search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 18:47
MENU CLOSE

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Οι 10 περιφέρειες και δήμοι που βγάζουν πολιτικό μήνυμα – και θα προσέξουν τα κόμματα

08.10.2023 19:59
ekloges

Δεν είναι όλες οι περιφέρειες και οι δήμοι της χώρας με την ίδια πολιτική σημασία απόψε.

Ουσιαστικά τα πολιτικά συμπεράσματα θα εξαχθούν μεν από το συνολικό αποτέλεσμα στις 13 περιφέρειες, αλλά υπάρχουν ακόμα πιο ειδικά πεδία που θα δώσουν ένα πιο σαφές μήνυμα για τις πολιτικές εξελίξεις, τους συσχετισμούς των κομμάτων, τις ισορροπίες στην κεντροαριστερά ή το βαθμό επίτευξης των κυβερνητικών στόχων.

Υπό αυτή την έννοια, η προσοχή των κομματικών επιτελείων, πέρα από τη γενική εικόνα των 13 περιφερειών, που θα διαμορφώσουν και τον περίφημο «χάρτη» της βραδιάς των εκλογών, θα εστιαστεί στις εξής περιπτώσεις:

Περιφέρεια Αττικής:

Το ποσοστό του Νίκου Χαρδαλιά, η εκλογή του ή όχι από την πρώτη Κυριακή, το ποιος θα είναι από τους Σγουρό-Ιωακειμίδη δεύτερος, θα συζητηθεί απόψε και θα επιδράσει σημαντικά στις εντυπώσεις, ίσως και στην ουσία της πολιτικής αναμέτρησης.

Περιφέρεια Θεσσαλίας:

Η μάχη στη συγκεκριμένη περιοχή έχει ιδιαίτερη σημασία μετά τα όσα συνέβησαν με τις πλημμύρες. Τυχόν αμφισβήτηση του Κώστα Αγοραστού, στον οποίο ο πρωθυπουργός έδωσε απλόχερα στήριξη, θα περιέχει έντονο μήνυμα αποδοκιμασίας προς την κυβέρνηση. Μέχρι τις πλημύρες η επανεκλογή του από τον πρώτο γύρο ήταν δεδομένη. Το πώς θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί έχει ιδιαίτερη σημασία πλέον. Ειδικά που ο Δημήτρης Κουρέτας, ο βασικός του αντίπαλος, στηρίζεται από κοινού από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Περιφέρεια Πελοποννήσου:

Η ΝΔ άλλαξε υποψήφιο, η ηγεσία της, αλλά και ο Αντώνης Σαμαράς δίνουν τιτάνιο προσπάθεια να εκλεγεί ο εκλεκτός Δημήτρης Πτωχός, αλλά ο Πέτρος Τατούλης και ενδεχομένως το μέτωπο που θα διαμορφωθεί κόντρα στην κυβερνητική επιλογή στο β’ γύρο μπορεί να ανατρέψει τις ισορροπίες. Ήττα του κ. Πτωχού θα είναι και πλήγμα γοήτρου για την Πειραιώς.

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου:

Περισσότερο κι άλλες στις οποίες υπάρχει γαλάζιος αντάρτης, όπως στη Δυτική Μακεδονία, η μάχη στο Βόρειο Αιγαίο έχει σημασία διότι ο εκλεκτός της ΝΔ είναι ένας πρώην υφυπουργός, ο Αλκιβιάδης Στεφανής, τον οποίο στήριξε προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τυχόν ήττα από τον νυν Κώστα Μουτζούρη ή την κοινή υποψήφια ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ Βάσω Χοχλάκα θα είναι και έκπληξη, αλλά και «στραπάτσο» για τη ΝΔ.

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων:

Η συγκεκριμένη περιφέρεια είναι από εκείνες που φαίνεται ότι η ΝΔ έχει τις λιγότερες πιθανότητες να κερδίσει, καθώς η Ρόδη Κράτσα αμφισβητείται. Θα έχει ενδιαφέρον εάν θα κερδίσει την περιφέρεια ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρος Γαλιατσάτος ή ο αντάρτης της ΝΔ Γιάννης Τρεπεκλής.

Δήμος Αθήνας:

Η επανεκλογή του Κώστα Μπακογιάννη είναι εκ των ων ουκ άνευ στόχος της ΝΔ, αλλά έχει σημασία η επίδοση του νυν δημάρχου. Εκλογή από τον πρώτο γύρο είναι μάλλον δύσκολη, ενώ έχει σημασία ποιος θα περάσει στο δεύτερο γύρο. Το λογικό είναι ο Κώστας Ζαχαριάδης, αλλά εάν δεν τα καταφέρει θα είναι πλήγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δήμος Θεσσαλονίκης:

Το ενδιαφέρον εδώ είναι εάν θα επανεκλεγεί ο Κώστας Ζέρβας. Αν όχι, τότε θα αποτελέσει η αποτυχία του μεγάλο πλήγμα για τη ΝΔ, καθώς ανέβηκε στην πόλη για να τον στηρίξει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έχει δε σημασία εάν θα περάσει στο δεύτερο γύρο ο Σπύρος Πέγκας που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και ένα μέρος του ΠΑΣΟΚ ή ο Στέλιος Αγγελούδης, ο οποίος προέρχεται μεν από το Κίνημα, αλλά έχει μόνο ένα κομμάτι της Χαριλάου Μαζί του.

Δήμος Βόλου:

Μετά τα όσα έγιναν με τις πλημμύρες και τις ακραίες συμπεριφορές του νυν δημάρχου Αχιλλέα Μπέου, θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον τι θα επιλέξει ο κόσμος της πόλης.

Δήμος Πάτρας:

Αποτελεί τον δήμο σύμβολο για το ΚΚΕ. Έχει σημασία εάν ο νυν δήμαρχος Κωνσταντίνος Πελετίδης επανεκλεγεί κόντρα σε όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Δήμος Καλλιθέας:

Η μάχη του γαλάζιου εκλεκτού Δημήτρη Κάρναβου για την επανεκλογή του έχει σημασία, διότι απέναντί του είναι ο Κώστας Ασκούνης, ο οποίος στηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Είναι από τις περιπτώσεις που θα φανεί εάν το μέτωπο της κεντροαριστεράς μπορεί να λειτουργήσει.

Διαβάστε επίσης:

Στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στυλίδα: Μήνυση κατέθεσε η αδελφή του Γκλέτσου – Καταγγέλλει ότι δεν υπήρχαν ψηφοδέλτια του συνδυασμού του

Δήμος Θεσσαλονίκης: Δεύτερο γύρο για Ζέρβα και Αγγελούδη δείχνει exit poll

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 18:47