search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 05:34
MENU CLOSE

Κομπίνα με διακίνηση μαύρου χρήματος μέσω τράπεζας ερευνούν οι εισαγγελείς

31.07.2023 18:58
mauro xrima 88- new

Υπόθεση με εταιρείες «φαντάσματα», οι οποίες, μέσω υποκαταστήματος συστημικής τράπεζας στην Αργυρούπολη, λάμβαναν μεγάλα χρηματικά εμβάσματα από το εξωτερικό και εν συνεχεία γινόταν αυθημερόν η ανάληψή τους με πλαστά παραστατικά στοιχεία, ερευνά ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

Στην υπόθεση φέρεται να έχει εμπλοκή και ο διευθυντής του υποκαταστήματος, ο οποίος έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ συμμετείχαν μεταξύ των άλλων, ένας επιχειρηματίας, ο οποίος φέρεται ο ιθύνων νους και δύο λογιστικά γραφεία, τα οποία έστηναν τις εταιρείες «μαϊμού», μεθόδευαν την έκδοση εικονικών τιμολογίων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και προμηθεύονταν τα μπλοκ επιταγών από την τράπεζα.

Τα ποσά που διακινήθηκαν μέσω του επίμαχου υποκαταστήματος της τράπεζας και των εικονικών τιμολογίων, με τεράστια τη ζημιά του Δημοσίου, εκτιμάται ότι ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Πώς στήθηκε το «κόλπο»

Αναλυτικότερα, είχαν συσταθεί εταιρείες φαντάσματα αφού προηγούμενα είχαν λάβει ΑΦΜ. Στις εικονικές εταιρείες υπήρχαν καταθέσεις με συχνή ροή μεγάλων χρηματικών εμβασμάτων από το εξωτερικό και αμέσως εν συνεχεία, γινόταν ανάληψή τους με πλαστά πληρεξούσια που χορηγούσαν τα λογιστικά γραφεία. Η διαδικασία αυτή αποκαλύφθηκε στα πλαίσια του ελέγχου που έκανε η Τράπεζα της Ελλάδας, και ήδη η συστημική τράπεζα έχει κλείσει όλους τους λογαριασμούς μέσω των οποίων γίνονταν οι επίμαχες συναλλαγές.

Τέλος, η Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, έχει προβεί πρόσφατα σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, θυρίδων και ακινήτων, προσώπων που έχουν εντοπιστεί ότι συμμετείχαν σε κύκλωμα του ευρύτερου τραπεζικού χώρου.

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Σπείρα «ξηλώνει» χρηματοκιβώτιο σε οίκο ευγηρίας – Βίντεο ντοκουμέντο

Υπό έλεγχο η φωτιά στον Δομοκό

Καμένα Βούρλα: Βρέθηκε πτώμα 80χρονης σε αποσύνθεση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 02:44