search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 07:50
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Μορατόριουμ δύο εβδομάδων και ραντεβού στην Κεντρική Επιτροπή για την πρώτη αναμέτρηση – Παραμένει αιτία πολέμου το Συνέδριο

04.10.2023 06:06
syriza new

Πρόσκαιρη καταλλαγή μεταξύ ηγεσίας και εσωκομματικής αντιπολίτευσης, έβγαλε η χθεσινή συνάντηση Κασσελάκη – Φίλη στη Βουλή, κι ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιεί τις πρώτες του θεσμικές επαφές (με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας χθες, με την ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας σήμερα) και ετοιμάζεται για την πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας την Πέμπτη.

Ουσιαστικά, και σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε ο πρώην υπουργός Παιδείας μετά την συνάντηση, πρόκειται για ανακωχή δύο εβδομάδων, όσο διαρκούν οι Αυτοδιοικητικές και Περιφερειακές εκλογές, όπου κοινός στόχος ηγεσίας και εσωκομματικής αντιπολίτευσης είναι να δοθεί η μάχη απέναντι στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Άλλωστε το σχετικό στίγμα, αυτό της στάσης αναμονής και της πρόθεσης να δοθεί η μάχη των αυτοδιοικητικών προέκυψε και από την διήμερη πανελλαδική σύσκεψη της Ομπρέλας το Σαββατοκύριακο.

Από εκεί και πέρα η πορεία των πραγμάτων είναι «βλέποντας και κάνοντας» ανάλογα με τα δείγματα γραφής. Όπως διεμήνυσε ο Νίκος Φίλης, το κλίμα θα εξαρτηθεί στη συνέχεια όχι από τις δηλωμένες προθέσεις και διαθέσεις αλλά από τις έμπρακτες κινήσεις και τις συμπεριφορές όλων. Οι διαφορές παραμένουν και το συνέδριο συνεχίζει να αποτελεί κορυφαίο σημείο τριβής.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες κατά την μιας ώρας συνάντηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε για το χρόνο που ο ίδιος προσδιορίζει το συνέδριο και απάντησε πως το τοποθετεί στις αρχές του νέου χρόνου, δηλαδή Ιανουάριο ή Φεβρουάριο. Κάτι το οποίο δεν αποδέχεται η Ομπρέλα η οποία θα επιμείνει για συνέδριο τον Νοέμβριο όπως έχει αποφασιστεί στην Κεντρική Επιτροπή του Ιουλίου.

Επομένως, οι δύο πλευρές θα «μετρηθούν» στην προσεχή Κεντρική Επιτροπή, που αναμένεται να γίνει στις 22 Οκτωβρίου, όπως επιβεβαίωσε ο Στέφανος Κασσελάκης στον Νίκο Φίλη. Πάντως δεν είχε απάντηση για το αν θα συνεδριάσει στο μεταξύ και, πότε ακριβώς, η Πολιτική Γραμματεία. Όπως τονίζεται στη δημόσια κουβέντα από διάφορα στελέχη προκειμένου να εξηγηθεί η πίεση για την ΠΓ, εδώ έχει συμβεί ένα κορυφαίο πολιτικό γεγονός, το κόμμα έχει αλλάξει ηγεσία και τα στελέχη που είναι μέλη του ανώτερου πολιτικού καθοδηγητικού οργάνου στην πλειονότητά τους δεν τον έχουν γνωρίσει.

Σε ό,τι αφορά την ανησυχία που εξέφρασε ο Νίκος Φίλης με βάση μια φημολογία από την προηγούμενη εβδομάδα, ότι θα επιχειρηθεί στην Κεντρική Επιτροπή να αλλάξει ο Γραμματέας και η Πολιτική Γραμματεία, ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίστηκε καθησυχαστικός καθώς διαβεβαίωσε τον συνομιλητή του ότι δεν έχει τέτοια πρόθεση.

Ουσιαστικά τήρησε ένα ισοζύγιο όπου παρείχε διαβεβαιώσεις για δύο από τα ζητήματα που θέτει η Ομπρέλα (θα συνεδριάσει η ΚΕ, δε θα γίνει αλλαγή οργάνων) αλλά δεν «έδωσε» τα άλλα δύο (συνέδριο το Νοέμβριο, άμεση συνεδρίαση της ΠΓ).

