search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 15:35
MENU CLOSE

Μετέφεραν μετανάστες με θαλαμηγό στη Μύκονο – Πάνω από 250 διασώθηκαν από το Λιμενικό σε ένα 24ωρο (Video)

31.08.2023 15:47
thalamegos

Στον εντοπισμό και τη διάσωση πάνω από 250 μεταναστών προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό, σε διάφορες επιχειρήσεις σε ελληνικά νησιά. Έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 7 διακινητές.

Αρχικά, στην Μύκονο, το Λιμενικό εντόπισε 51 μετανάστες που είχαν αποβιβαστεί χθες το μεσημέρι από θαλαμηγό σκάφος στην παραλία της Αγίας Άννας Καλαφάτη.

Πρόκειται για 42 άνδρες, 8 γυναίκες και 1 ανήλικο παιδί.

H επίχειρηση στη Μύκονο

Μετά από συντονισμένη επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος στην οποία συμμετείχαν τέσσερα περιπολικά σκάφη και ένα ελικόπτερο του Λιμενικού, η θαλαμηγός με το όνομα “Aurora” που φέρεται να είχε αποβιβάσει τους μετανάστες στη Μύκονο, εντοπίστηκε με τρεις επιβαίνοντες και οδηγήθηκε στο λιμάνι της Πάτμου.

Από το λιμεναρχείο του νησιού τρεις συνελήφθησαν καθώς αναγνωρίστηκαν από τους μετανάστες ως διακινητές τους.

Ενημερώθηκαν πρωινές ώρες σήμερα, οι Λιμενικές Αρχές Κύθνου, Τήνου, Μήλου και Κέας, από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ./Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.), για ύπαρξη σκάφους σε δυσχερή θέση, με ικανό αριθμό μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή του όρμου ¨ΜΥΡΣΙΝΙΑ¨ βορειοδυτικά ν. Κύθνου.

Στην ανωτέρω περιοχή έσπευσαν τρία Περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δύο ιδιωτικά σκάφη καθώς και ένα Περιπολικό όχημα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ από ξηράς, προς παροχή συνδρομής.

Οι συνολικά ογδόντα μετανάστες (66 άνδρες, 06 γυναίκες και 06 παιδιά), μετεπιβιβάστηκαν από το ιστιοφόρο σκάφος σε δύο Περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με τη συνδρομή ιδιωτικού σκάφους και οδηγήθηκαν με ασφάλεια στον λιμένα Μέριχα ν. Κύθνου, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με το Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο “ΜΑΚΕΔΩΝ” Ν.Π. 9142 στον λιμένα Λαυρίου.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Λαυρίου σε συνεργασία με την Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων, συνελήφθησαν εκ των ανωτέρω ένας 45χρονος υπήκοος Μολδαβίας, ένας 44χρονος υπήκοος Ουκρανίας και ένας 32χρονος υπήκοος Ιράκ, ως διακινητές των υπολοίπων. Ανωτέρω Ι/Φ σκάφος ρυμουλκήθηκε από ιδιωτικό σκάφος στον λιμένα Μέριχα ν. Κύθνου και κατασχέθηκε.

Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή Λαυρίου, αναλύει και επεξεργάζεται εις βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη συμμετοχή των συλληφθέντων και σε άλλες υποθέσεις, όπως επίσης και την συνεργασία τους με μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.

Ταυτόχρονη επιχείρηση στην Κύμη

Χθες στο μεσημέρι επίσης, η Λιμενική Αρχή Κύμης ενημερώθηκε, για ύπαρξη ικανού αριθμού μεταναστών, στην περιοχή πλησίον της παραλίας “Μουρτερή” Κοσκίνων στην Εύβοια.

Άμεσα στην περιοχή μετέβη το Λιμενικό και εντοπίστηκαν συνολικά 30 άνθρωποι (18 άνδρες, 6 γυναίκες, 6 ανήλικα) στο σύνολό τους στερούμενοι ταξιδιωτικών εγγράφων, ενώ κατά δήλωσή τους, προήλθαν από ακτές της Τουρκίας με ταχύπλοο σκάφος, το οποίο μετά την αποβίβασή τους, αναχώρησε με πορεία την ανοικτή θάλασσα.

Στη συνέχεια, μετά από έρευνα που ακολούθησε από τα ανωτέρω στελέχη, εντοπίστηκε στην ευρύτερη περιοχή ένας 19χρονος, ο οποίος συνελήφθη για παράβαση διατάξεων του άρθρου 30 του Ν.4251/2014 (Υποχρεώσεις μεταφορέων). Οι ανωτέρω μεταφέρθηκαν στον λιμένα Κύμης και παραδόθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας.

Επιχειρήσεις σε Ρόδο, Σάμο και Ζάκυνθο

Παράλληλα, μεγάλες επιχειρήσεις του Λιμενικού εκτυλίχθηκαν χθες στα Δωδεκάνησα καθώς 12 άτομα διασώθηκαν στην Ρόδο και ακόμα 17 στην Σάμο.

Αντίστοιχη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των Λιμενικών Αρχών πραγματοποιήθηκε και στη θαλάσσια περιοχή 64 ν.μ. νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, για ιστιοφόρο με 76 πρόσφυγες-μετανάστες. Όλοι επιβιβάστηκαν σε φορτηγό πλοίο σημαίας Αιγύπτου.

Διαβάστε επίσης:

ΕΟΔΥ – Κορωνοϊός: 40 θάνατοι και 25 διασωληνωμένοι την τελευταία εβδομάδα

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί παστέλι με μαύρη σοκολάτα (Photo)

Ξηροστομία: 6 αιτίες και 5 τρόποι αντιμετώπισης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 15:35