search
ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 00:10
MENU CLOSE

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Ρόδο: Νέο μήνυμα για εκκένωση της Καλάθου – Σκηνές αποκάλυψης στο νησί

24.07.2023 18:24
fotia rodos apokalipsi 887- nerw

Χωρίς τέλος μαίνεται η πύρινη λαίλαπα στη Ρόδο για 7η ημέρα, με τους πυροσβέστες να αδυνατούν να ελέγξουν τη φωτιά.

Νέο μήνυμα εστάλη από το 112 για εκκένωση μιας ακόμα περιοχής στη Ρόδο, της Καλάθου προς Κολυμπια, λόγω της φωτιάς.



«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Κάλαθος, εκκενώστε τώρα προς Κολύμπια. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» γράφει το μήνυμα του 112.

Φοουντώνουν οι αναζωπυρώσεις εν μέσω ανέμων

Την ίδια ώρα, υπό ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες δίνεται η μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, καθώς στο νησί πνέουν άνεμοι έως 7 μποφόρ, που σε συνδυασμό με την υψηλή θερμοκρασία δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τις αναζωπυρώσεις.

Ειδικότερα, στο μέτωπο από Πλατάνια προς Μαλώνα, η φωτιά κατευθύνεται προς το χωριό με μεγάλη ταχύτητα και με αρκετά μέτωπα και στην περιοχή επιχειρούν δυνάμεις προκειμένου να αποτρέψουν την καταστροφική πορεία της προς το χωριό.

Οι αναζωπυρώσεις δημιούργησαν νέα μεγάλα πύρινα μέτωπα, ενώ μήνυμα από το 112 για εκκένωση των χωριών Μαλώνας, Μάσσαρη, Γεννάδι και Βάτι, έλαβαν οι κάτοικοι. Στην περιοχή πνέουν πολύ δυνατοί άνεμοι και αλλάζει διαρκώς η φορά τους.

Η φωτιά στην περιοχή Γεννάδι και Βάτι εξακολουθεί να καεί συνεχώς και η μάχη δίνεται σε δύο σημεία: κάτω από τον ποταμό και στην επάνω πλευρά, περίπου τρία χιλιόμετρα από το χωριό Βάτι. Και σε αυτό το μέτωπο οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις υπερβάλλουν εαυτό προκειμένου να μην ξεφύγει η φωτιά προς τα δύο χωριά Γεννάδι και Βάτι.

Εκκενώθηκαν τελευταία δύο ακόμη χωριά, λόγω της μεγάλης αναζωπύρωσης στις περιοχές Μάσαρη και Μαλώνας. Οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα εκκένωσης από το 112 να κατευθυνθούν προς Αρχάγγελο.

Νωρίτερα, μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε στο Ασκληπιείο στη Ρόδο με την φωτιά να έχει μπει σε αυλές σπιτιών ενώ ακούγονταν και εκρήξεις. Στο Ασκληπειό η πύρινη λαίλαπα στο πέρασμα της από το χωριό προκάλεσε ζημιές σε τουλάχιστον δέκα σπίτια, με μία πρόχειρη εκτίμηση, καθώς η μάχη συνεχίζεται και εκεί λόγω των συνεχώς αναζωπυρώσεων.

Τρία σπίτια πήραν φωτιά και γίνεται προσπάθεια να σωθούν. Παράλληλα, γίνονται χωματουργικές εργασίες για να σταματήσει η πυρκαγιά στο δυτικό ρέμα από το Κιοτάρι. Επιχειρούν επίγειες δυνάμεις και ένα ελικόπτερο της Πυροσβεστικής.

 Στα Λάερμα, χωριό το οποίο και αυτό έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά, υπάρχουν και εκεί αρκετές και σοβαρές αναζωπυρώσεις. Μάλιστα, πριν από λίγο κινδύνευσε ένα ακόμη σπίτι που ευτυχώς με ρίψεις νερού από πτητικά μέσα και τη σημαντική συνδρομή των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών, σώθηκε. Αυτή την ώρα οι αναζωπυρώσεις συνεχίζονται γύρω από το χωριό, όπως επίσης και σε άλλες περιοχές όπως Απόλλωνα κα.

Τρομακτικές εικόνες κατέγραψε μέσα από το αυτοτίνητό του ο Γιώργος Δεσποτάκης, κάτοικος του νησιού.

Το βίντεο τραβήχτηκε μέσα από αυτοκίνητο στη διαδρομή Κιοττάρι προς Γενάδι, όπου φαίνονται οι φλόγες να βρίσκονται μία ανάσα από σπίτια.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός τόνισε ότι το μέτωπο της Ρόδου είναι το πιο δύσκολο που έχουν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβέστες όπου «κύματα ανέμου εντάσεως 6 έως 8 μποφόρ βόρειου ανέμου στη Ρόδο, ουσιαστικά κατεβάζουν την πυρκαγιά προς το νότιο κομμάτι το παραλιακό μέτωπο», σνώ ανέφερε οτι οι κάτοικοι της Λίνδου επέστρεψαν στα σπίτια τους.

