search
ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 21:49
MENU CLOSE

Πασαλείμματα ενημέρωσης σε μία τηλεοπτική αρένα χωρίς φραγμούς

11.10.2023 16:23
tileorasi

Προφανώς στην τηλεόραση μετρούν τα νούμερα τηλεθέασης και όχι μόνον αυτής. Προφανώς τηλεόραση δεν κάνει κάποιος για «ιεραποστολικούς λόγους».

Προφανώς όσοι εργάζονται στην τηλεόραση ιδίως όσοι εκτίθενται- αδρότατα αμειβόμενοι- οφείλουν να παρουσιάσουν ένα« ικανοποιητικό αποτέλεσμα» το οποίο θα προσελκύσει διαφήμιση για να κάνουν απόσβεση.

Αλλά και στο Κολοσσαίο κάποιοι δυστυχισμένοι κατασπαράσσονταν από θηρία ή αλληλοσκοτώνονταν και το πόπολο αλάλαζε. Και κάποιοι αμείβονταν γι’ αυτό.

Η τηλεόραση έχει αποκτήσει συνθήκες αρένας με «ανθρωποφαγικά» χαρακτηριστικά, τα οποία σεζόν τη σεζόν γίνονται πιο έντονα.

Ο κουρνιαχτός που σηκώθηκε στα πρωινομεσημεριανάδικα από την ρατσιστική δήλωση Μπέου επιβεβαιώνει την παθογένεια– μια από τις πολλές- της ελληνικής τηλεόρασης.

Μια φουρνιά ανθρώπων «γαλουχήθηκε» τηλεοπτικά στην εποχή των σκληρών ριάλιτι και έμαθε να κάνει εκπομπές χωρίς υποτυπώδη τήρηση κανόνων δεοντολογίας, ηθικών φραγμών, σεβασμού στην κοινή γνώμη- μικρό υποσύνολο της οποίας είναι όσοι καταναλώνουν προϊόντα τηλεπολτού- , χωρίς ενσυναίσθηση, χωρίς αντίληψη ότι ο δημόσιος λόγος από τηλεοράσεως επηρεάζει με απρόβλεπτες συνέπειες, στάσεις, συμπεριφορές, αντιδράσεις. Για αυτό και δυσκολεύεται στο θέμα της ποιότητας.

Η αλα κάρτ ευαισθησία για το τι είναι ενημέρωση και ποιος πρέπει να την κάνει, για μια ακόμη φορά, υπογραμμίστηκε. Τονίστηκε όμως έτσι η δυσκολία των ανθρώπων εκείνων να διαχωρίσουν την ενημέρωση από τον κανιβαλισμό. Από όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και τον κόσμο, ο τηλεπολτός επιλέγει να αναδείξει εκείνο που τον εξυπηρετεί, εκείνο που θα προκαλέσει ίντριγκα, εκείνο που θα «ενεργοποιήσει» τα χαμηλότερα των ενστίκτων του ανθρώπου.

Το θέμα δεν είναι η κάλυψη της επικαιρότητας αλλά η εκμετάλλευση της είδησης. Ψιλά γράμματα για ένα συμπούρμπουλο που εκπαιδεύτηκε στο τηλεοπτικό μοντέλο «ψεκάστε- σκουπίστε- τελειώσατε». Το πασάλειμμα συνεχίζεται, όμως πιο ανησυχητική είναι η πριμοδότηση του.

Διαβάστε επίσης:

Σασμός – Spoiler: Ο Ανδρέας βάζει μπροστά το σατανικό του σχέδιο (Videos)

Λιάγκας: Τα «καρφιά» σε Σκορδά και Ουγγαρέζο – «Αυτά τα λένε όσοι δεν κάνουν νούμερα» (Video)

Απεργία στο Χόλιγουντ: Οι σεναριογράφοι επικύρωσαν με συντριπτική πλειοψηφία τη νέα συμφωνία με τα μεγάλα στούντιο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 21:48