search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 18:07
MENU CLOSE

«Λάθος συναγερμός» λέει τώρα ο ισραηλινός στρατός για την επίθεση από Λίβανο – Έρευνα για το τι συνέβη

11.10.2023 18:51
lebanon

Σειρήνες συναγερμού ήχησαν σήμερα το απόγευμα σε πολλές πόλεις του βόρειου Ισραήλ, προειδοποιώντας για την παρουσία εχθρικού αεροσκάφους.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έλαβε αναφορές για πιθανή διείσδυση από τον Λίβανο στον ισραηλινό εναέριο χώρο. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για δεκάδες drones που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο στο Ισραήλ.

Οι Ισραηλινοί σε όλη τη χώρα έλαβαν εντολή να βρουν καταφύγιο, ωστόσο σύμφωνα με εκπρόσωπο του IDF, ήταν λάθος συναγερμός. Όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος, συστήνει στους κατοίκους του βόρειου τμήματος της χώρας να παραμείνουν στα σπίτια του.

Ο συναγερμός για το κεντρικό Ισραήλ ήρθη λίγο πριν τις 7 ώρα Ελλάδος.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δήλωσαν στη συνέχεια ότι η ειδοποίηση που εκδόθηκε σε εθνικό επίπεδο στην εφαρμογή Home Front Command ήταν ψευδής συναγερμός.

«Αυτό είναι λάθος, δεν υπάρχει τέτοια οδηγία», λέει ο στρατός, προσθέτοντας ότι προκλήθηκε από «ανθρώπινο λάθος» και όχι από επίθεση.

Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι είπε ότι δεν σημειώθηκε κανένα περιστατικό ασφαλείας στο βόρειο Ισραήλ, προσθέτοντας ότι ο στρατός ερευνά τι προκάλεσε τον συναγερμό.

Ο Χαγκάρι δήλωσε επίσης ότι πέντε Παλαιστίνιοι ένοπλοι εντοπίστηκαν κοντά στο Ζικίμ νωρίτερα σήμερα.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωνε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ και δεν επιθυμούν να δουν την κρίση στην περιοχή να διευρύνεται.

«Είδαμε ρουκέτες να έρχονται από τον νότιο Λίβανο (…) στο βόρειο Ισραήλ. Προφανώς το παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία. Δεν θέλουμε αυτή η σύγκρουση να διευρυνθεί ή να επεκταθεί» είπε ο Κίρμπι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο MSNBC. Πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει πως είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να υπάρχει και ένα δεύτερο μέτωπο στο οποίο θα πρέπει να μάχεται και να αμύνεται.

Την ίδια ώρα, οι σειρήνες ήχησαν στις πόλεις Όφερ και Κερέμ Μαχαράλ, νότια της Χάιφα, με τη Χαμάς να ισχυρίζεται ότι εκτόξευσε ρουκέτες στην περιοχή αυτή.

Η Χεζμπολάχ δημοσίευσε βίντεο από την επίθεσή της στο Ισραήλ κοντά στα σύνορα του Λιβάνου.

Η δημόσια τηλεόραση KAN μετέδωσε ότι βλήματα έπεσαν στο βόρειο Ισραήλ.

Συναγερμός για εισερχόμενο αεροσκάφος είχε σημάνει και νωρίτερα το απόγευμα, όμως η KAN ανέφερε ότι επρόκειτο πιθανότατα για ένα μη επανδρωμένο, τηλεκατευθυνόμενο αεροπλάνο.

Πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς

Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι εκτόξευσε πύραυλο R-160 μεγάλου βεληνεκούς προς την περιοχή της Χάιφα
Σειρήνες ενεργοποιήθηκαν στην περιοχή Κάρμελ μετά από εκτόξευση ρουκετών, με τη Χαμάς να έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Η ισραηλινή πολιτική άμυνα (υπεύθυνη για την προστασία του πληθυσμού) από την πλευρά της έκανε λόγο για επίθεση «μεγάλης κλίμακας» στις περιοχές Τιβεριάδα και Μπέιτ Σεάν.

Οι κάτοικοι σε όλο το βόρειο Ισραήλ κλήθηκαν να μπουν αμέσως σε καταφύγια και να παραμείνουν εκεί.

Το Ιατρικό Κέντρο Ραμπάμ στη Χάιφα τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Επιπλέον, εκδόθηκε συναγερμός στο Kibbutz Ma’ayan Baruch στην Άνω Γαλιλαία λόγω ανησυχιών για εισβολείς. Οι ισραηλινές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης δεν ανέφεραν κλήσεις για θύματα ή τραυματισμούς στη βόρεια περιοχή.

Πλήγματα στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν

Πύραυλος έπληξε το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ, ανακοίνωσε η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς.

Μια πτήση της British Airways αναμενόταν να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο σήμερα το απόγευμα, αλλά εξετράπη λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.

Χεζμπολάχ: Δεν μας τρομάζουν τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα

Το φιλοϊρανικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανακοίνωσε σήμερα πως η αποστολή αμερικανικών αεροπλανοφόρων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής δεν τρομάζει ούτε τους μαχητές της ούτε τον λαό.

«Διαμηνύουμε πως αυτή η κίνηση δεν θα τρομάξει ούτε τον λαό ούτε τις παρατάξεις μας. Οι αντιστασιακές ομάδες είναι έτοιμες για αντιπαράθεση μέχρι την τελική νίκη και την πλήρη απελευθέρωση», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Η Χεζμπολάχ επισημαίνει πως δεν εξεπλάγη από τη στάση της κυβέρνησης των ΗΠΑ και την υποστήριξή της στο Ισραήλ. «Θεωρούμε τις ΗΠΑ συμμέτοχες στη σιωνιστική επίθεση και τις καθιστούμε συνυπεύθυνες για τις δολοφονίες, τα εγκλήματα, την πολιορκία, την καταστροφή σπιτιών και τις φριχτές σφαγές ανυπεράσπιστων αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων», υπογραμμίζει.

Απηύθυνε επίσης κάλεσμα σε όλες τις αραβικές και ισλαμικές χώρες, «που γνωρίζουν τη μαύρη αλήθεια για τις ΗΠΑ και τις επιθέσεις τους εναντίον των λαών του Ιράκ, της Συρίας και του Αφγανιστάν», να καταδικάσουν την αμερικανική παρέμβαση.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν έχει τονίσει πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να παράσχουν ευρεία υποστήριξη στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ είναι παραδοσιακά ο σημαντικότερος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή και ο μεγαλύτερος αποδέκτης αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας.

Διαβάστε επίσης:

Fake news τα «40 αποκεφαλισμένα μωρά» – Δεν επιβεβαιώνει το Ισραήλ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Συμφωνία Νετανιάχου – Γκαντς για σχηματισμό κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης

Παγκόσμια ανησυχία για κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή: Σφίγγει ο κλοιός για τη Γάζα – Ετοιμάζεται η χερσαία εισβολή του Ισραήλ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 18:07