search
ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 03:16
MENU CLOSE

Πυρκαγιές: Διακριτικό «άδειασμα» Μαρινάκη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – «Άπαντες κρινόμαστε» (video)

20.07.2023 14:35
marinakis_2007_1460-820_new

Κλιματική κρίση, αμέλεια και δόλος: περίπου αυτό το τρίπτυχο χρησιμοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να περιγράψει τους λόγους για τους οποίους η χώρα τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε πύρινο κλοιό, ενώ άφησε και αιχμές για το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην τομέα της πρόληψης.

Συγκεκριμένα, ο Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σημείωσε ότι «βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον γενικευμένης κλιματικής κρίσης, το οποίο προκαλεί πυρκαγιές όπως αυτές που τις τελευταίες ημέρες εκδηλώθηκαν σε Νέο Κουβαρά- Σαρωνίδα και την ευρύτερη περιοχή, σε Λουτράκι, Δερβενοχώρια, Μέγαρα, Μάνδρα και Ρόδο, οι οποίες δημιουργούν πολύ μεγαλύτερο θερμικό φορτίο σε σχέση με αυτό που γνωρίζαμε. Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να αγνοήσουμε την ενδεχόμενη συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα, είτε από δόλο είτε από εγκληματική αμέλεια».

Αναφερόμενος, δε, στο ρόλο που καλούνται οι Δήμοι να παίξουν στον τομέα της πρόληψης, σημείωσε ότι «25 εκατ. ευρώ διατέθηκαν ήδη από τον Μάρτιο με απόφαση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών στους Δήμους όλης της χώρας, βάσει κριτηρίων που συνδέονται με τον κίνδυνο πυρκαγιών, το ποσοστό δασοκάλυψης, δημογραφικά στοιχεία κ.λπ. Με νομοθετική παρέμβαση του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, -ήδη από το 2022, η οποία επικαιροποιήθηκε και φέτος την άνοιξη- στο πλαίσιο λήψης προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας, εφόσον ιδιοκτήτες χώρων που χρήζουν καθαρισμό κατά τη διάρκεια της Αντιπυρικής Περιόδου δε μεριμνήσουν γι’ αυτόν, οι Δήμοι έχουν τη δυνατότητα να επέμβουν αυτεπαγγέλτως».

Στο πλαίσιο αυτό και ερωτηθείς για τα παράπονα/διαμαρτυρίες που εκφράστηκαν από διάφορους Δήμους της χώρας, όπου σημειώθηκαν πυρκαγιές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «δεν θα μπορούσαμε να αποδώσουμε την ευθύνη για τόσες πολλές πυρκαγιές στους δημάρχους. […] Έχουν δοθεί τα περισσότερα χρήματα από ποτέ για καθαρισμό εκτάσεων, ακριβώς γιατί ήταν ένα από τα μεγαλύτερα επιμέρους προβλήματα που αντιμετωπίζαμε σε αντιπυρικές περιόδους. Οφείλουμε, λοιπόν, όλοι όσοι εκτιθέμεθα και ασκούμε την οποιαδήποτε δημόσια διοίκηση, όλοι οι αιρετοί είτε σε επίπεδο α’ ή β’ βαθμού, είτε σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, είτε στο επίπεδο της εκτελεστικής εξουσίας, να υπάρχει λογοδοσία».

Μάλιστα, προσέθεσε ότι και ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, «οφείλουν να γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες, οι Έλληνες φορολογούμενοι -γιατί δικά τους χρήματα είναι- πού πάνε τα λεφτά τους. Αυτά τα χρήματα αξιοποιούνται εγκαίρως; Αξιοποιούνται με το σωστό τρόπο; Αυτό δεν εξαιρεί κανέναν. Δε σημαίνει, όμως, ότι αποδίδουμε ευθύνες. Με τους δημάρχους, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλουμε και είμαστε συνεργάτες, όπως με το σύνολο των πολιτών, σε μια μάχη καθημερινή».

«Δεν μας αρέσουν οι γενικεύσεις, να πούμε ότι οι δήμαρχοι “τα πέταξαν” αυτά τα χρήματα, ούτε είναι αυτή μια σωστή κρίση», είπε ο Π. Μαρινάκης, για να συμπληρώσει ότι «υπάρχουν Αποκεντρωμένες Διοικήσεις που ελέγχουν το σύνολο των συμβάσεων. Και, όπως είπα, άπαντες αξιολογούμαστε και κρινόμαστε, και από τις αρμόδιες αρχές συνολικά, αλλά και από τους πολίτες. Αλλά αυτό δεν θα ήθελα να το βάλουμε σε ένα σωρό και να πούμε ότι κανένας δεν έκανε τίποτα. Πάντοτε πρέπει να γίνονται όλο και περισσότερα και ο καθένας από εμάς, ξεχωριστά, κρινόμαστε καθημερινά από το πόσο καλύτερα είναι τα πράγματα και πόσο πιο αποτελεσματική είναι η πολιτική μας».

Διαβάστε επίσης:

Ψήφος αποδήμων: Περνάει από τη Βουλή, «ναι» από πέντε κόμματα

Αυτοί είναι οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς της κυβέρνησης – Όλα τα ονόματα

Μητσοτάκης από υπουργείο Περιβάλλοντος: Σύντομα εξαγγελίες για τη δασοπροστασία (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 01:02