search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 06:11
MENU CLOSE

«Κενό γράμμα» ο νόμος για την ανακουφιστική φροντίδα στη χώρα μας που χρειάζονται 135.000 ασθενείς

16.10.2023 08:43
giatros-astheneis-new

Περισσότεροι από 135.000 ασθενείς εκ των οποίων 3.200 είναι παιδιά, έχουν ανάγκη από ανακουφιστική φροντίδα, στη χώρα μας.

Πρόκειται για ολιστική θεραπεία που προσφέρει μια εξειδικευμένη ομάδα ειδικών που αποτελείται από γιατρό, νοσηλευτή, ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό, σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν απειλητικές για τη ζωή τους ασθένειες όπως καρκίνο, κίρρωση του ήπατος και άλλες.

Δυστυχώς όμως ο νόμος που ψηφίστηκε το 2022 για τη δημιουργία των κατάλληλων δομών με το εκπαιδευμένο προσωπικό έχει μείνει στο… συρτάρι και απαιτείται άμεσα να «ξεκολλήσουν» οι γραφειοκρατικές διαδικασίες από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει άμεσα να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις και τα διατάγματα που απαιτούνται για τη δημιουργία του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου, γιατί αλλιώς ο νόμος θα παραμείνει κενό γράμμα.

Τα παραπάνω ανέφεραν η κ. Ευγενία Βαθάκου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της «Μέριμνας» και η Πρόεδρος του η κ. Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Φιλων ιατρων (ΚΕΦΙ) και εκπρόσωπος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανακουφιστικής Φροντίδας. Τη συνέντευξη συνδιοργάνωσαν οι τέσσερις φορείς που παρέχουν Ανακουφιστική Φροντίδα στη χώρα μας, η «Μέριμνα» για τα παιδιά, η «Μονάδα Ανακουφιστικής Αγωγής Τζένη Καρέζη», η «Γαλιλαία» και η «Νοσηλεία» για τους ενήλικες, με τη συμμετοχή και της «Ένωσης Ασθενών Ελλάδας».

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει δώσει εντολή να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη σύσταση της επιστημονικής επιτροπής για την ανακουφιστική φροντίδα. Μάλιστα όπως ανέφερε κατά την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης, η ανάπτυξη δομών για ανακουφιστική φροντίδα εντάσσεται στις προτεραιότητες για την αναβάθμιση του ΕΣΥ.

Οι ανάγκες των ασθενών

Κατά προσέγγιση το 37% των αναγκών για Ανακουφιστική Φροντίδα στην Ελλάδα αφορά καρκινοπαθείς και το υπόλοιπο 63% καρδιαγγειακά νοσήματα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, φυματίωση, HIV, διαβήτη, κίρρωση, νεφροπάθειες, διάφορες μορφές άνοιας και άλλες περιπεπλεγμένες σοβαρές ασθένειες.

Επιπλέον, υπηρεσίες Ανακουφιστικής Φροντίδας χρειάζονται ενήλικες με συνοσηρότητα/ ασθενικότητα λόγω προχωρημένης ηλικίας και τα παιδιά τόσο εξαιτίας προβλημάτων κατά τη νεογνική ηλικία όσο και λόγω συγγενών ή χρόνιων σοβαρών παθήσεων.

Περισσότεροι από 95% από τους ασθενείς αυτούς θα μπορούσαν να λαμβάνουν Ανακουφιστική Φροντίδα στο περιβάλλον του σπιτιού τους και μόνο γύρω στο 3,5% μπορεί να χρειασθούν ανά πάσα στιγμή νοσηλεία σε εσωτερική δομή.

Υπολογίζεται ότι, με βάση τα παραπάνω στοιχεία, χρειάζονται 500 κλίνες για τη νοσηλεία ασθενών, ενώ για να ανταποκριθούμε στις σημερινές ανάγκες της κατ’ οίκον φροντίδας χρειαζόμαστε περί τις 300 ομάδες, με τα μέλη κάθε ομάδας να εξυπηρετούν 50 ασθενείς την ημέρα.

Ο νόμος

Τον Δεκέμβριο του 2022 ψηφίστηκε νόμος για τη δημιουργία κατάλληλων υπηρεσιών Ανακουφιστικής Φροντίδας αλλά έμεινε στο συρτάρι. Απαιτείται η έκδοση υπουργικών αποφάσεων και διαταγμάτων για τη δημιουργία του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου, γιατί «αλλιώς ο νόμος θα παραμείνει κενό γράμμα», ανέφερε η Δρ. Ευγενία Βαθάκου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, «Μέριμνα».

