search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 16:17
MENU CLOSE

Μέιν: Έφεδρος του στρατού και εκπαιδευτής όπλων ο δράστης – Νέα στοιχεία για το μακελειό με τους 22 νεκρούς (photos/videos)

26.10.2023 08:52
Maine_Shooting

Ο Robert Card κατονομάστηκε από την αστυνομία του Λιούιστον, ως ο βασικός ύποπτος του μακελειού στο Μέιν. Πρόκειται για έναν 40χρονο, έφεδρο στον αμερικάνικο στρατό και εκπαιδευτή πυροβόλων όπλων.

Όπως αναφέρουν αμερικάνικα μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα στοιχεία από το γραφείο του σερίφη της κομητείας Αντροσκόγκιν, ο αριθμός των νεκρών από την ένοπλη επίθεση, ανέρχεται στους 22, ενώ αντίστοιχα οι τραυματίες έφτασαν τους 80.

Ο Καρντ ήταν οπλισμένος με ένα τουφέκι τύπου AR 15 με στόχαστρο λέιζερ όταν εισέβαλε στην αίθουσα μπόουλινγκ στις 7:15 τοπική ώρα το βράδυ της Τετάρτης, όταν ξεκίνησε το μακελειό. Οδηγούσε ένα λευκό Subaru του 2013.

Ο Έρικ Σάμσον, σερίφης της κομητείας Androscoggin, ανακοίνωσε στις 23:20 τοπική ώρα ότι οι αστυνομικοί βρήκαν το όχημα στην πόλη Λίσμπον, περίπου 12 χλμ. νοτιοανατολικά του Λιούιστον, αλλά ο δράστης δεν ήταν μέσα.

Την ίδια ώρα, έρχονται περισσότερες πληροφορίες για το προφίλ του δράστη.

Τα αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο φερόμενος ως δράστης είχε απασχολήσει τις Αρχές το καλοκαίρι, καθώς είχε απειλήσει να ανατινάξει τη βάση της Εθνικής Φρουράς στο Μέιν των ΗΠΑ, γιατί όπως ανέφερε ότι «άκουσε φωνές».

Ο Card, ο οποίος θεωρείται «ένοπλος και επικίνδυνος», φέρεται να νοσηλεύτηκε σε μια μονάδα ψυχικής υγείας το καλοκαίρι και αφέθηκε ελεύθερος μετά από παραμονή δύο εβδομάδων.

Οι επιθέσεις διαπράχθηκαν σε τουλάχιστον τρεις διαφορετικές τοποθεσίες: αίθουσα μπόουλινγκ και πάρτι, εστιατόριο-μπαρ και εφοδιαστικό κέντρο αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

Οι αρχές, που απηύθυναν σύσταση στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους, έδωσαν επίσης στη δημοσιότητα φωτογραφία SUV λευκού χρώματος, ζητώντας από τους πολίτες να μην έλθουν σε επαφή με τον κάτοχό του και να επικοινωνήσουν μαζί τους αν το δουν.

Οι αρχές δεν έδωσαν αρχικά λεπτομέρειες για τους πυροβολισμούς και τα πιθανά θύματα, αλλά το γραφείο του σερίφη Androscoggin μοιράστηκε πρώτο δύο εικόνες του υπόπτου που κρατούσε ένα τουφέκι και είπε ότι υπήρχαν «δύο ενεργά γεγονότα πυροβολισμών» στη σελίδα του στο Facebook.

Η χθεσινή είναι η πιο πολύνεκρη επίθεση του είδους στις ΗΠΑ από τον Αύγουστο του 2019, όταν νεαρός εφοδιασμένος με AK-47 άνοιξε πυρ εναντίον πελατών σούπερ μάρκετ στο Ελ Πάσο, κυρίως μεξικανούς και λατινοαμερικάνους, διαπράττοντας –σύμφωνα με τις αρχές– έγκλημα ρατσιστικού μίσους.

Η φονικότερη επίθεση ενόπλου στην αμερικανική ιστορία διαπράχτηκε στο Λας Βέγκας το 2017, όταν άνδρας που είχε στην κατοχή του αρκετά αυτόματα τουφέκια άνοιξε πυρ από δωμάτιο σε υψηλό όροφο ξενοδοχείου στο Λας Βέγκας. Απολογισμός: 58 νεκροί.

Οι ΗΠΑ πληρώνουν εξαιρετικά βαρύ τίμημα για την ευρεία διάδοση των όπλων στην επικράτειά τους και την ευκολία με την οποία μπορούν να αποκτούν πρόσβαση σ’ αυτά οι Αμερικανοί.

Χωρίς να λογαριάζονται καν οι αυτοκτονίες, το τρέχον έτος έχουν σκοτωθεί από σφαίρες πάνω από 15.000 άνθρωποι στη χώρα, κατά τους αριθμούς του εξειδικευμένου site Gun Violence Archive.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Ένοπλος σκόρπισε τον θάνατο στην πολιτεία Μέιν – Τουλάχιστον 22 νεκροί, δεκάδες τραυματίες (Video)

Παλαιστίνη: Νυχτερινή επιδρομή του Ισραήλ στη βόρεια Γάζα με άρματα μάχης – Αντίποινα και κατά Λιβάνου για εκτόξευση πυραύλου (videos)

Γάζα: Γνωστή Παλαιστίνια δημοσιογράφος σκοτώθηκε σε ισραηλινό βομβαρδισμό – Νεκρός και ο μικρός γιος της (photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 16:17