search
ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 08:45
MENU CLOSE

Γιατί το φαινόμενο Κασσελάκης σάρωσε τα πάντα 

25.09.2023 09:27
kaselakis proedros

“Δεν είμαι φαινόμενο είμαι η φωνή της κοινωνίας” είπε ο Στέφανος Κασελάκης απευθυνόμενος σε οπαδούς και φίλους στην πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος του ΣυΡιζΑ.

Όμως και ο ίδιος γνωρίζει ότι είναι ένα πρωτόγνωρο πολιτικό φαινόμενο που όμοιο του ίσως δεν υπάρχει όχι μόνο στην ευρωπαϊκή αλλά και στην παγκόσμια πολιτική σκηνή.

Ο Στέφανος Κασσελάκης απέκτησε πολιτική σχέση με το κόμμα στο  οποίο σήμερα είναι πρόεδρος μόλις τον περασμένο Μάιο όταν ο Αλέξης Τσίπρας τον τοποθέτησε ως υποψήφιο βουλευτή επικρατείας στην ένατη θέση.

Οι περισσότεροι οπαδοί του κόμματος άρχισαν να τον γνωρίζουν εκεί γύρω στον Ιούλιο όταν έβγαινε στα μέσα ενημέρωσης να κατηγορήσει την κυβέρνηση για τις φωτιές την ώρα που τα περισσότερα στελέχη αποκαμωμένα από την πολύμηνη προεκλογική εκστρατεία ήταν σε διακοπές.

Αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος στις 29 Αυγούστου και 26 μέρες αργότερα έκανε αυτό που τότε φάνταζε απίστευτο. Κέρδισε την Έφη Αχτσιόγλου που ετοιμαζόταν πολύ καιρό να πάρει τα ηνία του κόμματος και που μέχρι τις 29 Αυγούστου ήταν η αδιαμφισβήτητη νικητής της εκλογικής κούρσας.

Απευθύνθηκε στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ αλλά στην κοινωνία παρουσιάζοντας  τον εαυτό του με τη φράση “Με λένε Στέφανο και έχω κάτι να σας πω”. Απευθύνθηκε σε όλους όταν η άλλη πλευρά είχε τη μάτια της στραμμένη μόνο σε ένα περιορισμένο κομματικό ακροατήριο.  Απευθύνθηκε με αμεσότητα που αμέσως προκάλεσε αίσθηση. Αλλά και  με ένα συντριπτικής δύναμης  για το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μήνυμα λέγοντας την φράση κλειδί όλης της προεκλογικής του εκστρατείας “εγώ μπορώ να κερδίσω τον Μητσοτάκη”.  Έδωσε στους οπαδούς του ΣυΡιζΑ που έβλεπαν το κόμμα τους στην εντατική μια ελπίδα ότι ο ΣυΡιζΑ μπορεί να επιστρέψει από το  πολιτικό κόμμα  στο οποίο βρισκόταν  ξανά σε τροχιά εξουσίας.

Ο Κασσελάκης όμως μίλησε και με  μια γενναιότητα ξεχωριστή και ίσως μοναδική στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό μέχρι τότε  για την σεξουαλική του ταυτότητα χωρίς να ντρέπεται ή να φοβάται. Μίλησε με γενναιότητα και αγάπη για τον σύντροφο του και τον παρουσίασε από την πρώτη στιγμή σε όσους διεκδικούσε την ψήφο τους. Ήδη ο  Κασσελάκης ήταν κάτι πρωτόγνωρο.

Προκάλεσε έτσι από την πρώτη στιγμή της καθόδου του στην εκλογική αρένα το μεγάλο ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης και αρχικά μία αμηχανία στο απέναντι στρατόπεδο. Οι μέρες προχωρούσαν και οι συνεργάτες της Έφης  Αχτσιόγλου δεν άλλαξαν την στρατηγική τους  καθώς αντιμετώπισαν τον Κασσελάκη περισσότερο ως ένα ανώδυνο φαινόμενο life style που θα εκτονωθεί και δεν θα τους απειλήσει.

Την εβδομάδα που όλη η Ελλάδα μιλούσε για τις πλημμύρες στην Θεσσαλία ο Κασσελάκης κατόρθωσε κάτι μοναδικό. Δημοσιοποίησε το βίντεο με την επίσκεψη του στην Μακρόνησο έχοντας δίπλα του τον ναύαρχο Αποστολάκη και κατάφερε να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του αλλά και να βάλει φωτιά στην εσωτερική προεκλογική συζήτηση στο ΣυΡιζΑ.

Τότε κάποιοι άρχισε να υποψιάζονται ότι ο Κασσελάκης παίζει δυνατά το παιχνίδι και άρχισαν οι φήμες και οι θεωρίες περί των χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονται από πίσω του επικοινωνιακά, η στήριξης που μπορεί να έχει από διάφορα κέντρα και διάφορες άλλες θεωρίες συνωμοσίας στις οποίες αρέσκονται όχι μόνο οι αριστεροί αλλά και πολλοί άλλοι.

Ήδη όμως ο Κασσελάκης έπαιζε  στο δικό του πια  γήπεδο και οι άλλοι ασθμαίνοντας έτρεχαν να τον αντιμετωπίσουν.

Τα  φώτα της δημοσιότητας είχαν στραφεί πάνω του. Με θετικές ή αρνητικές αναφορές με χαρακτηρισμούς όπως φαινόμενο ή φελλός με εκτιμήσεις για το αν πίσω του βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας ή η αμερικανική πρεσβεία, ο Κασσελάκης ήταν πια το πρόσωπο για το οποίο μιλούσαν όλοι.

