search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 04:43
MENU CLOSE

Οι 10 ΔΕΘ που έγραψαν ιστορία (Video)

16.09.2023 07:00
deth new

Τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης αποτελούν ορόσημο  στον ετήσιο κύκλο της πολιτικής ζωής της Ελλάδας.

Το τελετουργικό είναι συγκεκριμένο: Το Σάββατο το βράδυ ο εκάστοτε πρωθυπουργός  εκφωνεί λόγο στους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων περιγράφοντας τους πυλώνες της οικονομικής του πολιτικής.

Την Κυριακή παραθέτει συνέντευξη Τύπου εφ΄όλης της ύλης ενώ το επόμενο Σαββατοκύριακο ακολουθεί ο εκάστοτε αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με ανάλογο πρόγραμμα.

Φέτος, εξαιτίας των δραματικών επιπτώσεων της κακοκαιρίας Daniel ο Kυριάκος Μητσοτάκης, με τη σύμφωνη γνώμη της διοίκησης της ΔΕΘ, μετέφερε τη δίκη του παρουσία στο Σαββατοκύριακο της αντιπολίτευσης προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι η πρώτη φορά στη διάρκεια της μεταπολίτευσης που δημιουργείται… βραχυκύκλωμα στο πρόγραμμα της ΔΕΘ.

Η Εκθεση ακολουθώντας και αυτή την πορεία της πολιτικής ζωής του τόπου σε περιόδους έντασης, μη ομαλών ή έκτακτων καταστάσεων… προσαρμόζεται.

Κάποιες φορές προκάλεσε έντονα πολιτικά γεγονότα.

Σημαδεύτηκε από ατάκες και δηλώσεις που έγραψαν ιστορία.

Topontiki.gr ξεχώρισε τις 10 ΔΕΘ της μεταπολίτευσης που αν μη τι άλλο έμειναν χαραγμένες στη μνήμη μας

 1984: Ο Ανδρέας Παπανδρέου στη συνέντευξη Τύπου χαρακτηρίζει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, που αναλαμβάνει την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας, «Εφιάλτη».

Η ιδιαίτερα σκληρή δήλωση προκάλεσε εντύπωση και σηματοδότησε μια περίοδο έντονης κομματικής αντιπαράθεσης που διήρκησε χρόνια μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας. Η εποχή των πράσινων και των γαλάζιων καφενείων ξεκινούσε για τη χώρα μας

  1988: Ο Ανδρέας Παπανδρέου νοσηλεύεται βαριά άρρωστος στο νοσοκομείο Χερφιλντ του Λονδίνου. Τα εγκαίνια πραγματοποιουνται από τους δύο αντιπροέδρους της κυβέρνησης Γιάννη Χαραλαμπόπουλο και Μένιο Κουτσόγιωργα. Η προσπάθεια να μην ξεχωρίσει κάποιος από τους δύο – και φανεί ότι παίρνει την πρωτοκαθεδρία – είναι εμφανής.

Η υποδοχή των δύο αντιπροέδρων στο χώρο της έκθεσης είναι ενδεικτική. Το σύνθημα ωστόσο του πλήθους που ξεχωρίζει είναι ένα: «Να γυρίσει ο αρχηγός!»

 1994: Ο Α. Παπανδρέου στη Συνεντευξη Τύπου εκείνης της χρονιάς  ζητά από τους δημοσιογράφους να «χτυπούν τον ίδιο» και όχι τη σύζυγό του Δήμητρα Λιάνη. «Εδώ είμαι. Χτυπήστε με» είπε χαρακτηριστικά

Έντονα εκνευρισμένος, υποστήριξε: «Είναι απαράδεκτο να χτυπούν τη Δήμητρα για να με ρίξουν και πρέπει να ντρέπονται όλοι του Τύπου, του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης που ακολουθούν τέτοια τακτική»

1995: Ο λόγος του Ανδρέα Παπανδρέου γίνεται αιτία της παραίτησης του υπουργού Βιομηχανίας και Εμπορίου Κ. Σημίτη την επομένη των εγκαινίων.

Διαδηλώσεις από απολυμένους των Πλαστικών Καβάλας, αλλά και αδιόριστους εκπαιδευτικούς έξω από τη ΔΕΘ συντάραξαν την έκθεση. Ηταν η τελευταία συνεντευξη του Ανδρεα Παπανδρεου σε Διεθνή Έκθεση. Ο μεγάλος πολιτικος ελαχιστους μήνες αργότερα θα εμπαινει βαριά άρρωστος στο Ωνάσειο. Θα παραιτουνταν απο πρωθυπουργός και το επόμενο καλοκαίρι θα έφευγε από τη ζωη…

 2007: Είμαστε πια στα χρόνια του Κώστα Καραμανλή. Η διενέργεια εθνικών εκλογών συμπίπτει για πρώτη φορά στην ιστορία της ΔΕΘ με τη δεύτερη Κυριακή της Εκθεσης.

Στο περίπτερο του ΕΟΤ να εκτίθενται τρία αγάλματα του μουσείου της Μαντάμ Τισό (Ελευθέριος Βενιζέλος, Κ. Καραμανλής, Α. Παπανδρέου). Ωστόσο το επίσημο δείπνο ματαιώνεται λόγω πένθους για τους δεκάδες νεκρούς των καταστροφικών πυρκαγιών – ας όψεται ο… «στρατηγός άνεμος» – σε Εύβοια και Πελοπόννησο που είχαν προηγηθεί εκείνο το καλοκαίρι.

