search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 07:45
MENU CLOSE

Μητσοτάκης – Φον Ντερ Λάιεν: «Η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει σε 2,2 δισ. ευρώ»

12.09.2023 12:48
live_sdiloseiw

Σε οικονομική βοήθεια ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ μπορεί να υπολογίζει η Ελλάδα το αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα με όσα δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε κοινές δηλώσεις της με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ποτέ δεν είχαμε δει τόσες μεγάλες καταστροφές. Οι εικόνες από την Καρδίτσα είναι πολύ λυπηρές. Θρηνούμε για τις ζωές που έχουν χαθεί. Η Ευρώπη είναι δίπλα στην Ελλάδα και στους Ελληνες», είπε στην αρχή της τοποθέτησής της η πρόεδρος της Κομισιόν, η οποία τόνισε ότι «απαιτείται γρήγορη και άμεση βοήθεια» στη χώρα μας και ότι «θα κινητοποιηθούν όλοι οι δυνατοί πόροι προς αυτήν την κατεύθυνση». 

Η πρόεδρος της επιτροπής ανακοίνωσε 5 πηγές χρηματοδότησης:

  • – θα χρησιμοποιήσουμε χρήματα από την προηγούμενη περίοδο που δεν δαπανήθηκαν από τα Ταμεία Συνοχής
  • – Η δεύτερη πηγή αφορά το ευρωπαϊκό ταμείο υποστήριξης που θα διοχετεύσουμε κεφάλαια
  • – Το τρίτο στοιχείο είναι η κοινή αγροτική πολιτική. Έχουμε και το νέο πρόγραμμα που θα εξετάσουμε. Τα χρήματα αυτά θα αποκαταστήσουν δάση και αγροτικές υποδομές
  • – Η ΕΕ θα είναι δίπλα σας με πόρους από το ταμείο ανάκαμψης (400 εκατ. ευρώ )
  • – Θα υπάρξουν πόροι και από το πρόγραμμα next generation 2

Μητσοτάκης: Ευχαριστούμε για την ταχύτητα της ανταπόκρισης

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια «εποικοδομητική συνάντηση» και ευχαρίστησε την κ. φον ντερ Λάιεν για την «ταχύτητα ανταπόκρισης» στο αίτημα για συνάντηση. 

«Επισημαίνω τη βαρύτητα της κατάστασης. Υποστήκαμε δύο μεγάλες καταστροφές που δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ. Την τεράστια πυρκαγιά στον Έβρο – τη μεγαλύτερη που έχει χτυπήσει την Ευρώπη – και τις πλημμύρες που χτύπησαν τη Θεσσαλία», είπε ο Κ. Μητσοτάκης. 

Ο πρωθυπουργός μετέβη το πρωί στο Στρασβούργο όπου συναντήθηκε νωρίτερα με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες στις οποίες από την πλευρά της κυβέρνησης θα συμμετέχουν: ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς.

Διαβάστε επίσης:

Arogi.gov.gr: Ανοιχτή η πλατφόρμα για τη χορήγηση ενισχύσεων για τους πλημμυροπαθείς – Οι δικαιούχοι και τα ποσά

Κακοκαιρία Daniel – Πυροσβεστική: Συνολικά 4.564 διασώσεις πολιτών – 10.874 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων

Λούτσα: Ηχητικό ντοκουμέντο από τη στιγμή της στυγερής δολοφονίας (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 07:43