search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 14:10
MENU CLOSE

Πανσέληνος Αυγούστου: Σήμερα το μεγαλύτερο φεγγάρι του χρόνου – Το σπάνιο φαινόμενο που θα ξανασυμβεί το 2037

01.08.2023 09:53
panselinos-new

Ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο θα σημειωθεί αυτόν τον Αύγουστο, καθώς σε έναν μήνα θα έχουμε δυο «υπερπανσελήνους», κάτι που θα ξανασυμβεί τον Ιανουάριο του 2037.

Η σημερινή Πανσέληνος του Αυγούστου ονομάζεται «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου» και θα τη δούμε στις 21:31, ώρα Ελλάδος, ενώ το συγκεκριμένο φαινόμενο συμβαίνει όταν το φεγγάρι εμφανίζεται στον νυχτερινό ουρανό πιο μεγάλο και πιο φωτεινό επειδή βρίσκεται πιο κοντά στη Γη από ό,τι συνήθως.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο φεγγάρι του χρόνου και το όνομά του έχει το έχει λάβει από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής που την συγκεκριμένη μέρα ψάρευαν το συγκεκριμένο ψάρι, γνωστό και ως μουρούνα.

Εκτός από το «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου», όμως, το οποίο θα κορυφωθεί σήμερα, το βράδυ, θα ακολουθήσει και δεύτερη υπερπανσέληνος, η λεγόμενη «Μπλε Πανσέληνος», την οποία θα θαυμάσουμε στις 31 Αυγούστου.

Τι είναι η υπερπανσέληνος

Η λέξη υπερπανσέληνος -όπως χρησιμοποιείται στις μέρες μας- επινοήθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979. Σύμφωνα με τον ορισμό του Nolle, μια πανσέληνος ή νέα σελήνη είναι υπερπανσέληνος όταν βρίσκεται σε απόσταση 90% από το κοντινότερο σημείο της στη Γη. Ωστόσο, διαφορετικοί ερευνητές υπολογίζουν διαφορετικά την υπερπανσέληνο.

Το EarthSky χρησιμοποιεί τις ημερομηνίες υπερσελήνου όπως αυτές καθορίζονται από τον αστρονόμο Fred Espenak, ενώ η μέθοδός του για τον υπολογισμό των υπερσελήνων λαμβάνει υπόψη τις αλλαγές στην τροχιά της σελήνης κατά τη διάρκεια κάθε σεληνιακού κύκλου.

Ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία

Με αφορμή την αυγουστιάτικη πανσέληνο που φέτος θα ανετείλει δυο φορές, την πρώτη και την τελευταία νύχτα του Αυγούστου, το Υπουργείο Πολιτισμού και η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς διοργανώνουν εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, μνημεία και μουσεία, σε ολόκληρη τη χώρα, με ελεύθερη είσοδο.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τις δύο νύχτες της Πανσελήνου, Τρίτη 1η και Πέμπτη 31 του μηνός, αλλά και στις 30 Ιουλίου και 30 Αυγούστου, σε 50 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη τη χώρα, περιλαμβάνοντας μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, βραδιές ​αστροπαρατήρησης, βραδιές όπερας κ.ά.

Την ίδια στιγμή, άλλοι 50 αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία, θα υποδεχθούν το κοινό με ελεύθερη είσοδο (20.00-24.00).

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ΕΔΩ

Διαβάστε επίσης:

Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Νέα τραγωδία στη θάλασσα – Νεκρός άνδρας στην Ασπροβάλτα

Πώς θα αποδίδει το κλιματιστικό στο μέγιστο – Το συχνό λάθος που κάνουμε (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 14:10