Και το ενδιαφέρον σε όλα αυτά ήταν ότι οι αρνητικές εκτιμήσεις και τα πιο δηλητηριώδη σχόλια που περιείχαν πρωτοφανή απαξίωση, ομοφοβία και  θεωρίες συνωμοσίας προερχόταν κυρίως από τα έντυπα και τα μέσα ενημέρωσης που ήταν φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι χαρακτηριστικό όπως είπε και ο επικοινωνιολόγος Μάνος Σιφωνιός πως μέσα σε ένα μήνα ο Κασσελάκης κατάφερε να έχει 18,5 εκατομμύρια αναφορές στην Google.

Και έτσι φτάνουμε στις εκλογές του πρώτου γύρου όπου ο Κασσελάκης τις κερδίζει με εννέα μονάδες διαφορά. 

Τότε η άλλη πλευρά συνειδητοποίησε ότι ο Κασσελάκης δεν είναι ούτε ένα άδειο πουκάμισο, ούτε απλά ένα φαινόμενο life style ούτε η ανώδυνη υποψηφιότητα αλλά το σαρωτικό πολιτικό τσουνάμι από το οποίο κινδύνευαν. Όμως τότε ήταν αργά.

Όλοι οι προβολείς είχαν στραφεί στον Στέφανο. Όλοι άρχισαν να τον αποκαλούν με το μικρό του όνομα γι’ αυτό ήταν και μεγάλη η πολιτική ζημιά που έπαθε η Έφη Αχτσιόγλου όταν εμφανίστηκε να ενοχλείται όταν εκείνος την αποκάλεσε Έφη.

 Όλα τα κανάλια από το πρωί ως το βράδυ βρίσκοταν δίπλα του στον καφέ που έπαιρνε το πρωί,  στο γυμναστήριο που πήγαινε , στην βόλτα που έβγαλες τον σκύλο του, στις περιοδείες, στο μετρό, παντού. Τα μέσα ενημέρωσης τον  αντιμετώπιζαν σε πολλές περιπτώσεις σαν ροκ σταρ θυμίζοντας την αντιμετώπιση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν την σαρωτική νίκη στις εκλογές του 2015. Οι πάντες πια στη χώρα μιλούσαν για τον Στέφανο Κασσελάκη και αυτό του έδινε μεγαλύτερη δημοσιότητα, μεγαλύτερη δυναμική αλλά και μια ιδιότητα που λίγοι πολιτικοί καταφέρνουν να την αποκτήσουν στην αρχή της πορείας του αυτή του πολιτικού τεφλόν.

Ό,τι αρνητικό και να του λένε οι άλλοι τίποτα  δεν κολλάει  πάνω του. Πρώτη τον όρο είχε χρησιμοποιήσει η Ελένη Βλάχου για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Από τότε λίγοι  πολιτικοί  είχα καταφέρει να έχουν μια τέτοια ιδιότητα. Και αυτό φάνηκε τη μέρα που ο Κασσελάκης έκανε το λεκτικό ατόπημα για τα κατεχόμενα στην Κύπρο. Η άλλη πλευρά θεώρησε πως μπορούσε να ισοφαρίσει το παιχνίδι ή και να κερδίσει από αυτό το λάθος. Και στο επιτελείο Κασσελάκη αρχικά έπεσε παγωμάρα. Όμως ήταν αρκετά δύο βίντεο με τα οποία ο Κασσελάκης εξηγούσε με τον δικό του άμεσο τρόπο ότι έκανε λάθος. Η περίφημη φράση “δεν είμαι τόσο τέλειος όσο εκείνοι που έφτιαξαν το νόμο Κατρούγκαλου έκανε την μπάλα να ξαναγυρίσει στο δικό του γήπεδο.

Και ο Κασσελάκης ανακουφισμένος από αυτό που διαπίστωσε και ο ίδιος ότι είναι τεφλόν προχώρησε με αυτοπεποίθηση για την τελική νίκη.  Χθες το βράδυ έγινε ο νέος πρόεδρος του ΣυΡιζΑ. Όσο κι αν φωνάζουν οι εκπρόσωποι της άλλης πλευράς ο ΣυΡιζΑ του Στέφανου Κασσελάκη θα είναι ένα καινούργιο κόμμα με άλλους ρυθμούς, άλλη δυναμική, άλλη εικόνα, άλλη επικοινωνία. Θα είναι όπως είπε και ο ίδιος στο τελευταίο του βίντεο πριν ανοίξουν οι κάλπες η πολιτική και το κόμμα μετά. Αντίπαλος του Στέφανου Κασσελάκη δεν είναι πια ούτε η  Εφη Αχτσιογλου,  ούτε τα κομματικά ΜΜΕ του ΣυΡιζΑ που τον έλεγαν ο κύριος τίποτα θυμίζοντας τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Αυτούς τους νίκησε χθες το βράδυ. Ο αντίπαλος του Στέφανου Κασσελάκη από σήμερα είναι η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και όλο το επόμενο διάστημα θα πρέπει να  αποδείξει ότι μπορεί να υλοποιήσει αυτό για το οποίο κυρίως  κέρδισε.  Ότι μπορεί να είναι αυτός που θα  κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Διαβάστε επίσης

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί έχασε η Έφη Αχτσιόγλου

Κασσελάκης: «Σήμερα κέρδισε το φως» – Το ευχαριστώ στον σύντροφό του

Συγχαρητήρια Τσίπρα σε Κασσελάκη και Αχτσιόγλου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 08:42