search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 23:19
MENU CLOSE

Πώς ο Κασσελάκης ηρέμησε τον Φίλη και τι γυρεύει ο Καλογήρου – τα περίεργα του ΠΑΣΟΚ και το ατού του Δούκα

04.10.2023 06:01
FILHS_KASSELAKHS2
Eurokinissi

Για όσους παραξενεύτηκαν που ο Νίκος Φίλης βγήκε συγκρατημένος, χαλαρός και ήρεμος μετά τη συνάντησή του με τον Στέφανο Κασσελάκη, έχω εξήγηση.

Για την ακρίβεια, την επισήμανα και στο χθεσινό σημείωμα, με τα περί «αδιεξόδων» που έχουν όλες οι πλευρές στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τώρα σας έχω και την ουσία της κουβέντας, που έγινε.

Ο Κασσελάκης λοιπόν έχει αποφασίσει να μην πιέσει τα πράγματα. Δεν θέλει συγκρούσεις με το καλημέρα. Ο άνθρωπος δεν γνωρίζει καλά καλά τα στελέχη και τις ισορροπίες μέσα στο κόμμα. Αν αρχίσει να συγκρούεται δεν ξέρει πού και πώς θα σταματήσει αυτή κόντρα.

Είπε λοιπόν τον Φίλη και σας το μεταφέρω εγκαίρως ότι και τα όργανα θα συγκαλέσει και το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να υπηρετήσει, ενώ του ζήτησε λίγη υπομονή και πίστωση χρόνου, μέχρι να δώσει τα πρώτα ολοκληρωμένα δείγματα γραφής.

Ο Φίλης από την πλευρά του αφοπλίστηκε.

Ο ίδιος εκτέθηκε άλλωστε αυτές τις ημέρες. Δεν μπορείς να είσαι υπέρμαχος της συλλογικότητας, να ομνύεις στην ανάγκη να τοποθετηθούν τα συλλογικά όργανα και συ να παίρνεις τα κανάλια (του συστήματος, όπως λέει η αριστερή σου πτέρυγα) και να επιτίθεσαι στον αρχηγό. Και να λες Τραμπ και ένα σωρό άλλα.

Ο εκτεθειμένος λοιπόν, εκείνος που έπρεπε να δώσει περισσότερες εξηγήσεις σε αυτή τη συνάντηση – από μόνη της η πρωτοβουλία του Κασσελάκη να τον καλέσει να τα πουν κατ’ ιδίαν τον αιφνιδίασε τον πρώην υπουργό – ήταν ο Φίλης!

Κάπως έτσι αναγκάστηκε να χαμηλώσει και τόνους και χαρακτηρισμούς. Ώστε να έχει κάθε δικαίωμα μετά να ζητά συνεδριάσεις των οργάνων και όλα τα συναφή.

Ο Μιχάλης ψάχνει άκρες

Στο μεταξύ μαθαίνω ότι ένα σωρό παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ, που έμειναν χωρίς πεδίο παραγοντισμού με τον νέο αρχηγό, ψάχνουν άκρες με το καινούργιο σύστημα εξουσίας.

Εις εξ αυτών, για παράδειγμα, είναι ο Μιχάλης ο Καλογήρου. Ο επί χρόνια διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα.

Μου λένε ότι εμφανίστηκε να… κόβει βόλτες (τρόπος του λέγειν) στα περίχωρα των ηγετικών κέντρων, αναζητώντας εναγωνίως να αποκτήσει κάποιο ρόλο.

Όχι βέβαια τόσο ισχυρό όσο είχε επί Τσίπρα, αλλά κάποιο δυνατό σημείο αναφοράς. Πλασάροντας εμμέσως το… δυνατό βιογραφικό που έχει, ως ισχυρό χαρτί για κάθε πρόεδρο.

Οι πιο σοβαροί γύρω από το περιβάλλον Κασσελάκη λένε ο Μιχάλης, που δεν έδρεψε και δάφνες επιτυχίας διαχειριζόμενος το γραφείο Τσίπρα τα τελευταία χρόνια, δεν θα… τρουπώσει!

