search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 23:14
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που μας προκαλεί αυτή την εποχή

08.10.2023 17:00
koronoios-new

Είναι πάλι η εποχή του χρόνου που ο κορωνοϊός αρρωσταίνει ολοένα περισσότερους ανθρώπους και οι μάσκες αρχίζουν δειλά-δειλά να κάνουν την επανεμφάνισή τους στα σούπερ μάρκετ και σε άλλους χώρους με πολύ κόσμο.

Εφέτος ο κορωνοϊός έχει δημιουργήσει νέες υποπαραλλαγές. Η πρώτη είναι η Έριδα (Eris) που όμως χάνει σταδιακά έδαφος και η δεύτερη η Pirola με τις δεκάδες μεταλλάξεις που δείχνει να κερδίζει.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η υποπαραλλαγή EG.5 (η Eris) έχει πια υποχωρήσει στο 25% των κρουσμάτων. Στις αρχές Αυγούστου, όμως, βρισκόταν στο 45%.

Αντιθέτως, η υποπαραλλαγή ΒΑ.2.86 (Pirola) τετραπλασίασε τα θετικά δείγματά της μεταξύ 9 και 19 Σεπτεμβρίου, αν και ακόμα είναι λίγα.

Το στέλεχος που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα μας και σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι η υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5 (ή Κράκεν). Την δημιούργησε ο κορωνοϊός στις αρχές Ιανουαρίου και παρότι υποχώρησε αισθητά με την εμφάνιση της Έριδας, τώρα έχει ξαναεπικρατήσει.

Στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παγκοσμίως επικρατούν υποπαραλλαγές σαν την ΧΒΒ.1.5 που φέρουν μία πρόσθετη μετάλλαξη (λέγεται μετάλλαξη F456L), αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC). Το ECDC τις παρακολουθεί στενά ήδη από τα μέσα Αυγούστου. Αυτή τη στιγμή κυριαρχούν σε 17 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη Βρετανία, εξαπλώνεται στις περισσότερες περιοχές ο κορωνοϊός ΒΑ.2.86 (Pirola). Έως τώρα έχει τα περισσότερα επιβεβαιωμένα περιστατικά στον κόσμο. Ανέρχονται σε 99, σύμφωνα με την βάση επιδημιολογικών δεδομένων GISAID. Είναι επίσης η μόνη χώρα που έχει καταγράψει συρροή 28 κρουσμάτων (σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων).

Τα πιο συχνά συμπτώματα

Όλες οι προαναφερθείσες υποπαραλλαγές έχουν ένα κοινό: ανήκουν στην «οικογένεια» της παραλλαγής Όμικρον, καθώς είναι «απόγονοι» της υποπαραλλαγής ΒΑ.2 που επικρατεί παγκοσμίως από τον Απρίλιο του 2022.

Ποια είναι επομένως τα συμπτώματα που εκδηλώνουν όσοι μολύνονται από αυτές; Σύμφωνα με την ενημερωτική υπηρεσία NHS Inform, του βρετανικού δημόσιου συστήματος υγείας, τα πιο συχνά συμπτώματά τους είναι τα εξής:

-Συνεχής βήχας

-Υψηλός πυρετός (μπορεί να ξεπεράσει και τους 39,5 βαθμούς Κελσίου) ή ρίγη

-Πόνοι στους μυς ή διάχυτοι πόνοι στο σώμα χωρίς να έχει προηγηθεί γυμναστική ή σωματική καταπόνηση

-Ανεξήγητη κόπωση, έλλειψη ενεργητικότητας

-Ανορεξία

-Πονοκέφαλος που είναι ασυνήθιστος ή διαρκεί περισσότερο από το συνηθισμένο

-Έντονος πονόλαιμος

-Συνάχι ή ρινική συμφόρηση («μπούκωμα»)

-Ναυτία ή έμετος

-Διάρροια

-Αλλαγές ή απώλεια στη γεύση ή την όσφρηση

-Δύσπνοια

Πηγή: iatropedia

Διαβάστε επίσης:

Λίπος στο συκώτι: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στο ήπαρ

Σεροτονίνη: Ποιες τροφές ενισχύουν την ορμόνη της χαράς

Δάγκειος πυρετός: Πώς μεταδίδεται και ποια συμπτώματα παρουσιάζει – Τι πρέπει να προσέξουμε

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 23:14