search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 09:03
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Η επιστροφή του Νίκου Παππά

26.09.2023 09:55
nikos pappas

Στη νέα εποχή του ΣΥΡΙΖΑ που σηματοδοτεί η ανάδειξη στην προεδρία του Στέφανου Κασσελάκη, μπορεί να απουσιάζει ο Αλέξης Τσίπρας, τουλάχιστον από το προσκήνιο διότι κατά τα λοιπά διεμήνυσε ότι θα είναι «εδώ» – αλλά όχι ο επί μακρόν φίλος και συνεργάτης του Νίκος Παππάς.

Αν και κορυφαίο στέλεχος της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2015 – 2019, οι «μετοχές» του έδειξαν να πέφτουν την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αξιωματική αντιπολίτευση και τώρα δείχνει να παίρνει τη ρελάνς και να διασφαλίζει την «επιστροφή» του μέσα από τον Στέφανο Κασσελάκη, στο πλευρό του οποίου δείχνει να αναλαμβάνει αναβαθμισμένο ρόλο.

Ειδικότερα, απ΄ όσους περιστοιχίζουν το νέο πρόεδρο, ο οποίος δεν έχει μέχρι στιγμής καμία τριβή με την πολιτική, την κοινοβουλευτική διαδικασία, ή με το κόμμα και τις κομματικές διαδικασίες ο Νίκος Παππάς θεωρείται το πλέον έμπειρο πολιτικό στέλεχος που θα μπορέσει να τον οδηγήσει στα τελείως άγνωστα γι’ αυτόν πολιτικά και κομματικά κατατόπια.

Ο Νίκος Παππάς γνωρίζει την ιστορία και της πορεία του ΣΥΡΙΖΑ (από τη νεολαία ως τη διακυβέρνηση), την οργανωτική δομή του, γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, εντός και πέριξ του κόμματος.

Γνωρίζει επίσης την γενική πολιτική πραγματικότητα καθώς και τις σχετικές  κοινοβουλευτικές διαδικασίες, διαθέτει δε και άλλα εφόδια όπως εμπειρία σε τακτικισμούς, ελιγμούς, αντιπολιτευτικές στρατηγικές και άλλα τέτοια τινά.

Πλέον, λοιπόν, δείχνει να αποκτά έναν ειδικό ρόλο στο πλευρό του νέου προέδρου, εκεί που μερικές εβδομάδες πριν, όταν ακόμη η Έφη Αχτσιόγλου θεωρείτο το «φαβορί» στην κούρσα διαδοχής, έδειχνε να αγωνιά για το ρόλο του στην επόμενη μέρα.

Στηρίζοντας την υποψηφιότητα Κασσελάκη στον δεύτερο γύρο, έδειξε να έχει διερευνήσει και να έχει επενδύσει σε έναν τέτοιο αναβαθμισμένο ρόλο, σε μια στιγμή που οι «μετοχές» του έδειχναν να μην είναι και πολύ ψηλά.

Δεν είναι μόνο το πλασάρισμά του στην τέταρτη θέση του πρώτου γύρου με ποσοστό 8,68% (12.787 ψήφοι) που επιβεβαιώνει το παραπάνω. Ως προς αυτό από το επιτελείο του αντιτείνουν ότι αν δεν υπήρχε ο Κασσελάκης θα ερχόταν δεύτερος, άλλωστε.

Υπήρξε όμως ο Στέφανος Κασσελάκης και είδαμε στελέχη της δύναμης του Νίκου Παππά να φεύγουν προς την πλευρά του νεοεμφανιζόμενου «αστέρα». Είχε προηγηθεί στα μέσα του καλοκαιριού η εικόνα κατακερματισμού της προεδρικής τάσης στην οποία ο ίδιος ήταν άτυπος επικεφαλής. Επιπλέον εξ αρχής η υποψηφιότητά του θεωρήθηκε ότι δεν έχει τα εχέγγυα της νίκης εξ ου και στελέχη που το προηγούμενο διάστημα κινούνταν στο πλευρό του, έδειξαν στη συνέχεια να ψάχνονται για άλλη υποψηφιότητα – ώσπου τη βρήκαν στο πρόσωπο του Κασσελάκη.

Βεβαίως, πριν φτάσουμε στα μεθεόρτια των εκλογών, ο Νίκος Παππάς ήταν από τα στελέχη εκείνα που περισσότερο ίσως από άλλα, κουβαλούσαν την κυβερνητική φθορά και τα λάθη της διακυβέρνησης όπως η διαχείριση των ΜΜΕ και του θέματος των τηλεοπτικών αδειών.

Τα τελευταία χρόνια έδειχνε να έχει απομακρυνθεί από το στενό κύκλο των ανθρώπων του Αλέξη Τσίπρα.

Σε αυτά ήρθε να προστεθεί και η καταδίκη στο Ειδικό Δικαστήριο, που πολλοί αναγνώριζαν ότι τον βαραίνει με καταλυτικό τρόπο, αν και οι περισσότεροι μέσα στο κόμμα και από την εσωκομματική αντιπολίτευση θεωρούσαν ότι η καταδίκη του με 13 – 0 (το οποίο επικράτησε σαν σύνθημα στους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ) είχε πολιτικά ελατήρια.

Για την ώρα όλα τα παραπάνω έχουν μπει στην άκρη και η σημαντική χείρα βοηθείας στην καμπάνια Κασσελάκη εν όψει του δεύτερου γύρου του δίνει τη δυνατότητα να επιστρέψει στα πράγματα, σε αυτή τη νέα εποχή.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Άρχισαν τα όργανα – Οι πρώτες αποχωρήσεις μελών μετά την εκλογή Κασσελάκη – Στενός συνεργάτης του Τσακαλώτου αναμέσά τους

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Αυτά είναι τα τελικά αποτελέσματα του β΄ γύρου

Βορίδης για Κασσελάκη: Είναι το τέλος της Αριστεράς στην Ελλάδα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 09:03