search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 05:14
MENU CLOSE

Meta: Καταργεί σταδιακά το «Facebook News» – «Τσεκούρι» σε 100 θέσεις δημοσιογράφων

08.09.2023 10:43
facebook-new

Η μητρική εταιρεία του Facebook, Meta, καταργεί- σταδιακά όπως ενημέρωσε- την ετικέτα «Facebook News» με ειδησεογραφικό περιεχόμενο στην Ευρώπη, αρχίζοντας από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία, στο πλαίσιο «μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας για την καλύτερη αντιστοίχηση των επενδύσεων μας με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας τις οποίες οι άνθρωποι εκτιμούν περισσότερο», σύμφωνα με εταιρική ανακοίνωση του ψηφιακού κολοσσού.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τις αρχές Δεκεμβρίου θα πάψει να καταβάλει τα προβλεπόμενα σε εκδοτικούς δημοσιογραφικούς οργανισμούς για να αξιοποιεί περιεχόμενο τους. Στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτό συνέβαινε από το 2021.

Για τους γνώστες που ξέρουν να διαβάζουν «πίσω από τις γραμμές» είναι ευληπτα αντιληπτό ότι η Meta δεν θέλει να πληρώνει για την αξιοποίηση του δημοσιογραφικού έργου οργανισμών ειδήσεων.  Με την τακτικτή της επιφέρει «ασύμμετρα πλήγματα».

Διότι  η Μeta, ταυτόχρονα με τη λήξει των συμβάσεων που είχε συνάψει, θα πάψει τη χρηματοδότηση του Community News Project ένα πρόγραμμα το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή για πρώτη φορά το 2019 στην Αγγλία και απασχολεί σήμερα, τουλάχιστον στο Νησί, περισσότερους από 100 δημοσιογράφους με αποστολή να καλύπτουν την επικαιρότητα σε υποβαθμισμένες περιοχές του Η.Β.

Οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τα τοπικά νέα σε εκείνες τις περιοχές θα συνεχίσουν να εργάζονται ως τη λήξη των συμβάσεων του, σύμφωνα με το NCTJ (Εθνικό Συμβούλιο Κατάρτισης των Δημοσιογράφων), τον οργανισμό ο οποίος ιδρύθηκε το 1951 και παρέχει ένα σύστημα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης παγκόσμιας κλάσης στους σημερινούς και μελλοντικούς δημοσιογράφους. Ο NCTJ χρηματοδοτεί το πρόγραμμα του από επιχορήγηση της Meta στο πλαίσιο της ευρύτερης συμφωνίας.

Η Meta αποσαφήνισε ότι το μέτρο δεν είναι προσωρινό. «Δεν θα συνάψουμε νέες εμπορικές συμφωνίες για ειδησεογραφικό περιεχόμενο στο «Facebook News» σε αυτές τις χώρες και δεν προβλέπεται να προσφέρουμε νέα προϊόντα του Facebook ειδικά από εκδότες ειδήσεων στο μέλλον».

Πάντως η εταιρεία διευκρινίζει- με νόημα- ότι οι χρήστες του Facebook, προς το παρόν, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ειδησεογραφικό περιεχόμενο εν αντιθέσει με εκείνους του Καναδά, όπου η διαμάχη σχετικά με  πιθανές αμοιβές για αξιοποίηση δημοσιογραφικού περιεχόμενου ειδησεογραφικών οργανισμών στην πλατφόρμα, βάσει νέας νομοθεσίας, έχει οδηγήσει την αφαίρεση ενημερωτικών συνδέσμων και ειδησεογραφικών αναρτήσεων από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Απόφαση κυνισμού

Παρόμοια νομοθεσία, ένα νομοσχέδιο για την ψηφιακή τεχνολογία, τον ανταγωνισμό και τους καταναλωτές, συζητιέται στο αγγλικό Κοινοβούλιο.

Πέρσι η Meta κατάργησε την καρτέλα «Facebook News» στις ΗΠΑ. Η απόφαση της ωστόσο να «κόψει» την επιχορήγηση στο πρόγραμμα CNP για τις τοπικές ειδήσεις- επένδυση ύψους 17 εκατ. δολαρίων για εκπαίδευση και επαγγελματική απασχόληση τουλάχιστον 260 δημοσιογράφων μονον στην Αγγλία- προκάλεσε αρνητικές εντυπώσεις.

 «Πρόκειται για μια κυνική κίνηση από μια εταιρεία που παίρνει δισεκατομμύρια λίρες από τη διαφημιστική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου και έχτισε την πλατφόρμα της στο Facebook εν μέρει με το να εκμεταλλεύεται δωρεάν το ποιοτικό περιεχόμενο που παρέχουν οι εκδότες ειδήσεων», δήλωσε ο Χένρι Φορ Γουόλερ, διευθύνων σύμβουλος του Newsquest, του δεύτερου σε μέγεθος δημοσιογραφικού ομίλου περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων του Ηνωμένου Βασιλείου, θυγατρική του αμερικανικού δημοσιογραφικού κολοσσού Gannett.

Κλίμα απογοήτευσης επικρατεί στην Ένωση Μέσων Ενημέρωσης της χώρας(News Media Association) για τη στάση της Meta. «Το πρόγραμμα Τοπικών Ειδήσεων είναι από τα σημαντικότερα της Ένωσης», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της,  Όουεν Μέρεντιθ, τονίζοντας πως «η επιχορήγηση από τη Meta ήταν αναγνώριση της αξίας των αξιόπιστων και έγκυρων τοπικών ειδήσεων για το κοινό του Facebook».

Διαβάστε επίσης:

Σασμός: Κυκλοφόρησε το τρέιλερ της νέας σεζόν (Video)

Τηλεθέαση: Ακόμα πιο ψηλά το «Παρα πέντε»

Πρώτο σε τηλεθέαση το Mega – Με «ράλι» ο ΣΚΑΪ πέρασε δεύτερος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 01:32