπουργείου Εσωτερικών

Μέσα στις φλόγες κάθε μεγάλης πυρκαγιάς παγιδεύονται δεκάδες ζώα συντροφιάς, θύματα και αυτά όπως και οι άνθρωποί τους. Αν είναι τυχερά κάποιος θα τα διασώσει, αν όχι θα καταγραφούν στην στατιστική της καταστροφής – και πολλές φορές ούτε και σε αυτή.

Ενημέρωση από τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής – «Ξημερώνει δύσκολη μέρα»

Από την πλευρά του ο Βασίλης Βαθρακογιάννης, Αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος κατά την νέα εενημέρωση σχετικά με τις πυρκαγιές δήλωσε:

«Ξημερώνει δύσκολη μέρα λόγω καύσωνα» και συνέστησε στους πολίτες να είναι προσεκτικοί».
Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής αναφέρθηκε και στη φωτιά στη Ρόδο, η οποία εκείνη την ώρα δεν απειλούσε. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες η κατάσταση είναι πολυ δύσκολη.

Όσον αφορά τη φωτιά στη Ρόδο, επιχειρούν 66 πυροσβέστες, 3 ομάδες πεζοπόρων, 18 οχήματα και συνδράμουν υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Με το πρώτο φως της ημέρας τα εναέρια μέσα θα ξεκινήσουν και πάλι να επιχειρούν στο τεράστιο «μέτωπο», με την Πυροσβεστική και τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για μία πολύ δύσκολη Τετάρτη (19.07.23), καθώς οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν υψηλές και οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί, ευνοώντας τη φωτιά.

Η φωτιά που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια κι έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, έχει τεράστια δυναμική, με μηνύματα εκκένωσης από το 112 να στέλνονται συνεχώς. «Υπεραυξάνεται και αύριο ο κίνδυνος πυρκαγιάς, ξημερώνει δύσκολη ημέρα» ήταν τα δραματικά λόγια του Βασίλη Βαθρακογιάννη, Αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος, κατά την τελευταία ενημέρωση για τον πύρινο εφιάλτη.

«Ο καύσωνας δεν έχει χάσει τη δυναμική του, κάθε αμέλεια μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή», σημείωσε μεταξύ άλλων ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης:

Live η πορεία των πυρκαγιών – Πώς κινούνται τα πύρινα μέτωπα

Καύσωνας: Οι 3 φάσεις του νέου θερμού κύματος – Επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών

Φωτιές: Ανακλήθηκαν όλες οι άδειες των πυροσβεστών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 20:58