search
ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 06:14
MENU CLOSE

Χωρίς ενεργά μέτωπα στη Μαγνησία – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Ρόδο, Κάρυστο και Κέρκυρα (videos)

27.07.2023 13:01
fotia_new

Μάχη με τις πολλαπλές αναζωπυρώσεις δίνουν όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας στα πύρινα μέτωπα σε Μαγνησία, Ρόδο, Κάρυστο και Κέρκυρα.

Αυτό ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός, στην τελευταία ενημέρωση τονίζόντας ότι «επιχειρούν αδιάλειπτα σε όλα τα μέτωπα».

Όπως είπε ο Γ. Αρτοποιός, στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου κατά τη διάρκεια της νύχτας οι αναζωπυρώσεις πλησίασαν οικισμούς.

Για αυτόν τον λόγο εκδόθηκαν 4 μηνύματα από το 112, 2 προειδοποιητικά και 2 για την εκκένωση των οικισμών Μελισσάτικα, Χρυσή Ακτή Παναγιάς, Βελανιδιά, Μάραθος και Κριθάρια προς την πόλη του Βόλου.

Πλέον όμως, το μεσημέρι της Πέμπτης (26/7), σύμφωνα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Συντονιστικό Κέντρο οι εξελίξεις όσον αφορά το μέτωπο της φωτιάς στην περιοχή του Βελεστίνου Μαγνησίας είναι θετικές καθώς δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα στην ευρύτερη περιοχή, πλην μίας αναζωπύρωσης που σημειώθηκε λίγο μετά τις 11:00 στο Αερινό και πίσω από το ΣΕΑ της ΠΑΘΕ, αλλά γρήγορα τέθηκε υπό έλεγχο με ρίψεις νερού τόσο από τις επίγειες όσο και από τις εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης.

Οι άνεμοι στην ευρύτερη περιοχή έχουν μειωμένη ένταση και μόνο κάποιες ξαφνικές ριπές επιδεινώνουν την κατάσταση.

Στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς που έκανε την πόλη του Βόλου και τα προάστιά της να ζήσουν εφιαλτικές στιγμές συμμετέχουν 5 πυροσβεστικά αεροσκάφη, 85 πυροσβεστικά οχήματα, 8 πεζοπόρα τμήματα, δεκάδες υδροφόρες του Δήμου Βόλου, αλλά και πολλές ιδιωτικές, καθώς και εκατοντάδες εθελοντές.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το μέτωπο της φωτιάς που διασπάσθηκε προς δύο κατευθύνσεις και κύκλωσε επί της ουσίας τον Βόλο είχε περίμετρο που ξεπερνούσε τα 45 χιλιόμετρα και κατέκαψε πάνω από 50.000 στρέμματα καλλιεργήσιμες γης, αλλά και αγροτικές και δασικές εκτάσεις.

Λίγο μετά το μεσημέρι το κύριο βάρος των πυροσβεστικών δυνάμεων εντοπίζεται στην περιοχή του παραλιακού μετώπου μεταξύ Βόλου και Νέας Αγχιάλου, πάνω από την εθνική οδό Βόλου-Μικροθηβών, καθώς υπάρχουν φόβοι για αναζωπυρώσεις.

Δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές στην Ρόδο, υπό έλεγχο η φωτιά στη Κύμη

Στη Ρόδο αυτήν τη στιγμή επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις προκειμένου να περιορίσουν το μέτωπο που έχει δημιουργηθεί σε δύσβατη περιοχή ανάμεσα στους οικισμούς Βάτι, Προφύλια και Ιεράς Μονής Θάρρι και, όπως υπογράμμισε ο Γ. Αρτοποιός, αυτό το μέτωπο μέχρι στιγμής δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές, ενώ πρόσθεσε ότι οι υπόλοιπες αναζωπυρώσεις στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς μέχρι στιγμής αντιμετωπίζονται.

Στη Ρόδο επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που σήμερα το πρωί ενισχύθηκαν με 40 πυροσβέστες και 10 οχήματα από τη Ρουμανία, ενώ από αέρος θα επιχειρούν περιοδικά 6 αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα εκ των οποίων 2 για τον εναέριο συντονισμό τους.

Αναφορικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί πλησίον του Κέντρου Υγείας στην Κύμη Ευβοίας, ο Γ. Αρτοποιός επεσήμανε ότι πλέον έχει ελεγχθεί.

Σχετικά με την Κέρκυρα, ο Γ. Αρτοποιός σημείωσε ότι οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώνονται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού μέχρι στιγμής ελέγχονται και συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 3 ελικόπτερα.

Αναζωπυρώσεις, επίσης, αντιμετωπίζονται από ισχυρές επίγειες δυνάμεις στη βορειοανατολική πλευρά της Καρύστου Ευβοίας ανάμεσα στους οικισμούς Άγιος Βασίλειο και Λινάρι, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 2 ελικόπτερα.

Επιπλέον, αναζωπυρώσεις εκδηλώνονται στη βορειοανατολική πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας και στην ευρύτερη περιοχή της Λαμίας, οι οποίες, σύμφωνα με τον Γ. Αρτοποιό, μέχρι στιγμής ελέγχονται.

Παράλληλα, στον Δομοκό και την Τιθορέα Φθιώτιδας οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες σε αγροτοδασικές εκτάσεις, όπως είπε, έχουν περιοριστεί.

Συνολικά 74 πυροσβέστες έχουν υποστεί θερμοπληξία ή έχουν τραυματιστεί ή έχουν υποστεί εγκαύματα από τις 17 Ιουλίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος.

Τέλος, ο Γ. Αρτοποιός τόνισε ότι για σήμερα, Πέμπτη 27 Ιουλίου, ο κίνδυνος πυρκαγιάς παραμένει ακραίος σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας.

«Παραμένουμε σε κατάσταση συναγερμού. Παρακαλούμε όλους τους πολίτες σε περίπτωση πυρκαγιάς για τη δική τους ασφάλεια να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών», κατέληξε.

Φωτιά στη Χαλκιδική κοντά στον οικισμό Νικήτη

Φωτιά σε χορτολιβαδική έκταση ξέσπασε λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι μεταξύ Μεταμόρφωσης και Νικήτης, εγγύτερα προς τον δεύτερο οικισμό, στη Σιθωνία της Χαλκιδικής.

Στο σημείο επιχειρούν 37 πυροσβέστες με 12 οχήματα, μεταξύ των οποίων δύο πυροσβεστικά από τη Βουλγαρία, με 10 άτομα.

Επίσης, επιχειρεί ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο και ένα πεζοπόρο τμήμα. Προς το παρόν, δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές.

Διαβάστε επίσης:

Πατήσια: Έξωση σε μονογονεϊκή οικογένεια με ΜΑΤ για χρέος 800 ευρώ – Απειλούσε να πέσει στο κενό η ιδιοκτήτρια (videos)

Τιθορέα: Σε σοβαρή κατάσταση μελισσοκόμος – Υπέστη εκτεταμένα εγκαύματα στη χθεσινή φωτιά

Κερατέα: Νέα τροπή στον θάνατο του 90χρονου – Αυτοκτονία «βλέπουν» οι αρχές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 02:49