search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 12:10
MENU CLOSE

Νύχτες Πρεμιέρας: Στο «How to Have Sex» το βραβείο καλύτερης ταινίας

08.10.2023 18:21
TAINIA

Η ταινία «How to have sex» της Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ κέρδισε τη Χρυσή Αθηνά Καλύτερης ταινίας μυθοπλασίας – το μεγάλο βραβείο του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας στην τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή, που αποτελούνταν από τις/τους: Γκάι Λοτζ (κριτικός κινηματογράφου), Poka- Yio (εικαστικός και επιμελητής εκθέσεων), Αναΐς Εμερί, (διευθύντρια του Geneva International Film Festival), Κρίστελ Γιούνες (συνιδρύτρια της Bee On Set Productions), Σιαμάκ Ετεμάντι (σκηνοθέτης και παραγωγός), πρόκειται για «ένα σίγουρο, συμπονετικό ντεμπούτο για τους τρόπους με τους οποίους οι νέοι αναζητούν τη σύνδεση και τη συναίνεση μεταξύ τους, με τολμηρή κινηματογραφική γλώσσα, δυναμικές ερμηνείες και ισχυρή κοινωνική απήχηση».

Το Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών δόθηκε στην Εστιμπαλίθ Ουρεσόλα Σολαγουρέν, σκηνοθέτιδα της ταινίας «20.000 Είδη Μελισσών» για «την ανθρώπινη και συνάμα διεισδυτική ματιά σε ένα ευαίσθητο και δύσκολο θέμα, τις αληθινές και μετρημένες ερμηνείες όλου του καστ, και για τον αριστοτεχνικό και μοναδικό ρυθμό της ιστορίας».

Το Βραβείο Σεναρίου απέσπασε η ταινία «Μην πετάξεις τίποτα» της Λούνα Κάρμουν για τον «τολμηρό πρωτότυπο τρόπο που έχει αντιμετωπίσει το παιδικό τραύμα».

Ειδική μνεία δόθηκε στα «Σχιστά Μάτια» του ‘Αντονι Σιμ για «την ευγενική και στοχαστική γεφύρωση δύο ξεχωριστών κόσμων» και στη «Θεωρία του Σύμπαντος» του Τιμ Κρούγκερ για «το εύρος και το κινηματογραφικό του επίτευγμα που απεικονίζει την Ευρώπη μέσα από ένα γραφικό και πολυσυλλεκτικό παρελθόν».

Το Βραβείο Κοινού Fischer κέρδισε η ταινία «Ρισελιέ» του Πιερ-Φιλίπ Σεβινί, που τιμήθηκε επίσης με το Βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.), καθώς σύμφωνα με το σκεπτικό της οποίας, πρόκειται για «μια ταινία που διαθέτει συγκροτημένη σεναριακή και δραματουργική μορφή».

«Με σύγχρονη ρεαλιστική αναπαράσταση, αποφεύγει το μελόδραμα και προκρίνει τη σκηνοθετική σκληρότητα και αμεσότητα. Θαρραλέα και χωρίς εκπτώσεις μελετά τη βαρβαρότητα της ακραίας εκμετάλλευσης των εργαζομένων, κυρίως μεταναστών, σε μια χώρα του δυτικού κόσμου, εκεί που είθισται να θεωρείται ότι όλα βαίνουν καλώς. Δυστυχώς αυτή η πραγματικότητα είναι παρούσα κάθε μέρα στην καθημερινότητά μας, άκρως επίκαιρη, καθώς διαπερνά και ριζώνει μέσα στις τάξεις των ίδιων των εργαζομένων ελλείψει συλλογικότητας. Η ταινία προάγει τις ηθικές αξίες της αλληλεγγύης και της ατομικής και συλλογικής αξιοπρέπειας γενικότερα των ανθρώπων, αξίες τόσο αναγκαίες στο σήμερα, μέσα από μια ολοκληρωμένη αισθητική δημιουργία», σημείωσε η επιτροπή.

Το Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερου Ντοκιμαντέρ δόθηκε στην ταινία «Η μητέρα του ψεύδους» της ‘Ασμε Ελ Μουντίρ. Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή, που αποτελούνταν από τις/τους: Καρίν Ρίβκιντ Σεγκάλ (Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Docaviv FF), Στέφαν Καντέα (δημοσιογράφος), Αποστολία Παπαϊωάννου (παραγωγός) Σοφία Παπαϊωάννου (δημοσιογράφος), Γιαν Ροφκαμπ (παραγωγός) πρόκειται για μια «εξαιρετική καινοτόμο και έξυπνη αναπαράσταση μιας επώδυνης και ξεχασμένης περιόδου στην ιστορία της ίδιας της οικογένειας της σκηνοθέτιδας και της πατρίδας της, του Μαρόκου». Ειδική Μνεία δόθηκε στο «Queendom» της ‘Ανια Γκαλντάνοβα και στο «20 μέρες στη Μαριούπολη» του Μστισλάβ Τσέρνοφ.

Διαβάστε επίσης:

Ανατριχιάζει η μαρτυρία Έλληνα από το Ισραήλ: «Επί 20 ώρες μας χώριζε από τον θάνατο μία πόρτα που δεν κατάφεραν απλά να ανοίξουν»

Ισραήλ: Το φεστιβάλ που βάφτηκε με αίμα – Παρίστανε 3 ώρες τη νεκρή για να γλιτώσει (Video)

ΗΠΑ: Εν αναμονή ανακοινώσεων για πρόσθετη βοήθεια προς το Ισραήλ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 12:09