search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 03:08
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Σε υποπαραλλαγή ενδιαφέροντος αναβαθμίζει την «Eris» ο ΠΟΥ – Έφτασε σε 51 χώρες

09.08.2023 21:13
CORNA
pixabay

Υπό…στενή επιτήρηση θα είναι πλέον η υποπαραλλαγή EG.5.1νωστή ως Eris) του κορωνοϊού. Η Eris αναβαθμίστηκε σήμερα (9/8/2023) σε παραλλαγή ενδιαφέροντος (VOI), από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) καθώς έφτασε σε 51 χώρες. Τι αναφέρει η έκθεση αξιολόγησης επιδημιολογικού κινδύνου του ΠΟΥ.

Η Eris έχει κάνει ήδη διεθνώς την εμφάνισή της. Τα κρούσματα παρουσιάζουν αύξηση και στην Ασία, καθώς εξαπλώνεται ταχύτατα και αυτός θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο υπήρξε πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι άλλες δύο παραλλαγές που προβληματίζουν τον ΠΟΥ είναι οι ΧΒΒ.1.5 (παραλλαγή Κράκεν) και η ΧΒΒ.1.16 (παραλλαγή Αρκτούρος).

Για την ώρα όσον αφορά την κλινική εικόνα της Eris, κανείς δεν μπορεί ακόμη να πει αν σχετίζεται ή όχι με σοβαρή νόσηση».

Σύμφωνα με νέα έκθεση κινδύνου, η Eris είναι μία υποπαραλλαγή Όμικρον η οποία ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στις 17 Φεβρουαρίου 2023. Λίγους μήνες αργότερα, στις 19 Ιουλίου 2023, ο ΠΟΥ της έδωσε τον χαρακτηρισμό «παραλλαγή υπό παρακολούθηση» (VUM). Πλέον την θεωρεί ακόμα πιο επικίνδυνη και την χαρακτηρίζει «παραλλαγή ενδιαφέροντος». Ο χαρακτηρισμός αυτός προσδίδεται σε ολόκληρη την γενιά EG.5 και τις υποπαραλλαγές της.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα που περιέχει η έκθεση, έως τις 7 Αυγούστου 2023 είχαν καταγραφεί κρούσματα σε 51 χώρες. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:

Οι ΗΠΑ
Η Νότιος Κορέα
Η Ιαπωνία
Ο Καναδάς
Η Αυστραλία
Η Σιγκαπούρη
Η Βρετανία
Η Γαλλία
Η Πορτογαλία
Η Ισπανία

Συνολικώς, την 29η επιδημιολογική εβδομάδα (από 17 έως 23 Ιουλίου 2023), η παγκόσμια επίπτωση της νέας υποπαραλλαγής που δημιούργησε ο κορωνοϊός έφτανε στο 17,4% των κρουσμάτων. Το ποσοστό αυτό είναι εντυπωσιακά αυξημένο σε σύγκριση με το αντίστοιχο τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα (ήταν μόλις 7,6%).

Ωστόσο με βάση τα έως τώρα δεδομένα, ο κίνδυνος που συνιστά η Eris για τη δημόσια υγεία είναι χαμηλός και εφάμιλλος με εκείνον των άλλων δύο VOIs (της Κράκεν και της Αρκτούρος), προσθέτει ο ΠΟΥ.

Όπως εξηγεί ο ΠΟΥ έχει ικανότητες που της επιτρέπουν να διαφεύγει της ανοσίας. Ωστόσο έως στιγμής δεν έχουν αναφερθεί αλλαγές στη σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί.

Διαβάστε επίσης:

Πέντε λόγοι που νιώθετε διαρκώς κουρασμένοι – Πώς να τους διορθώσετε

ΕΟΦ: «Καμπανάκι» για τζελ κατά του πόνου των αρθρώσεων – «Δεν είναι εγκεκριμένο»

Μακροζωία: Πόσο πρέπει να περπατάς κάθε μέρα ανάλογα με την ηλικία σου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06