Όπως είπε κατά την ενημέρωση της Πυροσβεστικής το πρωί της Δευτέρας (24/7) ο εκπρόσωπος της κ. Βαθρακογιάννης: «Όλες οι δυνάμεις επιχειρούν. Στη Ρόδο είναι σε εξέλιξη μεγάλη αναζωπύρωση κοντά στον οικισμό Ασκληπείο» διευκρινίζοντας ότι η κατεύθυνση του ανέμου είναι νότια.

«Για την αντιμετώπισή της επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις» ανέφερε περιγράφοντας αναλυτικά τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις που επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας.

«Καίγονται σπίτια» δήλωσε στην ΕΡΤ Νοτίου ο δημοτικός σύμβουλος και κάτοικος της περιοχής, Δημήτρης Ζαννετούλης, τονίζοντας -ιδιαίτερα φορτισμένος- ότι θα παραδώσουμε στα παιδιά μας καμένη γη. Την ίδια ώρα της ανείπωτης τραγωδίας, οι πιο φωτεινές στιγμές της ιστορίας γράφονται από τους εθελοντές. Τους εθελοντές στα μέτωπα της πυρκαγιάς και τους εθελοντές στους χώρους φιλοξενίας των πυρόπληκτων επισκεπτών και κατοίκων.

Στα κλειστά γυμναστήρια, στα σχολεία, ακόμα και στα σπίτια, όπου πολλοί ροδίτες τα άνοιξαν για να φιλοξενήσουν κόσμο.

Στα κλειστά γυμναστήρια, στα σχολεία, ακόμα και στα σπίτια, όπου πολλοί ροδίτες τα άνοιξαν για να φιλοξενήσουν κόσμο.

Σημιεώνεται ότι, πυροσβέστες και εθελοντές συνέχισαν όλη τη νύχτα τη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Ρόδο, ενώ από νωρίς το πρωί της Δευτέρας έχουν ενταθεί, για έβδομη ημέρα, οι προσπάθειες και από αέρος.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, δύο μέτωπα κινήθηκαν στο χωριό Ασκληπιείο και ένα τρίτο ανατολικά ανάμεσα σε Μάσαρη και Μαλώνα, ενώ αναζωπυρώσεις σημειώνονταν διαδοχικά σε πολλά σημεία ανάμεσα σε Απόλλωνα και Πλατάνια, που επίσης αντιμετωπίστηκαν από τις ομάδες δασοπυρόσβεσης.. Όλο το βράδυ επιχειρούσαν 266 πυροσβέστες με 55 οχήματα και 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Οι άνεμοι που πνέουν στο νησί και στην περιοχή της φωτιάς φθάνουν και τα επτά μποφόρ, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για την εξέλιξη της πυρκαγιάς σε όλα τα μέτωπα.

Επιπλέον πτήσεις οργανώνει η TUI για επαναπατρισμό Γερμανών και Βρετανών

Η TUI ανακοίνωσε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας ότι θα διαθέσει έξι επιπλέον αεροσκάφη για τον επαναπατρισμό Γερμανών και Βρετανών τουριστών από τη Ρόδο.

Μια άλλη πτήση της TUI θα μεταφέρει Δανούς τουρίστες πίσω στο Μπιλούντ, τόνισε σε ανακοίνωση του το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό πρακτορείο της Ευρώπης.

«Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και έχουν προγραμματιστεί επιπλέον πτήσεις, ενημερώνουμε τους πελάτες μας και οργανώνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα», δήλωσε ο Τόμας Ελερμπερκ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της TUI.

Στη Ρόδο κλιμάκιο του ΕΛΓΑ

Εντολή να προχωρήσει άμεσα το εκτιμητικό έργο του ΕΛΓΑ σε ό,τι αφορά τις ζημιές που έχουν προκληθεί στην Ρόδο από τις πρόσφατες πυρκαγιές, έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ το αρμόδιο κλιμάκιο του ασφαλιστικού οργανισμού θα ξεκινήσει από αύριο τις απαραίτητες διαδικασίες σε όλες τις πληγείσες περιοχές του νησιού.

Αναλυτικά, θα πραγματοποιηθούν επιτόπιες οριοθετήσεις και επισημάνσεις των καλλιεργειών, οι οποίες επλήγησαν και έλεγχος κατά σειρά για απώλειες ζωικού κεφαλαίου, για καταστροφές παγίου κεφαλαίου, για απώλειες φυτικού κεφαλαίου, ενώ από την πλευρά τους οι πληγέντες παραγωγοί – κτηνοτρόφοι να υποβάλουν δηλώσεις.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η διαδικασία καταγραφής θα διαρκέσει 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της κατάσβεσης των πυρκαγιών και την αναγγελία της υποβολής δηλώσεων. Κατόπιν ανάλυσης και συνδυασμού των δορυφορικών εικόνων και των δηλώσεων ζημίας, ο οποίες θα έχουν υποβληθεί, θα δημιουργηθεί βάση δεδομένων -αρχείο δικαιούχων παραγωγών- για να προχωρήσει η καταβολή της προκαταβολής, με τον συνυπολογισμό στρεμμάτων και αριθμού δένδρων των αγροτεμαχίων, τα οποία έχουν πληγεί. Τέλος, μετά την ολοκλήρωση του εκτιμητικού έργου θα καταβληθούν άμεσα οι προκαταβολές των αποζημιώσεων.

