search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 04:40
MENU CLOSE

Απόψε η μπλε υπερπανσέληνος – Κάθε πόσα χρόνια εμφανίζεται στον ουρανό (Video)

30.08.2023 10:55
blue moon new

Σήμερα όσοι στρέψουν το βλέμμα τους στον ουρανό θα εντυπωσιαστουν. Θα κάνει την εμφάνιση της στον ουράνιο θόλο η «μπλε υπερσελήνη», η μεγαλύτερη και φωτεινότερη πανσέληνος του χρόνου.

Η εύλογη απορία είναι γιατί η πανσέληνος ονομάζεται «μπλέ». Υπάρχει επιστημονική απάντηση.

Όπως αναφέρει ο Γκόρντον Τζόνστον, επιστήμονας του τμήματος Εξερεύνησης του Ηλιακού Συστήματος της NASA, το φαινόμενο της υπερσελήνης αναφέρεται στην εγγύτητα του φεγγαριού στη Γη κατά τη διάρκεια της πλήρους φάσης του, καθιστώντας το να φαίνεται πιο μεγάλο και φωτεινότερο και να έχει και μια ελαφριά μπλέ απόχρωση.

Ωστόσο ο όρος «μπλε» έχει περισσότερο μεταφορική σημασία, η οποία τονίζει τη σπανιότητα ενός φαινομένου και προέρχεται από την αγγλική έκφραση «once in a blue moon», που σημαίνει πως κάτι συμβαίνει πολύ σπάνια.

Η μπλε υπερπανσέληνος του Αυγούστου είναι ένα φαινόμενο όταν υπάρχουν δύο πανσέληνοι μέσα στον ίδιο μήνα όπως συνέβη με τον φετινό Αύγουστο όπου είχαμε πανσέληνο και στην αρχή του μήνα.

Ξανά το 2026

Αυτό συμβαίνει περίπου κάθε δύο ή τρία χρόνια καθώς μια νέα πανσέληνος ανατέλλει κάθε 29,5 ημέρες. Η επόμενη «μπλε υπερπασνέληνος» θα κάνει την εμφάνιση της στις 31 Μαΐου 2026.

Να σημειωθεί ότι συμμετοχή στη μπλε υπερπανσέληνο του Αυγούστου θα έχει και ο Κρόνος αφού θα βρίσκεται στη φωτεινότερη θέση του το βράδυ σήμερα και θα συνοδέψει σε ένα «ουράνιο χορό» την πανσέληνο όπως λένε χαρακτηριστικά οι αστρονόμοι.

Διαβάστε επίσης

Έβρος: Φωτογραφίες που σοκάρουν από το πριν και το μετά της πυρκαγιάς στο δάσος της Δαδιάς (Video)

Χανιά: Οι συνομιλίες που «καίνε» τον επίορκο αστυνομικό – «Είχαμε συμφωνήσει 52.000 και έχω φέρει παραπάνω από τα διπλά»

Τήνος: Νεκρό παιδάκι τριων ετών – Πνίγηκε τρώγοντας σταφύλι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 00:06