Δεν ξέρω όμως αν θα τα καταφέρει ο επίμονος (και υπομονετικός) Νίκος Φαραντούρης. Ο οποίος κατσικώθηκε μία μέρα για ώρα αρκετή – εντυπωσιακά αρκετή – έξω από το γραφείο του νέου προέδρου για να τον συναντήσει. Για τον Κεφαλλονίτη θα σας γελάσω. Μπορεί να τα καταφέρει στο τέλος.

Σύνδρομο… «ΑΕΚ» στο ΠΑΣΟΚ

Πιάνω μία περίεργη γκρίνια στο ΠΑΣΟΚ. Πολύ περίεργη. Του τύπου ότι εάν δεν πάει καλά ο Ανδρουλάκης στις ευρωεκλογές, τότε θα υπάρχει θέμα με την ηγεσία.

Κατ’ αρχάς είναι νωρίς για τις ευρωεκλογές.

Πρώτα θα γίνει ταμείο με τις αυτοδιοικητικές. Βέβαια – εδώ είναι ίσως το μυστικό – ελάχιστοι είναι εκείνοι στη Χαριλάου Τρικούπη και πέριξ αυτής, που περιμένουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα εντυπωσιάσει στη μάχη των περιφερειών και των μεγάλων δήμων.

Τους έχει πιάσει το… σύνδρομο «ΑΕΚ».

Όπως οι κιτρινόμαυροι περίμεναν να ξεκινήσουν φέτος εντυπωσιακά το πρωτάθλημα και βλέπουν ότι τα πράγματα δυσκολεύουν (ενίοτε… «δαγκώνουν» κιόλας, όπως προχθές με τον ΟΦΗ), έτσι και οι του ΠΑΣΟΚ ήλπιζαν αρχικά ότι οι αυτοδιοικητικές είναι προνομιακό πεδίο, αλλά τώρα διαπιστώνουν ότι μάλλον θα αποδειχθεί άνθρακες ο θησαυρός.

Αν λοιπόν και ολοκληρώνω το συλλογισμό μου, τον βασισμένο στις αναλύσεις των ψυχραιμότερων της Χαριλάου, δεν πάει καλά το ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές, τότε ναι, θα εκδηλωθεί μία ανησυχία και για τις ευρωεκλογές.

Αλλά να εκφράζεται από τα πριν αυτή η γκρίνια, μάλλον έχει να κάνει με μία πιο εμπεδωμένη αίσθηση αδιεξόδου στις πράσινες κουίντες.

Τα μυστικά του… Δούκα στην Αθήνα

Μαθαίνω ότι κάτι γκάλοπ δείχνουν πώς η μάχη στο δήμο της Αθήνας μπορεί να πάρει μία περίεργη τροπή.

Να δούμε δηλαδή τον Χάρη Δούκα να διεκδικεί για τα καλά τη δεύτερη θέση.
Και μετά να έχουμε μία άκρως ενδιαφέρουσα αναμέτρηση στο δεύτερο γύρο– αν φυσικά υπάρξει τέτοιος γύρος.

Δεν είναι όλα τα γκάλοπ έτσι, πρέπει να το διευκρινίσουμε. Άλλα δείχνουν ότι ο Ζαχαριάδης θα καταφέρει να πλασαριστεί δεύτερος.

Αλλά εκείνο που δεν φαίνεται να αμφισβητείται είναι η εκτίμηση ότι ο Δούκας συγκεντρώνει πιο πειστικά τις «αντι-Μπακογιάννη» δυνάμεις σε σχέση με τον Ζαχαριάδη.

Φυσικά ο Μπακογιάννης παραμένει φαβορί με πιθανότητες να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, αλλά θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ γι’ αυτό τα επόμενα 24ωρα.

Διαβάστε επίσης:

Σφίγγει ο κλοιός στον Σγουρό για την «υπόθεση Χατζάρα», δεν τον διαγράφει παρά τις αντιδράσεις – «Ως εδώ με τη λάσπη»

ΝΔ για βίντεο Κασσελάκη από Θεσσαλία: Τουλάχιστον να αποφεύγει τα σπίτια συγγενών βουλευτών τους

Δημοσκόπηση Prorata: Προβάδισμα Χαρδαλιά και Μπακογιάννη για τις αυτοδιοικητικές – Στις 19 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 23:08