search
ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 04:54
MENU CLOSE

Μηνύματα Καραμανλή για τα ελληνοτουρκικά: Πλάνες και αυταπάτες στα εθνικά θέματα ούτε επιτρέπονται ούτε συγχωρούνται

24.10.2023 07:07
karamanlis thess

Μπορεί ο ίδιος να αποφάσισε να αποχωρήσει από την κεντρική πολιτική σκηνή, ωστόσο, ο Κώστας Καραμανλής, στην πρώτη δημόσια παρέμβασή του μετά τις εθνικές εκλογές, φρόντισε να δηλώσει «παρών» και να στείλει διάφορα μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις, επικεντρωνόμενος, όπως ήταν φυσικά, στα μεγάλα ζητήματα της τρέχουσας περιόδου.

Πυρά κατά της ΕΕ

Έτσι, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Γιώργου Χαρβαλιά με τίτλο «Γιαβόλ!» και αντικείμενο τις – για να το πούμε κομψά… – περίπλοκες σχέσεις της Γερμανίας με την Ευρώπη, ο πρώην πρωθυπουργός εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στις πολιτικές τις ΕΕ και ιδιαίτερα τη στάση της έναντι της Ελλάδας κατά την κρίση χρέους του 2010, λέγοντας ενδεικτικά ότι «οι εύρωστες οικονομίες του βορρά, με προεξάρχουσα την Γερμανία επέβαλαν μια άκρως αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, προτάσσοντας το στενό άμεσο εθνικό συμφέρον έναντι του πραγματικού ορθολογισμού των κοινών ευρωπαϊκών συμφερόντων και αναγκών, εμπλέκοντας μάλιστα το ΔΝΤ στα της ΕΕ και της Ευρωζώνης».

Μάλιστα αφού υπενθύμισε ότι οι αντικειμενικές συνθήκες που υποχρεώνουν την Ελλάδα να δαπανά πολλά για την άμυνά της δεν ελήφθησαν καθόλου υπόψη, τόνισε ότι η χώρα «στοχοποιήθηκε, συκοφαντήθηκε συστηματικά, χρησιμοποιήθηκε προς παραδειγματισμό άλλων που λόγω μεγέθους ήταν λιγότερο ευάλωτοι, της επιβλήθηκαν προγράμματα κυρίως τιμωρητικού περιεχομένου. Και όλα αυτά με τεράστιο κοινωνικό κόστος και την απώλεια σχεδόν του 30% του ΑΕΠ, πράγμα που μόνο σε παρατεταμένο πόλεμο μπορεί να συμβεί».

«Ο κατευνασμός, προθάλαμος των συγκρούσεων»

Ταυτόχρονα, αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά – την ώρα, μάλιστα, που ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών για εξομάλυνση των σχέσεών τους είναι σε πλήρη εξέλιξη – ο Κ. Καραμανλής υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «η Τουρκία έχει εδώ και μισό αιώνα εισβάλει και παρανόμως κατέχει σχεδόν το ήμισυ του εδάφους Ευρωπαϊκής χώρας. Ταυτόχρονα απειλεί με πόλεμο άλλη ευρωπαϊκή χώρα σε περίπτωση που η τελευταία ασκήσει τα από το Διεθνές Δίκαιο απορρέοντα δικαιώματά της. Και ακόμα αυξάνει διαρκώς τις αξιώσεις, μεταξύ άλλων και εδαφικές έναντι αυτής. Έχουμε δηλαδή κλασσικό παράδειγμα επιθετικής και αναθεωρητικής συμπεριφοράς».

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώην πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «πλάνες και αυταπάτες στα εθνικά θέματα ούτε επιτρέπονται ούτε συγχωρούνται. Προς την Τουρκία, αλλά και όσους ευνοούν μια συμβιβαστική λύση – πακέτο επί όλων των θεμάτων που μονομερώς έχει αυτή εγείρει, οι καθαρές εξηγήσεις και η αποφασιστικότητα είναι η μόνη ενδεδειγμένη απάντηση. Μια και μοναδική είναι η διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία, η οριοθέτηση της ΑΟΖ και συνακόλουθα της υφαλοκρηπίδας, που επιλύεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, και ειδικότερα το ισχύον Δίκαιο της Θάλασσας».

