search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 09:08
MENU CLOSE

Χαλάνδρι – Σίμος Ρούσσος: Εφαρμόζουμε από το 2014 συγκεκριμένο σχέδιο – Διακύβευμα των εκλογών να μην ανακοπεί η υλοποίησή του

25.09.2023 10:39
simos roussos

Το σχέδιο του για την επόμενη πενταετία περιέγραψε στο topontiki.gr ο δήμαρχος Χαλανδρίου και εκ νέου υποψήφιος, Σίμος Ρούσσος.

Ο ίδιος δίνει αναλυτικές απαντήσεις στα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τους δημότες, ενώ σχολιάζει την κομματικοποίηση των αυτοδιοικητικών εκλογών αλλά και τη σχέση των ΟΤΑ με το κράτος.

Εννέα χρόνια στη διοίκηση του Δήμου… Εύλογα μπορεί να σκεφτούν οι πολίτες ότι έχετε δώσει ό,τι μπορούσατε και ότι ίσως ήρθε η ώρα για μια αλλαγή με ένα καινούργιο πρόσωπο. Τι απαντάτε σ’ αυτό;
Σ.Ρ.:
Ναι, θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε εύλογη σκέψη… εύλογη όμως είναι και η δεύτερη σκέψη που θα πρέπει να κάνουν οι πολίτες, αξιολογώντας το σχέδιο που έχουν για την πόλη, όσοι διεκδικούν την ψήφο τους. Η σημερινή διοίκηση εφαρμόζει, από το 2014, με συνέπεια και σοβαρότητα, ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο για το Χαλάνδρι. Ένα σχέδιο που προωθεί τη βιώσιμη κινητικότητα, για όλους, με σειρά έργων αναπλάσεων στο κέντρο και τις γειτονιές. Ένα σχέδιο που οδήγησε σε μια σειρά έργων υποδομών, που τόσο είχε ανάγκη η πόλη, από τα μεγάλα έργα ομβρίων, που δημιούργησαν μια αντιπλημμυρική λεκάνη 1.800.000 τ.μ., έως τις κτηριακές παρεμβάσεις στα σχολεία που ξεπερνούν τα 4 εκατ. ευρώ, τα έργα των οδοστρώσεων των €13.000.000, που έχουν αλλάξει την εικόνα του οδικού δικτύου της πόλης, το νέο αθλητικό κέντρο στο Πάτημα και βέβαια το νέο δημαρχείο, που οδεύει προς την ολοκλήρωσή του, ένα έργο που έμεινε στα χαρτιά, από το 1999.

Η σημερινή διοίκηση εφάρμοσε συγκεκριμένη σχέδιο και για την πολεοδομική ανασυγκρότηση της πόλης, με την αναθεώρηση του νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, την ένταξη στο Σχέδιο Πόλης μιας περιοχής 1.300 στρεμμάτων, που δημιουργεί μια τεράστια αναπτυξιακή ευκαιρία για το Χαλάνδρι της επόμενης 15ετίας και βέβαια με την απόκτηση 35 στρεμμάτων νέων κοινόχρηστων χώρων, που θα αξιοποιηθούν για δράσεις αθλητισμού και πολιτισμού.

Μέρος του ίδιου σχεδίου είναι και η διαμόρφωση μιας άλλης πολιτικής στη διαχείριση των απορριμμάτων, που στοχεύει στην εκτροπή από την υγειονομική ταφή των 60% των απορριμμάτων που παράγει η πόλη, με διαλογή στην πηγή, αλλά και υλοποίηση πολιτικών κυκλικής οικονομίας, ως αντίδοτο στην κλιματική αλλαγή. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, προχωρούμε, μαζί με την ΕΥΔΑΠ, στη δημιουργία ενός δικτύου μη πόσιμου νερού, που θα χρησιμοποιεί το νερό του ρωμαϊκού Αδριάνειου Υδραγωγείου, για το πότισμα κοινόχρηστων και ιδιωτικών κήπων. Η δράση που υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Cultural Hidrant, θα μας εξοικονομήσει 25.000 m3 εκ των οποίων 10.000 m3 πόσιμο. Το διακύβευμα λοιπόν, στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, είναι η υλοποίηση αυτού του σχεδίου να προχωρήσει απρόσκοπτα, να μην ανακοπεί.