Ποιες υπηρεσίες Ανακουφιστικής Φροντίδας υπάρχουν στη χώρα μας

Σήμερα Υπάρχουν 4 φορείς οι οποίοι παρέχουν εξειδικευμένη Ανακουφιστική Φροντίδα:

1. Η «Μέριμνα» για τα παιδιά

2. Η «Μονάδα Ανακουφιστικής Αγωγής Τζένη Καρέζη»

3. Η «Γαλιλαία»

4. Η «Νοσηλεία» για τους ενήλικες

Οι παραπάνω φορείς προσφέρουν δωρεάν ιατρονοσηλευτικές και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες, κατά τη διάρκεια και μέχρι το τέλος μιας σοβαρής ασθένειάς τους. Επίκεντρο της φροντίδας εκτός από τον ασθενή είναι εξίσου η οικογένεια (γονείς, αδέρφια και άτομα από το ευρύτερο περιβάλλον τα οποία έχουν σημαντικό ρόλο στη ζωή του).

Οι υπηρεσίες αυτές στελεχώνονται από διεπιστημονικές ομάδες που παρέχουν δωρεάν εξειδικευμένη Ανακουφιστική Φροντίδα σε ασθενείς και οικογένειες εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια.

Ταυτόχρονα επιμορφώνουν επαγγελματίες υγείας στα δημόσια νοσοκομεία, και συνεργάζονται με τα υπάρχοντα μεταπτυχιακά προγράμματα στην Ανακουφιστική Φροντίδα, προσφέροντας και τη δυνατότητα για την κλινική άσκηση νέων επαγγελματιών υγείας.

Τα επόμενα βήματα

Η ψήφιση του νόμου 5007/2022 για την Ανακουφιστική Φροντίδα, τον Δεκέμβρη του 2022, αποτελεί ένα θετικό βήμα, το οποίο προσδοκούσαν χιλιάδες ασθενείς με χρόνιες και απειλητικές για τη ζωή ασθένειες στη χώρα μας. Ωστόσο μένουν να γίνουν ακόμα πολλά. Σύμφωνα με τους ειδικούς τα επόμενα βήματα θα πρέπει να είναι τα εξής:

-Να δημιουργηθεί η Εθνική Επιτροπή για την Ανακουφιστική Φροντίδα (ΑΦ) που θα διασφαλίζει τη διεπιστημονικότητα καθώς και την απαραίτητη κλινική εμπειρία των μελών που θα την στελεχώνουν την ΑΦ ενηλίκων και παιδιών.

-Να εκδοθούν άμεσα οι υπουργικές αποφάσεις και τα διατάγματα που απαιτούνται για τη δημιουργία του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου.

-Σε αυτά τα κείμενα να αποσαφηνιστεί η διαφορά μεταξύ «Γενικής» και «Εξειδικευμένης» ΑΦ. Η «Εξειδικευμένη» Ανακουφιστική Φροντίδα παρέχεται (24/ ώρες, 365 μέρες το χρόνο είτε στο σπίτι, είτε στον ξενώνα, είτε το νοσοκομείο) από διεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών υγείας με αποκλειστικό αντικείμενο αυτό. Η «Γενική» Ανακουφιστική Φροντίδα παρέχεται από επιστήμονες υγείας που αναλαμβάνουν θεραπεία και φροντίδα ασθενών με απειλητικά για τη ζωή νοσήματα χωρίς η Ανακουφιστική Φροντίδα να είναι το κύριο αντικείμενο εργασίας τους.

-Να αξιοποιηθούν τα Πρότυπα Λειτουργίας και η Εθνική Στρατηγική – Εθνικό Σχέδιο Δράσης με τον αναλυτικό προϋπολογισμό και χρονοδιάγραμμα που υποβλήθηκαν το 2020 στο Υπουργείο Υγείας από την προηγούμενη Εθνική Επιτροπή.

-Να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, με την έκδοση σχετικών υπουργικών αποφάσεων/προεδρικών διαταγμάτων, τη σταδιακή ανάπτυξη υπηρεσιών Ανακουφιστικής Φροντίδας σε όλη τη χώρα και βέβαια την εκπαίδευση του προσωπικού που θα τις στελεχώσει, και την ευαισθητοποίηση των αρμόδιων φορέων και της κοινωνίας.

-Να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης.

-Οι υπάρχουσες υπηρεσίες θα πρέπει να ενισχυθούν, να αναγνωριστούν και να αποζημιώνονται για τις υπηρεσίες που παρέχουν.

Διαβάστε επίσης:

Τα κατοικίδια ως «αγχολυτικό»: Σκύλος ή γάτα;

Ποιος είναι οι πιο ερωτογενείς ζώνες για γυναίκες και άνδρες

Ακμή: 8 μύθοι και 3 αλήθειες που οι περισσότεροι αγνοούν



google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 00:06