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και ακεραιότητας, μονομερή δικαιώματα κυριαρχίας ερειδόμενα στο Διεθνές Δίκαιο και το αυτονόητο δικαίωμα αμυντικής θωράκισης των νησιών έναντι εμφανούς απειλής δεν είναι αντικείμενα διαπραγμάτευσης, συμβιβασμού ή υποχώρησης. Υποχωρήσεις σε ηγεμονικές βλέψεις και παροτρύνσεις τρίτων ή  ασαφή μηνύματα που ενδέχεται να εκληφθούν ως διάθεση ενδοτικότητας, απλώς θαμπώνουν την πραγματικότητα και οδηγούν σε μεγαλύτερη ένταση ή και ανοιχτή κρίση», τονίζοντας ότι «ο κατευνασμός υπήρξε κατά κανόνα ο προθάλαμος των συγκρούσεων».

Κύριος στόχος η ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους

Όσον αφορά στη «φωτιά» που έχει ανάψει στη Μέση Ανατολή, ο Κ. Καραμανλής επισήμανε ότι «όλοι καταδικάζουμε απερίφραστα τις τρομοκρατικές και βάναυσες πρακτικές της Χαμάς. Το δικαίωμα του Ισραήλ στην νόμιμη άμυνα έναντι τέτοιων ωμοτήτων και την υπεράσπιση της ακεραιότητας και των πολιτών του είναι αυτονόητο. Όπως βέβαια είναι αυτονόητο ότι κάθε πόλεμος έχει κανόνες που αφορούν τους ευάλωτους και αμάχους που πρέπει να γίνονται σεβαστοί. Και βέβαια μην λησμονούμε, άλλο Hamas και άλλο Παλαιστινιακός λαός».

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «το Παλαιστινιακό είναι για πάρα πολλά χρόνια μια χαίνουσα πληγή που κακοφορμίζει συνεχώς. Είναι ανάγκη  όσο ποτέ το φλέγον ζήτημα της επίλυσης του Παλαιστινιακού να καταστεί άμεση προτεραιότητα. Πρώτο βήμα η διακοπή των ισραηλινών εποικισμών, κύριος στόχος η ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους. Δεν είναι απλό, αλλά επείγει, αν δεν θέλουμε να δούμε στην ευρύτερη γειτονιά της Ευρώπης και ένα δεύτερο γενικευμένο πόλεμο».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι αναφερόμενος στο θέμα του κατοχικού δανείου και των οφειλόμενων αποζημιώσεων από την ναζιστική κατοχή, ο Κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα και στα δύο σκέλη έχει αξιώσεις όχι μόνο με ηθικό έρεισμα, αλλά πρωτίστως με ξεκάθαρη νομική τεκμηρίωση. Η αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, που συνήφθη αναγκαστικώς, δεν παραγράφηκε ποτέ και η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ από αυτήν. Αλλά και οι αποζημιώσεις για τα ανθρώπινα θύματα και τις υλικές καταστροφές από τα στρατεύματα κατοχής ούτε παρεγράφησαν ούτε χαρίσθηκαν. Μετατέθηκαν μόνο για την εποχή που η Γερμανία θα διέθετε την πολιτειακή υπόσταση που θα της επέτρεπε την ανάληψη αυτών των υποχρεώσεων, κάτι που έγινε με την ενοποίησή της το 1990».

Διαβάστε επίσης:

Πολάκης για Κούλογλου: Καμιά στενοχώρια που έφυγε, έδινε χείρα βοηθείας στον Μητσοτάκη

Βουλή: «Πέρασαν» 7 εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 1,6 δισ. ευρώ

Συμφωνία συνεργασίας στο μεταναστευτικό ανακοίνωσαν Ελλάδα και Τουρκία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 01:02