search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 13:50
MENU CLOSE

Συναγερμός από Meteo και Πολιτική Προστασία για φωτιές το Σαββατοκύριακο – Τι προβλέπουν για τον Έβρο

01.09.2023 23:22
fotia evros soufli99- new

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες του Meteo, αλλά και η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τον πολύ αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών το Σαββατοκύριακο.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το meteo:

Σύμφωνα με τα νεότερα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, σημαντική αύξηση της επικινδυνότητας εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών αναμένεται κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 02 – 03 Σεπτεμβρίου 2023.

Αιτία αποτελεί η αναμενόμενη μεταβολή της συνοπτικής κυκλοφορίας πάνω από την Ευρώπη με την ταχεία ανάπτυξη ενός πεδίου υψηλών πιέσεων πάνω από την Κεντρική Ευρώπη. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη ισχυρής βαροβαθμίδας πάνω από την περιοχή μας και την σημαντική ενίσχυση των βορείων ανέμων (7-8 μποφόρ) πάνω από το Αιγαίο και την ανατολική ηπειρωτική χώρα. Επιπροσθέτως, τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι κατά τις θερμές κυρίως ώρες της ημέρας η εκτιμώμενη περιεχόμενη υγρασία των νεκρών δασικών καυσίμων αναμένεται να είναι πολύ χαμηλή (7-9%; υψηλή ευφλεκτότητα) γεγονός που σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχεία εξάπλωση τυχόν πυρκαγιών που εκδηλωθούν.

Ειδικότερα, το Σάββατο 2/9/2023 (Εικόνα 1) αναμένουμε την υψηλότερη επικινδυνότητα για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές σε Αττική (κυρίως ανατολικά), Βοιωτία, Κ. και Ν. Εύβοια, Αργολίδα, Α. Λακωνία, Σαμοθράκη, Λέσβο, Χίο, Ικαρία, Κυκλάδες, Ρόδο και τοπικά σε Ροδόπη, Έβρο, Κορινθία και Ν. Κρήτη.

Την Κυριακή 3/9/2023 (Εικόνα 2) αναμένουμε την υψηλότερη επικινδυνότητα για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές σε Αττική, Βοιωτία, Α. Φθιώτιδα, Κ. και Ν. Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Ροδόπη, Έβρο, Σαμοθράκη, Θάσο, Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Ικαρία, Κυκλάδες και τοπικά σε Φωκίδα και Ν. Κρήτη.

«Καμπανάκι» και από την ΓΓΠΠ

Το Σαββατοκύριακο που έρχεται θα είναι επικίνδυνο για την εκδήλωση πυρκαγιών λόγω των εξαιρετικά ισχυρών ανέμων που θα πνέουν στην Αττική, τη Βοιωτία, την Εύβοια, τον Έβρο και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Τα μποφόρ θα είναι αρκετά, και θα αυξηθούν την Κυριακή και για αυτό στον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδόθηκε για αύριο Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου από την Πολιτική Προστασία, οι περιοχές αυτές θα βρίσκονται στην κατηγορία κινδύνου 4 (πορτοκαλί).

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς (κατηγορία 4) σε τέσσερις περιφέρειες:

•    Περιφέρεια Αττικής
•    Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
•    Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Έβρου)
•    Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Για το λόγο αυτό, όλες οι εναέριες και επίγειες δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος θα βρίσκονται έξω, σε κατάσταση γενικής επιφυλακής σε όλη τη χώρα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν ενάρξεις πυρκαγιών, που λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών μπορούν να λάβουν πολύ γρήγορα επικίνδυνες διαστάσεις. Ταυτόχρονα, μαζί με τη μάχη στα πύρινα μέτωπα, συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης και οι περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των περιοχών αυτών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν εκδηλώσεις πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά (κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα και συσκευές συγκόλλησης, χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών κ.α).

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Έβρος: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς – κατηγορίας 4 – για τις περιοχές των δασαρχείων Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου και κατηγορίας 3 για τις περιοχές των δασαρχείων Διδυμοτείχου και Σαμοθράκης, προβλέπεται για το Σάββατο, σύμφωνα με τον σχετικό χάρτη της γ.γ. Πολιτικής Προστασίας.

Με ανακοίνωσή της η αντιπεριφέρεια Έβρου εφιστά την προσοχή των πολιτών, ώστε να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων κ.ά.. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Επίσης, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς, από το Σάββατο το πρωί στις 7.30 έως τις 7.30 το πρωί της Κυριακής, απαγορεύεται η διέλευση, παραμονή και η κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων στις δασικές περιοχές: Αναδασώσεις Κίρκης-Συκορράχης, χώρος αναψυχής Συκορράχης, αναδασώσεις Λουτρού, περιαστικό δάσος Νίψας, περιαστικό δάσος ‘Αβαντα, χώρος αναψυχής ‘Αβαντα – Αισύμης, αναδασώσεις και χώρος αναψυχής Μεσημβρίας, αναδασώσεις Κομάρου – Ατάρνης, δασική περιοχή Δερβένι – Σλίβα (Παλιά Νίψα), χώροι αναψυχής Λεπτοκαρυάς (3 χώροι), χώρος αναψυχής Καλλιθέας, δάσος και χώρος αναψυχής Ιάνα, περιαστικό δάσος Παλαγίας (βόρεια, νότια και γήπεδο Παλαγίας), χώρος αναψυχής Λουτρών, δασική περιοχή Αετοχωρίου-Πεύκων-Λουτρού, κατασκήνωση Μάκρης, αναδασώσεις έναντι Κ.Α.Α.Υ. Μάκρης, πλατανότοπος Μαΐστρου, περιαστικό δάσος Πυλαίας, περιαστικό δάσος Μελίας, περιαστικό δάσος Φερών, άλσος γαλλικού σταθμού Ο.Σ.Ε., καταφύγιο ‘Αγριας Ζωής Καβησού (Κ.Α.Ζ.), περιοχή συμπλέγματος Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου (Προβατώνας – Λευκίμμη – Δαδιά – Γιαννούλη – Κοτρωνιά) δασική περιοχή Λευκίμης – Βυρίνης – Κιτρινόπετρας, χώρος αναψυχής «Κατρατζήδες», χώρος αναψυχής «Τρεις Βρύσες» και περιαστικό δάσος Χώρας Σαμοθράκης

Σημειώνεται ότι για τις περιοχές του δασαρχείου Διδυμοτείχου (κατηγορία κινδύνου πυρκαγιάς 3) ισχύει το μέτρο από τις 8:00 το πρωί της 2ης Σεπτεμβρίου 2023 έως τις 22:00 το βράδυ της ίδιας μέρας, στις αναδασώσεις-χώρος αναψυχής Τσίγγλας.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά σε αγροτοδασική έκταση στη Χίο

Ενδοοικογενειακή βία: Αυστηροποιούνται οι ποινές – Στη φυλακή και για απειλές

Μερομήνια: Πώς θα είναι ο φετινός χειμώνας, ο καιρός μήνα – μήνα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 13:50