search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 21:44
MENU CLOSE

Το Πήλιο της απόγνωσης σε αριθμούς

17.09.2023 16:17
daniel-pilio

Η κακοκαιρία Daniel άφησε πίσω της την καταστροφή και ίσως οι αριθμοί είναι το μόνο πράγμα που καταδεικνύουν με τόση πιστότητα το μέγεθός της. Οι αριθμοί που επικαλείται ρεπορτάζ της «Καθημερινής» της Κυριακής, είναι αμείλικτοι.

Η Θεσσαλία συμμετέχει στο 5,5% του ΑΕΠ της χώρας σε αγροτικά προϊόντα και μετά το σαρωτικό πέρασμα του Daniel όλα πρέπει να ξανά φτιαχτούν από το μηδέν.

720 χιλιάδες στρέμματα έχουν πλημμυρίσει, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αποτελεί αγροτική γη, 85.000 ζώα αγελάδες, αιγοπρόβατα και γουρούνια έχουν χαθεί.

Παράλληλα, εργοστάσια επεξεργασίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων έχουν θαφτεί κάτω από τη λάσπη, ενώ οι καταστροφές στο οδικό δίκτυο καθιστούν τη μεταφορά των αγροτικών προϊόντων που έχουν διασωθεί εξαιρετικά δυσχερή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, 10 κτίσματα σβήστηκαν από το χάρτη μόνο στη Μηλίνα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας. Για να καταγραφεί η απώλειά τους ενδέχεται οι αρμόδιοι να ελέγξουν παλαιότερες δορυφορικές εικόνες.

Διακόσιοι εννέα άνθρωποι, κάτοικοι και τουρίστες απεγκλωβίστηκαν δια θαλάσσης από το τουριστικό σκάφος «Καπετάν Κώστας» από τις 7 έως 9 Σεπτεμβρίου από Μικρό, Μηλίνα, Πλατανιά, Χόρτο, Χορευτό.

Δέκα έξι χιλιάδες τόνοι ήταν πέρσι η παραγωγή σε μήλα του αγροτικού συνεταιρισμού Ζαγοράς. Φέτος λόγω ασθενειών στα οπωροφόρα περίμεναν μικρότερες ποσότητες προτού χτυπήσει η κακοκαιρία.

Σημειώνεται ότι 1 δισεκατομμύριο ευρώ ήταν το 2020 το αγροτικό ΑΕΠ στη Θεσσαλία, το ένα τρίτο της εθνικής παραγωγής σε σιτάρι και κριθάρι παράγεται στην περιοχή, ενώ το 19% των κτηνοτροφικών φυτών παράγεται επίσης στη Θεσσαλία, η οποία ταυτόχρονα αποτελεί τη μεγαλύτερη μελισσοκομική περιφέρεια.

Είναι φανερό ότι το παραγωγικό μοντέλο στη Θεσσαλία θα πρέπει να οικοδομηθεί από την αρχή, κυριολεκτικά να αναγεννηθεί από τις λάσπες.

Διαβάστε επίσης:

Ασπρόπυργος: Με πανό «όχι στις νέες ταυτότητες» οι 30 που έκαψαν λεωφορείο

Τραγωδία στον Βόλο: Δυο εργατικά δυστυχήματα μέσα σε λίγες ώρες

Διάρρηξη στο σπίτι της Βούλας Πατουλίδου – «Ο Θεός μας φύλαξε» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 21:42