Ο «σκληρός» και ο «μετριοπαθής» πόλος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης

Αξίζει εδώ να γίνουν οι εξής παρατηρήσεις:

Έχει διαφανεί μετά τις εκλογές πως η εσωκομματική αντιπολίτευση, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν είναι ενιαία, αλλά καταγράφεται ένας σκληρός «πόλος» και ένας μετριοπαθής. Στον πρώτο πόλο ανήκουν τα γνωστά πρωτοκλασάτα στελέχη της Ομπρέλας (Φίλης, Σκουρλέτης, Βούτσης, Παπαδημούλης), στελέχη των 53 και ένα μεγάλο κομμάτι μεσαίων στελεχών και μελών που έχουν βγει «στα κεραμίδια» και έχουν πάρει επ’ ώμου την δημόσια αντιπαράθεση με την ηγεσία και τις ομάδες που την στηρίζουν. Ένα τμήμα αυτών δε συζητά το ενδεχόμενο μέχρι και μαζικών αποχωρήσεων ή διάσπασης (από τα μέλη, όχι από την «ηγεσία» της Ομπρέλας). Η πλευρά αυτή πρέπει να υπογραμμιστεί, είναι και η πιο ευάλωτη στις διαρροές μελών και εκτεθειμένη στην αποδυνάμωση, αν το συνέδριο αργήσει να γίνει και εμπεδωθεί ένα κλίμα μάταιης αναμονής μέχρι να βρει ο Κασσελάκης τους συσχετισμούς.

Στο μετριοπαθές κομμάτι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ανήκουν οι Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος, που όλες αυτές τις μέρες, δεν μετέχουν στην κόντρα και τηρούν στάση αναμονής.

Ως εκ τούτου ο Νίκος Φίλης χθες εμφανίστηκε σε ρόλο «αρχηγού» της σκληρής πτέρυγας της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αν και είναι ο άτυπος ηγέτης των 53 που συμμετέχουν στην Ομπρέλα και πολλά από τα στελέχη της και εκφράζουν ανοιχτά την αντίθεσή του στη νέα κατάσταση, ο ίδιος τηρεί σιγή ιχθύος μετά την πρώτη του αντίδραση το βράδυ των εκλογών. Σε κάθε περίπτωση δεν δείχνει διατεθειμένος να ηγηθεί της αντιπαράθεσης με την ηγεσία και περιμένει και εκείνος όπως οι «αχτσιογλικοί» την συζήτηση στα όργανα.

Οι δηλώσεις Φίλη: Υπάρχει πρόθεση για ενότητα, το θέμα είναι οι πράξεις

Ως ένδειξη ότι κάτω από το κλίμα ενότητας ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών δεν υπάρχει σύγκλιση και οι διαφορές παραμένουν ο Νίκος Φίλης, όταν ρωτήθηκε αν εμμένει στη θέση του περί «τρίτης ήττας του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ουσιαστικά ότι δεν ανακαλεί: «ό,τι έχω πει δεν τα είπα εν θερμώ, τα είπα με πόνο και τα συμμερίζεται ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων μας, τους οποίους καλώ να παραμείνουν συσπειρωμένοι σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ, να δώσουν τη μάχη στις δημοτικές εκλογές και τη μάχη της ανασυγκρότησης του κόμματος μας». «Διότι», συμπλήρωσε, «όταν χάνουμε στον χώρο της Αριστεράς αυτό δεν ισοφαρίζεται από άλλους πολιτικούς χώρους».

Ερωτηθείς για το αν η ανακωχή παύει μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές απάντησε: «Η πρόθεση είναι να είμαστε ενωμένοι, θα προκύψει όμως αυτή η πρόθεση ως δυνατότητα και ως αποτέλεσμα από τις συμπεριφορές όλων των πλευρών». Για το αν διαπίστωσε διάθεση για συναίνεση και ενότητα, σχολίασε: «Μα υπήρχε θέμα να κουβεντιάζουμε τώρα χωρίς διάθεση ενότητας; Το θέμα δεν είναι τι κουβεντιάζουμε σήμερα, είναι με την πράξη μας τι στέλνουμε ως μήνυμα στην κοινωνία και στον κόσμο της Αριστεράς».

Διαβάστε επίσης:

Σφίγγει ο κλοιός στον Σγουρό για την «υπόθεση Χατζάρα», δεν τον διαγράφει παρά τις αντιδράσεις – «Ως εδώ με τη λάσπη»

ΝΔ για βίντεο Κασσελάκη από Θεσσαλία: Τουλάχιστον να αποφεύγει τα σπίτια συγγενών βουλευτών τους

Δημοσκόπηση Prorata: Προβάδισμα Χαρδαλιά και Μπακογιάννη για τις αυτοδιοικητικές – Στις 19 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 07:49