search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 07:59
MENU CLOSE

«Κάνε ότι Κοιμάσαι ΙΙ»: Πλοκή με «αγκαθωτές» ιστορίες και οπτικό ρεαλισμό

12.09.2023 12:02
kane_oti_koimasai_new

Νέα σχολική χρονιά και για τον Σπύρο Παπαδόπουλο. Ή μάλλον για τον Νικόλα Καλίρη, τον χαρακτήρα που κάνει στη σειρά «Κάνε ότι Κοιμάσαι». Το βράδυ της Δευτέρας  ήταν η πρεμιέρα του δεύτερου κύκλου επεισοδίων στην ΕΡΤ1.

Ο ήρωας της ιστορίας σε νέο σχολικό περιβάλλον. Έχει φύγει -για την ακρίβεια έχει παραιτηθεί- από το λύκειο της υποβαθμισμένης περιοχής στο οποίο δίδασκε σοκαρισμένος από το μακελειό που συνέβη, έχει αποτραβηχτεί σε μια παραθαλάσσια ερημιά, μένει σε ένα τροχόσπιτο -σαν ερημίτης που έχει κλειστεί στο καβούκι του- και με σκεπτικισμό κατευθύνεται προς ένα ιδιωτικό εκπαιδευτήριο περιωπής. Η ζωή συνεχίζεται.

Δεν είναι βέβαιος αν θέλει να προσληφθεί αλλά μια καθοριστική στιγμιαία συνάντηση με τον γυμναστή του ιδιωτικού σχολείου τον ενεργοποιεί. Κυρίως διότι λίγη ώρα αργότερα ο γυμναστής, ο οποίος προσπάθησε να τον αποτρέψει να εργαστεί εκεί, βρίσκεται νεκρός. Δολοφονημένος.

Στην ουσία δεν αλλάζουν πολλά στο υπόβαθρο της πλοκής. Σαν βγαλμένο από τη ζωή. Τι, όχι; Το κακό, το «σκοτεινό» δεν κάνει διακρίσεις. Είναι αταξικό. Το λέει και ο ήρωας στο πρώτο κιόλας επεισόδιο της νέας σεζόν. «Είτε προνομιούχος, είτε όχι αν είναι να σε βρει το κακό, θα σε βρει».

Το στοιχείο του αστυνομικούκοινωνικού νουάρ διατηρείται. Σήμα κατατεθέν  της σειράς. Όπως και μια εσάνς αναγνωρίσιμη, την οποία έβαλε για τα καλά στην ελληνική τηλεόραση με το «Έτερος εγώ» ο Σωτήρης Τσαφούλιας. Άλλωστε το σύγχρονο ελληνικό αστυνομικό νουάρ μυθιστόρημα προϋπήρχε των σειρών αυτών. Απλώς ως οπτικοακουστικό είδος επανήλθε στο τηλεοπτικό προσκήνιο.

Το κοινωνικό θρίλερ «Κάνε ότι Κοιμάσαι» συνεχίζει σαν τρένο στις ράγες του. Στο «τραπέζι» της σειράς τα χαρτιά της πλοκής «ανοίγονται» σχεδόν αμέσως. Εκβιασμός. Χρηματισμός. Ναρκωτικά. Ενδοοικογενειακή βια (η βίαιη κακοποιητική συμπεριφορά σε μια σχέση ακόμα και σε μια απλή σχέση, εκτός γάμου, λογίζεται ως τέτοια). Η αμφισβήτηση των εφήβων προς τους γονείς. Οι άνθρωποι που κινούνται στις σκιές. Όλα εκεί. Και ο Νόμος επίσης…

Η «μάχη» του Καλού με το Κακό σε νέα… πίστα. Με σαφή όμως νύξη ότι το Καλό θα υπερτερήσει, εν τέλει. Όχι όμως με ηθικοπλαστική διάθεση. Η σειρά μπαίνει σε νέα «μονοπάτια», επίσης, δύσκολα. Επίσης «σκοτεινά», όπως εκείνα με τα οποία μάς συστήθηκε την προηγούμενη σεζόν. Από τότε είχε φανεί το «μέταλλο» της.

Θα μπορούσε να είχε γίνει βιντεογκέιμ, εύκολα. Υπό άλλες συνθήκες το «Κάνε ότι Κοιμάσαι» άνετα θα βρισκόταν σε ταινιοθήκη ιντερνετικής πλατφόρμας τύπου Netflix. Θα μπορούσε να εξασφαλίσει παγκόσμια διανομή.

Κι αν η συγκέντρωση τηλεθεατών στη συχνότητα της ΕΡΤ1, την ώρα προβολής των επεισοδίων της δεν ήταν ευθέως ανάλογη του «ειδικού βάρους» της, μέχρι τώρα, έχει σημασία ο αντίκτυπος και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Δεν πέρασαν απαρατήρητα και μάλλον καθόλου τυχαία η πρώτη σεζόν της σειράς απέσπασε το βραβείο καλύτερης σειράς στα Διεθνή Βραβεία Δραματικών Τηλεοπτικών παραγωγών της Σεούλ.

Διαβάστε επίσης:

ΕΡΤ1: Νέα εκπομπή με όσα συμβαίνουν στα γυρίσματα σειρών και εκπομπών του σταθμού

Κακοκαιρία Daniel: Έξαλλη δημοσιογράφος του Star – «Ζητούν από τους ανθρώπους να θάψουν οι ίδιοι τα κουφάρια των ζώων» (Video)

Το Open πρώτο στις προτιμήσεις των τηλεθεατών το Σαββατοκύριακο – Ανατροπή στη μοιρασιά της τηλεθέασης των καναλιών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 07:54