search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 16:43
MENU CLOSE

Τις επιπτώσεις στον τουρισμό εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών φοβάται η κυβέρνηση

25.07.2023 06:13
touristes rodos

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στην κυβέρνηση για τις επιπτώσεις που θα έχει στον τουρισμό η εικόνα της φλεγόμενης Ρόδου, αλλά και οι πυρκαγιές στην Κέρκυρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη βρέθηκε στη Ρόδο προκειμένου να μιλήσει στον τουριστικό κόσμο του νησιού, αλλά και στα ξένα τηλεοπτικά δίκτυα προκειμένου να κατευνάσει τις εντυπώσεις που άφησε πίσω της η καταστροφική φωτιά. 

Σήμερα άλλωστε στο υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός κλιματικής Αλλαγής, Βασίλης Κικίλιας θα ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί στη Ρόδο και την Κέρκυρα, αλλά και σε όλα τα μέτωπα που καίνε στη χώρα

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι παρά το γεγονός ότι ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα, η όλη εικόνα της χώρας δείχνει ότι η Ελλάδα δεν αντιμετώπισε με τον δέοντα σεβασμό το μεγάλο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Οι συνέπειες από τις καταστροφικές φωτιές είναι πολύ μεγάλες και κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι η όλη κατάσταση θα τελειώσει εδώ. 

Η δημοσιότητα που πήρε ωστόσο στα ξένα ΜΜΕ η φωτιά στη Ρόδο με τους Βρετανούς πολίτες να εγκαταλείπουν όπως-όπως το νησί, ενώ άλλοι βρήκαν καταφύγιο στα τοπικά γήπεδα ή στα σπίτια των ντόπιων κάνει τα κυβερνητικά στελέχη να ανησυχούν για την πορεία της τουριστικής περιόδου. 

Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τους Άγγλους πράκτορες που δεν αντέδρασαν γρήγορα και όπως έπρεπε προκειμένου να επιστρέψουν στην πατρίδα τους οι τουρίστες έχει περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα, ενώ πολλοί υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να υπάρχει κυβερνητική παρέμβαση και στο θέμα αυτό. 

Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη μιλώντας στα Βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα συνέστησε στους τουρίστες από τη Βρετανία να συνεχίσουν να ταξιδεύουν στην Κέρκυρα και τη Ρόδο, ενώ τόνισε πως η κατάσταση στην Κέρκυρα «δεν είναι ανησυχητική» και σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με τις σκηνές που είδαμε στη Ρόδο.

«Είχαμε κάποιες εκκενώσεις σπιτιών αλλά τίποτα σε σχέση με όσα διαδραματίστηκαν στη Ρόδο» είπε η κ. Κεφαλογιάννη, λέγοντας παράλληλα ότι μόνο ένα μικρό μέρος του νησιού έχει επηρεαστεί.

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο αεροδρόμιο και είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι μόνο ένα μικρό μέρος του νησιού της Ρόδου έχει επηρεαστεί» ανέφερε η υπουργός.

Τόνισε μάλιστα, ότι είναι λανθασμένες οι εκτιμήσεις ότι το 50% του νησιού έχει επηρεαστεί από την πύρινη λαίλαπα. «Το ποσοστό είναι ανάμεσα στο 10 και 20%» είπε χαρακτηριστικά.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη δήλωσε επίσης πως οι τουρίστες έμειναν σε συνεδριακά κέντρα και γήπεδα αλλά και σπίτια ντόπιων, καθώς τα ξενοδοχεία δεν έχουν δωμάτια.

Όπως είπε, κατανοεί την ενόχληση των τουριστών για την εκκένωση αλλά «η ασφάλεια είναι προτεραιότητα».

«Πράγματι επρόκειτο για τη μεγαλύτερη εκκένωση που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα μέσα σε μερικές ώρες, αλλά όλοι είναι ασφαλείς» κατέληξε η κ. Κεφαλογιάννη.

Θέμα ωστόσο υπάρχει και με τις αποζημιώσεις των χιλιάδων Ελλήνων και ξένων τουριστών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα τουριστικά καταλύματα στα οποία διέμεναν λόγω των πυρκαγιών.

Ο πρωθυπουργός πάντως εμφανίστηκε χθες να δίνει έμφαση στον απεγκλωβισμό των πολιτών, ενώ υποσχέθηκε ότι θα αποζημιωθούν όσοι Έλληνες πολίτες έχασαν την περιουσία τους. 

«Βρισκόμαστε σε πόλεμο, προσανατολισμένοι αποκλειστικά στο μέτωπο της φωτιάς ανέφερε χαρακτηριστικά. Θα ξαναφτιάξουμε αυτά που χάσαμε, θα αποζημιώσουμε αυτούς που χτυπήθηκαν. Ο απολογισμός θα έρθει πλήρης ψύχραιμος, στον χρόνο που πρέπει όταν θα κάνουμε τον συνολικό απολογισμό, είτε αφορά το επιχειρησιακό επίπεδο και τις πιθανές καθυστερήσεις στην πρόληψη, είτε τις αιτίες και το ενδεχόμενο εμπρησμών από δόλο ή αμέλεια» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε επίσης:

Κυριάκος Μητσοτάκης για τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη: «Ταύτισε την παρουσία της με την προσφορά στα παιδιά»

Συνεδριάζει την Τρίτη το υπουργικό συμβούλιο – Η ατζέντα

«Έφυγε» από τη ζωή η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – Η πορεία και το φιλανθρωπικό έργο που αφήνει πίσω της

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 16:42