2008: Οι ΔΕΘ επί Κώστα Καραμανλή αν μη τι άλλο είχαν ενδιαφέρον. Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή έγινε πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων και στα πρωτοσέλιδα της εποχής.

Το επίμαχο θέμα της αγοραπωλησίας της Μονής Βατοπεδίου αλλά και οι αποκαλύψεις για τις δραστηριότητες της συζύγου του τότε υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργου Βουλγαράκη επισκιάζουν τη συνέντευξη.

Μεγάλες αντιδράσεις δημιουργεί, δε, η πολιτική κάλυψη του Κώστα Καραμανλή σε όσα είχαν ειπωθεί ήδη από τον υπουργό: «Ισχυρίζεστε ότι το νόμιμο είναι ή μπορεί να είναι ανήθικο; Τότε πρέπει να αλλάξουμε όλη τη νομοθεσία μας, να την κάνουμε ηθική».

Ο Κώστας Καραμανλής, εμφανώς αμήχανα, υπογραμμίζει: «Είναι ένα πράγμα οι παράνομες δραστηριότητες, η κατακριτέα, η κοινωνικά απαράδεκτη προσπάθεια φοροδιαφυγής. Και τελείως διαφορετικό οι δραστηριότητες κάθε πολίτη στο πλαίσιο της νομιμότητας». Να θυμίσουμε ότι στη συνέχεια ο Γιώργος Βουλγαράκης – ξημερώματα σχεδόν, μιας ημέρας, στη Ραφήνα – υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό.

2009: Επιχειρώντας να αναστρέψει το κλίμα ενα χρόνο αργότερα, ο Κώστας Καραμανλής (τελευταία χρονιά ως πρωθυπουργός) προχωρά σε διορθωτικές δηλώσεις για το θέμα Βουλγαράκη, υπογραμμίζοντας «δεν έχω κανένα πρόβλημα να το επαναλάβω: ήταν λάθος μου, δικό μου λάθος. Έκανα λάθος πέρσι». Παράλληλα, δηλώνει την ιστορική πια φράση «η οικονομία είναι θωρακισμένη». Η συνέχεια γνωστή… 

2011. Η πιο εκρπητική ΔΕΘ του Γιώργου Α. Παπανδρέου ως πρωθυπουργού. Το πρώτο Μνημόνιο έχει μήδη έρθει προκαλώντας σεισμικές αντιδράσεις στην κοινωνία. Ο Παπανδρέου συγκαλεί υπουργικο συμβούλιο στις αποθήκες του ΟΛΘ.

«Πρέπει να βρούμε κάτι που να είναι δίκαιο, κοινωνικά αποδεκτό, που να διαφοροποιεί τον πλούσιο από τον μεσαίο και τον φτωχό, κάτι που μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, να αποδώσει γρήγορα, να μην εξαρτάται από τον μηχανισμό της φορολογικής διοίκησης» δήλωνε, μετά από εκείνο το υπουργικο συμβούλιο, από τη ΔΕΘ, ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ανακοινωσε ουσιαστικά τον έκτακτο ειδικό φόρο σε όλα τα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ, που από τότε είναι μέρος της ζωής μας με τη μορφή του ΕΝΦΙΑ. Ηταν η αρχή του τέλους τόσο για την κυβέρνηση Παπανδρέου, όσο και για το ΠΑΣΟΚ

2012: Η χώρα βρίσκεται σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει εκλεγεί πρωθυπουργός. Πραγματοποιεί μια λιτή τελετή εγκαινίων ενώ λόγω περιστολής δαπανών δεν πραγματοποιήθηκαν ούτε δείπνα ούτε δεξιώσεις ούτε επισκέψεις υπουργών, ούτε καν η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

2020: Η καραντινα και ο κορωνοϊός οδήγησαν σε αναστολή της διοργάνωσης, για πρώτη φορά μετα τη δεκαετια του 1940, προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του απειλητικού ιού. Τα κρούσματα άλλωστε στη Θεσσαλονικη είχαν ξεφύγει

Η σχετική ανακοίνωση «ξύπνησε κακές μνήμες στους εκπροσώπους της τρίτης ηλικίας, που θυμούνται την Έκθεση να μένει κλειστή μόνον τη δεκαετία 1941-50 των πολέμων (Β΄ παγκόσμιος και εμφύλιος) και λύπησε το σύνολο των Θεσσαλονικιών, οι οποίοι είχαν πλέον συνηθίσει να συντονίζουν το ρολόι της ζωή τους με την κορυφαία εμπορική διοργάνωση, που όλα τα χρόνια της λειτουργίας της τροφοδότησε παντοιοτρόπως την πόλη» ανέφερε ο Τύπος την επόμενη ημέρα της αναστολής.

Διαβάστε επίσης

Παρέμβαση της κυβέρνησης για τις τιμές των καυσίμων ζητά ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος

Ξεκινά τις επόμενες ώρες η καταβολή των αποζημιώσεων προς τους πληγέντες – Τι αποφασίστηκε στο Συντονιστικό

ΣΥΡΙΖΑ: Κάλεσμα συμμετοχής από Αχτσιόγλου – «Στις 17 Σεπτέμβρη παίρνουμε την υπόθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα χέρια μας» (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06