search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 07:45
MENU CLOSE

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Τα στοιχήματα της ΝΔ –  Ποιες περιφέρειες χάνει και ποια φοβάται περισσότερο 

14.10.2023 10:35
mitsotakis

Επιλέγοντας να στηρίξει μέχρι τέλους τις δύσκολες περιοχές για τη Νέα Δημοκρατία o πρωθυπουργός έκλεισε χθες το βράδυ την προεκλογική εκστρατεία με επισκέψεις στη Δυτική Μακεδονία και την Θεσσαλία επαναλαμβάνοντας την τακτική που είχε ακολουθήσει στον πρώτο γύρο.

Η Θεσσαλία είναι μια περιφέρεια «κλειδί» για τη Νέα Δημοκρατία που θα στείλει πολιτικό μήνυμα αύριο το βράδυ καθώς εκεί θα δοθεί μια σκληρή μάχη ανάμεσα στον Κώστα Αγοραστό και στο Δημήτρη Κουρέτα. Τελικά είναι και η μόνη μάχη ενός Νεοδημοκράτη υποψηφίου  απέναντι σε έναν υποψήφιο που στηρίζουν επισήμως το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κώστας Αγοραστός την  προηγούμενη Κυριακή τερμάτισε πρώτος με 41,37% έχοντας όμως σημαντικές απώλειες σε σχέση με τα ποσοστά του 2019 ενώ στη Μαγνησία βγήκε δεύτερος με αποτέλεσμα τις προηγούμενες μέρες να προσέλθει προς στήριξη του ακόμη και ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος λέγοντας ότι  “επειδή βρισκόμαστε σε μία πολύ κρίσιμη εποχή, επειδή υπάρχουν εκκρεμότητες, πολλά έργα εν εξελίξει, το συμφέρον των Βολιωτών είναι ξεκάθαρα να στηρίξουν Κώστα Αγοραστό. Αυτό θα κάνω την ερχόμενη Κυριακή”

Στη Θεσσαλία έχει κινητοποιηθεί το σύνολο του μηχανισμού της Νέας Δημοκρατίας, καθώς την Κυριακή το βράδυ το αποτέλεσμα θα στείλει δυνατό πολιτικό μήνυμα και για τον τρόπο που η Νέα Δημοκρατία χειρίστηκε τις πλημμύρες στην περιφέρεια αυτή.

Παρά τον αρχικό στόχο για 13 μηδέν, η Νέα Δημοκρατία εκτιμά πια πως ο πήχης της νίκης φτάνει στον αριθμό 11 συν τους δύο μεγάλους δήμους δηλαδή τον Πειραιά και την Αθήνα, καθώς μέχρι και αυτή την ώρα η Θεσσαλονίκη έχει τις λιγότερες πιθανότητες να κερδηθεί τόσο γιατί οι αριθμοί δεν είναι υπέρ του κ. Ζέρβα όσο και γιατί σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις στα ποιοτικά στοιχεία το  70% των ερωτηθέντων επιθυμούσε αλλαγή στην διοίκηση του δήμου.

Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, το μεγάλο βάρος πέφτει στο δήμο της Αθήνας μιας και ο Πειραιάς κερδήθηκε από την πρώτη Κυριακή. Ο κ. Μπακογιάννης προσέρχεται στην κάλπη της Κυριακής έχοντας διαφορά 27 μονάδων από τον αντίπαλό του Χάρη Δούκα τον οποίο στηρίζει ανοιχτά το ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Γι’ αυτό και χθες στο φίνις της προεκλογικής περιόδου ο κ. Μπακογιάννης ανέβασε τους τόνους κατηγορώντας τον κ. Δούκα ότι «κλείνει το ένα μάτι στη μια ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κλείνει το άλλο μάτι στην άλλη ΑΝΤΑΡΣΙΑ -είναι και δύο άλλωστε- και τα δύο μάτια μαζί στον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι η Αθήνα δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά».

Αισιοδοξία για βόρειο Αιγαίο, Πελοπόννησο και Ανατολική Μακεδονία – Θράκη

Με αισιοδοξία αντιμετωπίζει η Πειραιώς τις μάχες στο βόρειο Αιγαίο, την Πελοπόννησο και την Ανατολική Μακεδονία- Θράκη καθώς η επίσημη υποψήφιοι της εκεί δηλαδή ο Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Δημήτρης Πτωχός και ο Χρήστος Μέτιος τερμάτισαν πρώτοι την προηγούμενη Κυριακή και έχουν ρεαλιστικές προοπτικές νίκης. 

Οι επιτελείς της Νέας Δημοκρατίας θεωρούν από την άλλη πως πολύ δύσκολα θα κερδηθούν  οι περιφέρειες Ιονίων Νήσων όπου υποψήφια είναι η Ρόδη Κράτσα που ήρθε δεύτερη με 27,41%  απέναντι στον αντάρτη Γιάννη Τρεπεκλή που τερμάτισε πρώτος με 32,54% και Δυτικής Μακεδονίας, όπου επίσημος υποψήφιος είναι ο Γιάννης Κασαπίδης που επίσης τερμάτισε δεύτερος με 34,23%  απέναντι στον αντάρτη Γιώργο Αμανατίδη που ήρθε πρώτος με 35,54%. Ωστόσο το θετικό για τη Νέα Δημοκρατία είναι ότι οι πιθανή νικητές δεν ανήκουν στην αντιπολίτευση αλλά είναι γαλάζιοι αντάρτες

Σε κάθε περίπτωση στην Πειραιώς εκτιμούν πως το ισχυρό πολιτικό μήνυμα που δόθηκε την προηγούμενη Κυριακή με την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας σε επτά περιφέρειες και σε δεκάδες δήμους δεν μπορεί να μεταβληθεί πολύ από τα αποτελέσματα αυτής της Κυριακής και σε μεγάλο βαθμό θα μείνει αναλλοίωτο. Την Κυριακή το βράδυ λοιπόν ο χάρτης πλην εξαιρετικού απροόπτου  θα έχει χρώμα μπλε και άσπρο και με την Κρήτη να βάφεται μπλε και πράσινη.

Έτσι και αλλιώς από τους 332 δήμους σε όλη τη χώρα, οι 247 κρίθηκαν από την πρώτη Κυριακή και σε αυτούς η Νέα Δημοκρατία έχει την πλειοψηφία άρα και το νέο προεδρείο της ΚΕΔΕ. Μάλιστα από τους δήμους που θα κριθούν αυτή την Κυριακή στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν πως είναι εφικτή η νίκη σε περισσότερους από τους μισούς.

Διαβάστε επίσης:

Δημοτικές εκλογές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη: Τα σημεία που θα κρίνουν τις μάχες Μπακογιάννη – Δούκα και Ζέρβα – Αγγελούδη

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Οι 6 Περιφέρειες που κρίνονται στο νήμα – «Η Μητέρα των Μαχών» στη Θεσσαλία

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης (Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 07:45