search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 08:29
MENU CLOSE

Αλτσχάιμερ: Η πιο συχνή αιτία άνοιας και η πιο σκληρή ασθένεια για την οικογένεια

21.09.2023 16:59
alzheimer

Της κρατάω το χέρι και μιλάμε αρκετή ώρα. Φαίνεται ευτυχισμένη και όταν σηκώνομαι να φύγω με χαιρετάει λέγοντας: «Χάρηκα που σας γνώρισα». Τη φιλώ γλυκά και της λέω: «Μάμα μου σε αγαπάω πολύ». Η κυρία που τη φροντίζει δακρύζει ξανά… όπως και εγώ. Το Αλτσχάιμερ είναι η πιο σκληρή ασθένεια που υπάρχει για τα παιδιά, καθώς βιώνουν μια νέα άγρια πραγματικότητα που τους επιβάλει, με βάρβαρο τρόπο, να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι ο άνθρωπος που τα έφερε στον κόσμο και κουράστηκε για να τα μεγαλώσει, είναι απόμακρος, τους μιλάει στον πληθυντικό, μπορεί να γίνει ακόμα και επιθετικός ενώ ρωτάει συνέχεια: «Πώς σας λένε;».

Η σημερινή ημέρα έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη νόσο, αλλά και την αφύπνιση και ενεργοποίηση της Πολιτείας.

Πρόκειται για τη συχνότερη από τις νευροεκφυλιστικές νόσους που προκαλούν άνοια. Οι άνοιες εν γένει είναι παθήσεις που προκαλούν προοδευτική έκπτωση των ανωτέρων νοητικών λειτουργιών σε βαθμό που καθιστούν προβληματική την ανεξάρτητη διαβίωση των ασθενών.

Εκτός της νοητικής έκπτωσης συνυπάρχουν συχνά και συμπεριφορικές και ψυχικές διαταραχές. Η συχνότητα της είναι μεγάλη καθώς υπολογίζεται ότι στα άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών περίπου ένας στους τρεις νοσεί από αυτήν.

Στη χώρα μας οι ασθενείς με άνοια υπολογίζονται στους 150.000, σύμφωνα με τον ο κ. Στυλιανός Δωρής Νευρολόγος Διευθυντής Α’ Νευρολογικής Κλινικής του Metropolitan General.

Πού οφείλεται

«Η νόσος Alzheimer εξελίσσεται προοδευτικά επί πολλά χρόνια. Οφείλεται στην εναπόθεση β-αμυλοειδούς και νευροινιδιακών σωρών (πρωτεΐνη Tau) σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου που οδηγούν σε ατροφία. Οι βλάβες ξεκινούν από τους κροταφικούς λοβούς του εγκεφάλου και εξαπλώνονται σιγά σιγά και σε άλλες γειτονικές περιοχές» εξηγεί ο κ. Δωρής και συνεχίζει: «Η αιτιολογία της νόσου είναι πολυπαραγοντική. Αυτό σημαίνει ότι το DNA αλλά και περιβαλλοντικοί παράγοντες αλληλεπιδρούν ώστε να εκδηλωθεί τελικά η πάθηση. Στους περιβαλλοντικούς παράγοντες περιλαμβάνονται οι κρανιο-εγκεφαλικές κακώσεις, η αρτηριακή υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η καθιστική ζωή, το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ κλπ.».

Συμπτώματα

Κατά την αρχική φάση της νόσου έχουμε αλλοιώσεις στον εγκέφαλο χωρίς σαφείς κλινικές εκδηλώσεις. Αυτό μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια. Αργότερα εμφανίζονται προοδευτικά τα κλινικά συμπτώματα και επιδεινώνονται σταθερά.
«Το συχνότερο σύμπτωμα είναι η διαταραχή της πρόσφατης μνήμης. Επίσης συνυπάρχουν διαταραχές του λόγου, του προσανατολισμού στον χώρο και τον χρόνο, δυσκολία στον προγραμματισμό και εκτέλεση συνθέτων δραστηριοτήτων αλλά και ψυχικές διαταραχές (κατάθλιψη, άγχος, επιθετικότητα, ανάρμοστη συμπεριφορά, παραληρηματικές ιδέες διώξεως, ψευδαισθήσεις).

Η σειρά με την οποία εμφανίζονται οι κλινικές εκδηλώσεις ποικίλουν από ασθενή σε ασθενή. Αυτό σημαίνει ότι στα αρχικά στάδια υπάρχει μία μεγάλη κλινική ετερογένεια. Όμως, στα τελικά στάδια, οι πάσχοντες καθηλώνονται στο κρεββάτι με βαρύτατες κινητικές και νοητικές διαταραχές και πλήρως εξαρτημένοι ακόμη και για τις βασικές λειτουργίες τους» επισημαίνει ο ειδικός.

Διάγνωση

Η διάγνωση της νόσου βασίζεται κυρίως στο λεπτομερές ιστορικό, την κλινική εξέταση του ασθενούς, σε διάφορα νευροψυχολογικά test καθώς και στον αποκλεισμό παθήσεων που μπορούν να «μιμηθούν» τη νόσο Alzheimer. Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εξέταση που να αρκεί για να τεκμηριώσει την διάγνωση.

Χρήσιμες ωστόσο είναι:

  • οι αιματολογικές εξετάσεις,
  • η αξονική ή μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου,
  • το σπινθηρογράφημα αιματικής ροής και τομογραφία
  • εκπομπής ποζιτρονίων (SPECT),
  •  η οσφυονωτιαία παρακέντηση
  •  και ενδεχομένως ο γενετικός έλεγχος

Θεραπεία

Η νόσος Alzheimer δεν αφορά μόνον στον πάσχοντα αλλά και σε όλη την οικογένειά του και ιδιαίτερα στα άτομα που τον φροντίζουν. Αυτά τα άτομα δέχονται πολύ μεγάλη συναισθηματική φόρτιση από τους ασθενείς.

Η θεραπεία περιλαμβάνει την χορήγηση φαρμάκων που καθυστερούν την εξέλιξη της νόσου. Τα φάρμακα αυτά έχουν πολύ μικρή επίδραση στην εξέλιξη της πάθησης.

Επίσης, χορηγούνται και άλλα φάρμακα για να αντιμετωπισθούν οι συμπεριφορικές και ψυχικές διαταραχές των ασθενών που πολλές φορές είναι και το σοβαρότερο πρόβλημα.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Έφτασε στην Ελλάδα η υποπαραλλαγή Pirola – 39 θάνατοι μέσα σε μία εβδομάδα, 25 σε ΜΕΘ

Νιώθεις φούσκωμα; 5 αρωματικά βότανα που θα σε ανακουφίσουν

Λίπος στο συκώτι: Ποιες τροφές κάνουν καλό – Ποιες είναι «απαγορευμένες»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 08:19