search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 02:38
MENU CLOSE

Ρωσία – Δοκιμή του πυρηνοκίνητου πυραύλου: Μπορεί να πλήξει οποιονδήποτε στόχο και  φέρει και πυρηνική κεφαλή 

06.10.2023 13:23
piravlos_rosia

Η Ρωσία έκανε «τελικό επιτυχημένο τεστ» ενός πυρηνοκίνητου πυραύλου κρουζ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπός του είχε διαψεύσει δημοσίευμα των New York Times, σύμφωνα με το οποίο επίκειται η δοκιμή αυτού του νέου όπλου, που είναι γνωστό ως Burevestnik.

Το πειραματικό όπλο, που η ανάπτυξή του ανακοινώθηκε το 2018, παρουσιάστηκε ως ένας πύραυλος που δυνητικά έχει απεριόριστο βεληνεκές. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά είναι πυρηνοκίνητος και μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή. Ωστόσο ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει γνωστά για τις δυνατότητές του και υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι οι προηγούμενες δοκιμές απέτυχαν.

Για το θέμα αυτό δεν έγινε καμία ανακοίνωση από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, πέραν των δηλώσεων του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ωστόσο από δορυφορικές εικόνες που κυκλοφόρησαν τον περασμένο μήνα φαίνεται πως η Ρωσία πρόσφατα έχτισε νέες εγκαταστάσεις σε ένα απομακρυσμένο νησί του Αρκτικού, όπου στο παρελθόν έχουν γίνει πυρηνικές δοκιμές της ΕΣΣΔ. Συγκεκριμένα οι εικόνες δείχνουν κατασκευαστικά έργα στο Νόβαγια Ζέμλια, ένα νησί στο αρχιπέλαγος της βόρειας Θάλασσας του Μπάρεντς.

«Ουσιαστικά έχουμε ολοκληρώσει τη δουλειά για τους σύγχρονους τύπους στρατηγικών όπλων για τα οποία έχω μιλήσει και τα οποία ανακοίνωσα πριν από λίγα χρόνια», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια συνάντησης στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, που μεταδόθηκε live από την δημόσια τηλεόραση.

«Έγινε τελική επιτυχημένη δοκιμή για τον Burevestnik – ένα πυρηνοκίνητο πύραυλο κρουζ με παγκόσμιο βεληνεκές», πρόσθεσε.

Ο πύραυλος, που το ΝΑΤΟ του έδωσε την κωδική ονομασία Skyfall, πιστεύεται ότι κινείται με πυρηνικό αντιδραστήρα που ενεργοποιείται αφού εκτοξεύεται με ρουκέτες που χρησιμοποιούν στερεό καύσιμο.

Πάντως σύμφωνα με τους New York Times, η ομάδα για τον έλεγχο των εξοπλισμών «Nuclear Threat Initiative» υποστηρίζει πως οι προηγούμενες 13 δοκιμές του συστήματος, που έγιναν από το 2017 ως το 2019, ήταν όλες ανεπιτυχείς.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στην ίδια συνάντηση ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η δουλειά και για τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Sarmat.

Ωστόσο ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν σχεδιάζει αλλαγή του πυρηνικού δόγματός της, δηλαδή της πολιτικής που καθορίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες ενδέχεται να καταφύγει στην χρησιμοποίηση πυρηνικών όπλων. Πρόσθεσε ότι η ύπαρξη του ρωσικού κράτους δεν απειλείται και «κανένας άνθρωπος με καθαρό νου και μνήμη» δεν θα τολμούσε μία πυρηνική επίθεση εναντίον της Ρωσίας.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν άφησε να εννοηθεί ότι η Ρωσία θεωρητικά θα μπορούσε να αποσύρει την επικύρωση της Συνθήκης για την Καθολική Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών, του 1996, σημειώνοντας ότι και οι ΗΠΑ την έχουν υπογράψει αλλά ουδέποτε την επικύρωσαν.

Διαβάστε επίσης:

Πούτιν για τη μοιραία πτήση του Πριγκόζιν: Δεν δέχθηκε εξωτερική επίθεση – Πώς έγινε η έκρηξη στο αεροπλάνο (video)

Αγγλία: Φρικτά ευρήματα στα σπίτια φερόμενων ως παιδόφιλων – Κατηγορούνται για πάνω από 100 αδικήματα (photos/video)

Νόμπελ Ειρήνης 2023: Απονεμήθηκε στη Ναργκίς Μοχαμαντί (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 00:06