Το σχέδιο – πρόγραμμα, που περιγράφετε, για την πόλη, απαντά όμως στο πολύ βασικό πρόβλημα του Χαλανδρίου, με το οποίοι όλοι έχουμε έρθει αντιμέτωποι, το θέμα της κυκλοφορίας και της στάθμευσης στο κέντρο;

Σ.Ρ.: Ναι είναι θέμα κρίσιμο η στάθμευση, το οποίο θα αντιμετωπιστεί, σε μεγάλο βαθμό, όταν ολοκληρωθείτο πάρκινγκ των 5.500 τ.μ. του νέου δημαρχείου, το έργο τελειώνει σε μερικούς μήνες. Παράλληλα, βέβαια, με τη λειτουργία ηλεκτρονικού συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης. Επιπλέον, η κινητικότητα και η βασιμότητα στο κέντρο της πόλης θα αλλάξει ριζικά όταν αποπερατωθούν τα τρία μεγάλα έργα αστικών αναπλάσεων που αφορούν στο κέντρο. Το πρώτο, οι αναπλάσεις πάνω στη διαδρομή του Αδριάνειου Υδραγωγείου, έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ το επόμενο διάστημα ξεκινάνε τα έργα της βιοκλιματικής ανάπλασης του κέντρου και της βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στον κεντρικότατο δρόμο της Αγ. Παρασκευής. Το κέντρο θα καταστεί έτσι πλήρως προσβάσιμο από πεζούς, ποδηλάτες, ανάπηρα άτομα, ηλικιωμένους και οικογένειες με καροτσάκια. Αυτές είναι οι προκλήσεις, άλλωστε, που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι σύγχρονες πόλεις. Ίσως ήρθε λοιπόν η ώρα, και στην πατρίδα μας, να αποφασίσουμε που θα δώσουμε προτεραιότητα, στην προσβασιμότητα του πεζού ή στο αυτοκίνητο. Και οι δύο ανάγκες ταυτόχρονα δεν μπορεί να εκπληρωθούν. 

Είναι οι εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, μια αναμέτρηση κομματικών δυνάμεων στο Χαλάνδρι;

Σ.Ρ.: Αν έπρεπε να κρίνει κάποιος από τους πρόσφατους διαξιφισμούς των κύριων αντιπάλων μας, της κ. Κρίστης Αγαπητού και του κ. Χάρη Ρώμα για το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας, θα έλεγε ότι υπάρχει κομματικό χρώμα. Δεν θεωρώ όμως ότι θα γίνει αναμέτρηση κομματικών δυνάμεων στο Χαλάνδρι. Και δεν πρέπει να γίνεται, ούτε στο Χαλάνδρι, ούτε πουθενά. Η δική μας παράταξη, για παράδειγμα, διαμόρφωσε ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο, το οποίο περιλαμβάνει ανθρώπους, που μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους, ενώ προέρχονται από άλλη ιδεολογική βάση και άλλη πολιτική καταγωγή. Επέλεξαν, όμως, να είναι υποψήφιοι μαζί μας, γιατί έκριναν το έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα και το πρόγραμμά μας. Η διεύρυνση του ψηφοδελτίου μας έγινε στη βάση αρχών και με σεβασμό στις διαφορετικές πολιτικές κουλτούρες. Και αυτό είναι ένα πρώτο θετικό βήμα για την πλήρη αυτονόμηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Θεωρείτε ότι δεν είναι αυτόνομη σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Σ.Ρ.: Η πλειοψηφία των δημάρχων, και εγώ μεταξύ αυτών, πιστεύουμε ότι για να εκπληρώσει η Αυτοδιοίκηση το ρόλο της, θα πρέπει, πρωτίστως, να λάβει επαρκή χρηματοδότηση, ανάλογη των αρμοδιοτήτων που της έχουν δοθεί από το κεντρικό κράτος, και δευτερευόντως, να εκλείψουν εκείνες οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, που σου επιβάλλουν, για παράδειγμα, να πάρεις έγκριση από την Αποκεντρωμένη, για να κάνεις μια διαπλάτυνση πεζοδρομίου η μία απαραίτητη κυκλοφοριακή αλλαγή. Αυτό πρέπει να αλλάξει.

Εάν κερδίσετε τελικά την ψήφο των Χαλανδραίων, ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας για την επόμενη δημοτική περίοδο;

Σ.Ρ.: Να ολοκληρωθούν όλα τα έργα των αναπλάσεων, που θα καταστήσουν βιώσιμη την κινητικότητα στην πόλη, να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα στη διαχείριση των απορριμμάτων, με τη δημιουργία μιας τοπικής μονάδας διαχείρισης βιοαποβλήτων, για την παραγωγή κομπόστ αλλά και βιοαερίου, με το οποίο κινούσαμε απορριμματοφόρο του Δήμου, κατά την πιλοτική εφαρμογή του ευρωπαϊκού προγράμματος Waste4Think, να υλοποιήσουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της πόλης, να καταστήσουμε τα σχολεία μας, αλλά και όλα τα δημοτικά κτήρια, ενεργειακά αυτόνομα, με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ και βέβαια να αξιοποιήσουμε την αναπτυξιακή ευκαιρία που δημιουργεί η ένταξη στο Σχέδιο Πόλης της περιοχής των 1.300 στρεμμάτων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 09:06