search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 20:47
MENU CLOSE

«Καμπανάκι» Στουρνάρα για τράπεζες: «Προετοιμαστείτε για ένα πιο δυσμενές περιβάλλον»

15.09.2023 19:50
stournaras

Ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος, μίλησε στο σεμινάριο Υψηλού Επιπέδου EUROFI 2023, από όπου και ζήτησε από τις εμπορικές τράπεζες να προετοιμαστούν «για ένα πιο δυσμενές τραπεζικό και μακροοικονομικό περιβάλλον εξαιτίας της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής».

Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, μέχρι τώρα οι εμπορικές τράπεζες είχαν υψηλή κερδοφορία λόγω των αυξήσεων στα επιτόκια από την ΕΚΤ. Αυτό συνέβαινε λόγω της αύξησης του καθαρού περιθωρίου επιτοκίου καθώς, αν και τα επιτόκια των δανείων αναπροσαρμόζονται άμεσα, υπάρχει χρονική καθυστέρηση στα αντίστοιχα επιτόκια στις καταθέσεις.

Αυτό όμως, όπως τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας, δεν πρόκειται να συνεχιστεί, λόγω της σταδιακής αύξησης των επιτοκίων καταθέσεων, την ώρα που αυξάνεται το κόστος χρηματοδότησης στις αγορές ενώ μειώνεται η ζήτηση για δάνεια.

Την ίδια ώρα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σημείωσε πως τα υψηλότερα επιτόκια, ο χαμηλός ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης και οι υψηλές αποτιμήσεις των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων συνιστούν παράγοντες ανησυχίας. Έτσι ζήτησε ιδιαίτερη προσοχή, όχι μόνον από τις τράπεζες αλλά και από τις επιχειρήσεις του μη τραπεζικού χρηματοπιστωτικού τομέα, αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς, αντισταθμιστικά κεφάλαια, ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, ασφαλιστικές επιχειρήσεις, συνταξιοδοτικά ταμεία κλπ.

Τέλος, ο Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε ότι επιβάλλεται να συνεχίσει να έχει περιορισμούς ο δημοσιονομικός προσανατολισμός της χώρας, ενώ την ίδια ώρα πρέπει οι νέοι, πιο ευέλικτοι, δημοσιονομικοί κανόνες να αρχίσουν να ισχύουν στην ευρωζώνη από τις αρχές του 2024.

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός στον Πειραιά – Πυροβολισμοί με έναν τραυματία

Health Taxi: Έρχονται ταξί με απινιδωτές στους δρόμους της Θεσσαλονίκης (photos)

Αρτοποιός: Προσπάθεια για να ανοίξει σήμερα η Εθνική Οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 20:39