Μέτρα της κυβέρνησης για τη Ρόδο:

  • Εντός των επόμενων 24 ωρών αναμένεται να μεταβούν στο νησί τα κλιμάκια μηχανικών που θα αναλάβουν τις αυτοψίες και πραγματογνώμονες στα πυρόπληκτα κτήρια, ώστε να γίνει η αποτίμηση των ζημιών και να δρομολογηθεί η χορήγηση αποζημιώσεων, με βάση το ολοκληρωμένο πλαίσιο που θεσπίστηκε την προηγούμενη τετραετία.
  • Έως τώρα έχουν παραληφθεί περίπου 2.000 επιπλέον ράντζα -πέραν αυτών που διατέθηκαν από την πρώτη μέρα στους χώρους φιλοξενίας- και 500 υπνόσακοι. Έχουν μεταφερθεί στις μεγαλύτερες δομές, όπου στεγάζονται επισκέπτες που υποχρεώθηκαν να απομακρυνθούν από τα καταλύμματα τους, προκειμένου να βελτιωθούν περαιτέρω οι συνθήκες διαβίωσής του.
  • Σήμερα αναμένεται να παραδοθούν ακόμα 1.200 ράντζα και 1.200 sleeping bags. Υπενθυμίζεται ότι τα γήπεδα, τα συνεδριακά κέντρα, οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και οι δημοτικές δομές που έχουν διατεθεί εφοδιάζονται τακτικά με τρόφιμα και νερό και διαθέτουν κλιματισμό.
  • Η πρώτη παραλαβή και διανομή των ράντζων έγινε χθες το απόγευμα υπό τον συντονισμό του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου και της υφυπουργού Τουρισμού Έλενας Ράπτη, η οποία είχε επισκεφτεί νωρίτερα σειρά χώρων φιλοξενίας ώστε να γίνει μία εκτίμηση των άμεσων αναγκών.
  • Η δεύτερη αποστολή έγινε με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, η παραλαβή έγινε αργά το βράδυ και η διανομή του υλικού ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες
  • Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για τη διευκόλυνση των επισκεπτών που βρίσκονται στο αεροδρόμιο της Ρόδου. Πέραν της ενεργοποίησης ειδικού γραφείου όπου, χάρη στη συνεργασία του ΥΠΕΞ και πρεσβειών, διευκολύνεται η αναχώρηση τουριστών που δεν διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα, έχει ήδη δημιουργηθεί ένας ειδικός χώρος με ράντζα όπου φιλοξενούνται οικογένειας με μικρά παιδιά και ΑΜΕΑ. Εντός των επόμενων ωρών θα διατεθεί και δεύτερος ανάλογος χώρος. Παράλληλα, στο αεροδρόμιο διατίθενται δωρεάν τρόφιμα και εμφιαλωμένο νερό.
  • Οι ρυθμοί αναχώρησης, οι οποίοι συμβάλλουν στην αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασης καθώς μειώνεται ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται προσωρινή στέγαση ή μετακίνηση, χάρη στην προσθήκη περισσότερων πτήσεων από τους μεγάλους tour operators.
  • Από χθες έως τις 6.00 το πρωί σήμερα έχουν αναχωρήσει με αεροσκάφη που ήρθαν άδεια προκειμένου να παραλάβουν επιβάτες 1.489 άτομα, με προορισμούς κυρίως την Αγγλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.
  • Η κατάσταση στον αερολιμένα έχει βελτιωθεί δραστικά, με αρκετούς χώρους να είναι σχεδόν άδειοι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανώτερων στελεχών του αεροδρομίου, υπό αυτές τις συνθήκες η κατάσταση θα έχει πλήρως εξομαλυνθεί έως σήμερα το απόγευμα.

Οι εικόνες της καταστροφής από δορυφόρο


Η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus δίνει μέσα από εικόνες το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής.

Σε μία δορυφορική φωτογραφία από την πυρκαγιά φαίνεται ο καπνός που έχει προκληθεί από την πυρκαγιά και κατακαίει εδώ και 7 ημέρες το νησί.

Την ίδια ώρα μέσα από σύστημα φαίνονται οι καμένες εκτάσεις και τα μέτωπα που καίνε σε πραγματικό χρόνο.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στην Κάρυστο: Καίει ανεξέλεγκτη, συνεχείς αναζωπυρώσεις – Κάηκαν σπίτια στον Πλατανιστό

Φωτιά στην Θήβα κοντά σε σπίτια

Αριδαία: Θρήνος για 50χρονο που κατέρρευσε και πέθανε σε πισίνα στα Λουτρά Πόζαρ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 00:07