search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 11:02
MENU CLOSE

Με τη βοήθεια της Ελληνικής Λύσης «πέρασαν» τα νέα μέλη της ΑΔΑΕ και το ΕΣΡ

28.09.2023 19:03
adae

Χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση έδωσε η Ελληνική Λύση για να περάσει τον συνταγματικό κάβο της πλειοψηφίας των 3/5 που απαιτείται για την αντικατάσταση – από τη Διάσκεψη των Προέδρων- των μελών της ΑΔΑΕ των οποίων η θητεία είχε λήξει πριν από περίπου έναν χρόνο, καθώς και τη σύνθεση του νέου Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.  

Τα κόμματα κατήγγειλαν μαθηματικές αλχημείες για την επίτευξη της πλειοψηφίας των 3/5, υπογραμμίζοντας πως  η πρόταση για στρογγυλοποίηση προς τα κάτω τινάζει στον αέρα τη συνταγματική λογική. 

Άποψη του Προέδρου της Βουλής με την οποία συμφώνησε το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, ήταν ότι η «διαίρεση» των 27 μελών βγάζει 16,2 και κατά συνέπεια αυτό μεταφράζεται σε 16 βουλευτές. Ο Κώστας Τασούλας απαντώντας στις επικρίσεις έκανε λόγο για πρακτική που ακολουθείται εδώ και δεκαετίες. Διαφώνησαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ να ζητήσουν τη γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής, απορρίφθηκε.  

«Τινάζετε τη συνταγματική λογική στον αέρα», ανέφερε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, με τον Κώστα Τασούλα να αναφέρει πως ακολουθείται μια πρακτική δεκαετιών και πως η συζήτηση είναι άνευ ουσίας. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ αλλά και η Ελληνική Λύση ζήτησαν την αναβολή της σημερινής συνεδρίασης για την αντικατάσταση των μελών της ΑΔΑΕ προκειμένου να μην μείνει καμία σκιά περί συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών. Για την αντιπολίτευση η κυβέρνηση επιδιώκει με fast-track διαδικασία να αλλάξει τα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής ώστε να μην συνεδριάσει αύριο Παρασκευή και να μην επιβληθεί πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ της κατά της ΕΥΠ λόγω άρνησης συνεργασίας στη διερεύνηση του σκανδάλου παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη. 

«Μεθόδευση» και «προσπάθεια συσκότισης» καταλόγισε στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. «Θέλετε να δέσετε τα χέρια του επκεφαλής της, Χρήστου Ράμμου, τον εξωθείτε σε παραίτηση», ανέφερε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει την ΑΔΑΕ αλλά και το ΕΣΡ σε εκτελεστικούς βραχίονες της κυβέρνησης.

Στην ψηφοφορία που έγινε, υπέρ ψήφισαν ΝΔ, Ελληνική Λύση. Καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».

Νωρίτερα, με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης «πέρασε» η πρόταση του Κώστα Τασούλα για τη σύνθεση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Η κυβερνητική πλειοψηφία κατηγορήθηκε για «deal» με την Ελληνική Λύση, ότι τα βρήκε δηλαδή, με την Ελληνική Λύση προκειμένου να διαγραφεί το πρόστιμο των 2 εκατ. ευρώ που είχε επιβάλλει το ΕΣΡ στον Κυριάκο Βελόπουλο. Απέρριψε τους ισχυρισμούς η Ελληνική Λύση που έβαλλε για μια ακόμη φορά εναντίον του έως σήμερα προέδρου του Αθανάσιου Κουτρομάνου. 

Πρόεδρος του ΕΣΡ αναλαμβάνει η επίτιμη εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και μέχρι σήμερα Αντιπρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής,  Ευτέρπη Κουτζαμάνη. Στη θέση του αντιπροέδρου του ΕΣΡ τοποθετείται ο Γιάννης Πολίτης– Δημοσιογράφος και Πολιτικός Αναλυτής και ως μέλη οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Σταυρόπουλος, Ευτύχης Παλλήκαρης, Γιώργος Βλαβιανός και Ιωάννης Μιχελάκης. Επίσης, ως μέλη τοποθετούνται οι Σπυρίδων Χρυσοφώτης και Πέτρος Τριανταφυλλίδης

Διαβάστε επίσης:

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ζήτησε αναβολή της Διάσκεψης των Προέδρων – Κάνει λόγο για απόπειρα χειραγώγησης

Στο Μαξίμου η Επίτροπος για τις Διεθνείς Εταιρικές Σχέσεις – Τι συζητήθηκε

Νίνα Κασιμάτη: «Casus Belli η απομάκρυνσή μου από το Συμβούλιο της Ευρώπης» – Αιχμές κατά των συμβούλων Κασσελάκη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 11:02