search
ΚΥΡΙΑΚΗ 19.05.2024 01:47
MENU CLOSE

Φωτιά στη Ρόδο: Σκηνές χάους περιγράφουν οι Βρετανοί τουρίστες (Photos)

24.07.2023 10:43
rodos-fotia-toyristes-new

Εφιαλτικές ώρες έζησαν οικογένειες Βρετανών στην Ρόδο, εξαιτίας των πυρκαγιών και της συνολικής διαχείρισης της κρίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Daily Mail.

Στο ρεπορτάζ περιγράφονται περιπτώσεις νεόνυμφων είδαν τον μήνα του μέλιτος που ονειρεύονταν να καταλήγει σε ένα καταφύγιο, παιδιών που αναγκάστηκαν να περπατήσουν χιλιόμετρα κάτω από τον καυτό ήλιο για να ξεφύγουν από τις φλόγες και οικογενειών που κοιμήθηκαν στο δάπεδο γηπέδων, με ανεπαρκείς συνθήκες υγιεινής.

Το ρεπορτάζ φιλοξενεί βίντεο και φωτογραφίες που έχουν τραβήξει οι ίδιοι οι τουρίστες καθώς προσπαθούν να ξεφύγουν από τον εφιάλτη στη Ρόδο.

Η Άμπι Τζέιμς και η οικογένειά της υποχρεώθηκαν να αφήσουν τα πράγματά τους και να φύγουν τρέχοντας από το ξενοδοχείο όπου διέμεναν, ενώ αρχικά τους έλεγαν να μείνουν, δίνοντας διαβεβαιώσεις ότι δεν κινδύνευαν.

Η βρετανική κυβέρνηση έστειλε ομάδα ειδικών στην Ελλάδα για να βοηθήσει τις οικογένειες Βρετανών που έχουν παγιδευτεί στην Ρόδο, όπου συνωστίζονται σε αυτοσχέδια κέντρα χωρίς νερό, φαγητό και επαρκείς συνθήκες υγιεινής.

Ο Άντριου Μπρίταν και η σύζυγός του, Έμιλι, ταξίδεψαν από τα Μίντλαντς στην Ρόδο για το ταξίδι του μέλιτος και έζησαν την κόλαση.

«Περάσαμε την πρώτη νύχτα του μήνα του μέλιτος σε ένα στρώμα στο ύπαιθρο», λέει στην MailOnline ο Άντριου, μιλώντας από το κέντρο όπου κατέφυγαν, κι όπου οι γενναιόδωροι ντόπιοι έδωσαν στρώματα για να κοιμηθούν οι τρομοκρατημένοι τουρίστες.

Εκατοντάδες τουρίστες περίμεναν κάποια βοήθεια κάτω από τον καυτό ήλιο και άλλοι προσπαθούν με αγωνία να βρουν τρόπο να φύγουν από το νησί που περιγράφεται ως κόλαση φωτιάς.

Η Άμπι Τζέιμς έκανε διακοπές στην Ρόδο με τον σύζυγό της, τους φίλους τους και τα δύο παιδιά τους, όταν είδαν τις φλόγες να πλησιάζουν απειλητικά το ξενοδοχείο τους και αναγκάστηκαν να το βάλουν στα πόδια για να σωθούν, μαζί με δεκάδες άλλους τουρίστες. Αποφάσισαν να φύγουν παρόλο που κάποιοι τους διαβεβαίωναν ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο. Όμως το μητρικό ένστικτο της Άμπι επικράτησε και όλοι μαζί έφυγαν με τα πόδια, περπατώντας περίπου πέντε μίλια με τις θερμοκρασίες να φτάνουν στους 42 βαθμούς Κελσίου και την ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική από τις φωτιές και τους καπνούς.

Κατέφυγαν σε μία παραλία, όπου επιβιβάστηκαν σε σκάφη για να διαφύγουν από την κόλαση φωτιάς που τους καταδίωκε, ενώ πολλοί ξάπλωσαν να κοιμηθούν δίπλα στην θάλασσα.

Εκατοντάδες άνθρωποι έφυγαν από τα ξενοδοχεία αφήνοντας πίσω τους όλα τα υπάρχοντά τους.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και βρίσκεται σε επαφή με τις τοπικές αρχές. Το υπουργείο Εξωτερικών έστειλε τη Δύναμη Ταχείας Ανάπτυξης με πέντε στελέχη και τέσσερις εθελοντές του βρετανικού Ερυθρού Σταυρού για να βοηθήσει τους Βρετανούς που συνωστίζονται στο διεθνές αεροδρόμιο του νησιού, αναζητώντας τρόπο για να διαφύγουν.

Όσοι βρέθηκαν σε αυτό το χάος επικρίνουν τις εταιρίες από τις οποίες αγόρασαν τα πακέτα των διακοπών τους για παντελή έλλειψη βοήθειας, και έμειναν να εξαρτώνται από την βοήθεια των ελληνικών αρχών που έχουν φθάσει στα όριά τους και στην καλή θέληση των ντόπιων.

Η εταιρία TUI ακύρωσε όλες τις πτήσεις προς το νησί μέχρι την Τετάρτη, η εταιρία Jet2 ακύρωσε πέντε πτήσεις και αεροσκάφη μεταβαίνουν στην Ρόδο για να παραλάβουν τους τουρίστες που περιμένουν για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Καθώς η κατάσταση δεν δείχνει κανένα σημάδι βελτίωσης, με χιλιάδες άτομα παγιδευμένα, οι ελληνικές αρχές προειδοποιούν ότι τα πράγματα μπορεί να επιδεινωθούν περαιτέρω, όπως γράφει η Daily Mail.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στη Ρόδο: Στις αυλές των σπιτιών πανικόβλητα ελάφια (photo)

Κρήτη: Καρέ – καρέ η διάσωση των δύο Ελληνοκαναδών στα ορεινά των Σφακίων

Hellenic Train: Διακοπή δρομολογίων στη γραμμή Διακοπτό – Καλάβρυτα λόγω της φωτιάς στο Αίγιο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 19.05.2024 01:43