search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 23:51
MENU CLOSE

ΠΑΣΟΚ: Γιατί δεν θέτει ακόμα επίσημο στόχο τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές – Αν και ευελπιστεί σε αυτή

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2305
26/10/2023
26.10.2023 09:05
pasok new

Την πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι δεύτερο κόμμα στις ευρωπαϊκές εκλογές έχουν ήδη στη Χαριλάου Τρικούπη. Μία άποψη η οποία έγινε έντονη και μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και τις νίκες που πέτυχαν αλλά κυρίως μετά τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη σημειώνουν στο «Ποντίκι» ότι αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ έχει όλα όσα χρειάζεται για να το εμπιστευτούν οι πολίτες, ενώ με σειρά παρεμβάσεων ο πρόεδρός του θα παρουσιάζει βήμα – βήμα τις θέσεις του Κινήματος για την Παιδεία, την Υγεία αλλά και τους θεσμούς.

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, αποφεύγουν να κάνουν δημόσια σχόλια, κυρίως γιατί σέβονται τις διαδικασίες στο κόμμα. Ωστόσο, στο πλαίσιο του διμέτωπου, ο οποίος ανακοινώθηκε εκ νέου από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, θα υπάρξουν «πυρά» προς το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη.

Περιμένουν διάσπαση και νέο κόμμα

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούσαν ζήτημα ημερών τη διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ και είναι πεπεισμένοι ότι η «Ομπρέλα» θα μετασχηματιστεί σε κόμμα, το οποίο θα κατέβει αυτόνομο στις ευρωεκλογές. Επικεφαλής της, όπως λένε, θα είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όπως εξηγεί ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στο «Π», αυτή τη στιγμή η μόνη τάση εντός του ΣΥΡΙΖΑ η οποία έχει ενιαία φωνή είναι αυτή της «Ομπρέλας», μάλιστα θεωρούν ότι ο Δημήτρης Βίτσας «πρόδωσε» το κόμμα στην τηλεοπτική του παρουσία και πως η «διάσπαση» θα πάρει σάρκα και οστά στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής τον Νοέμβριο. Το σίγουρο είναι ότι, από τα όσα λένε κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις δημόσιες εμφανίσεις τους, η Χαριλάου Τρικούπη θα σταθεί στις καταγγελίες του Πάνου Σκουρλέτη για «ψηφιακό παρακράτος».

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι όσα είπε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ είναι σοβαρές και ερευνητέες δηλώσεις για το ζήτημα των τρολ και τον ρόλο που έπαιξαν το τελευταίο διάστημα και εξακολουθούν να παίζουν. Την ίδια ώρα υπενθυμίζουν ότι πρώτος ο Ανδρουλάκης το είχε αναφέρει στη Βουλή. Στη Χαριλάου Τρικούπη βάζουν στο ίδιο κάδρο και τη «γαλάζια» παράταξη καθώς, όπως τονίζουν, «είναι ένα ζήτημα για το οποίο και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία οφείλουν πολλές εξηγήσεις στον δημόσιο λόγο».

Τις επόμενες μέρες θα καταθέσουν αίτημα για να γίνει η συζήτηση σε ειδική συνεδρίαση στη Βουλή. «Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ θα δώσουν λόγο για τους κομματικούς στρατούς, που τοξικοποιούν τη δημόσια ζωή, σπέρνουν τον σπόρο της διχόνοιας στην κοινή γνώμη και τροφοδοτούν με άφθονο δηλητήριο τον δημόσιο πολιτικό βίο της χώρας» τονίζουν στο ΠΑΣΟΚ.

Το σχέδιο για εξουσία «Ο στόχος μας είναι στις επόμενες εθνικές εκλογές το προοδευτικό μας πρόγραμμα να είναι σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας. Σίγουρα οι ευρωεκλογές είναι ένας σημαντικός ενδιάμεσος σταθμός. Είμαι σίγουρος ότι και σε αυτόν θα τα καταφέρουμε»: αυτό είναι το μήνυμα του Ανδρουλάκη προς τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, τα μέλη και τα στελέχη. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι θέλει να αντιμετωπίσει τη Νέα Δημοκρατία – στις εθνικές εκλογές – όποτε αυτές γίνουν ως εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Το σχέδιο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:

1. Οικονομία: Παρουσίαση των θέσεων που αφορούν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας, την κοινωνικά δίκαιη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος που βασίζεται σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες Υγείας και Παιδείας, την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, την ποιότητα ζωής.

2. Πολιτικό προσωπικό: Ο Ανδρουλάκης έχει τη δυνατότητα να επαίρεται ότι είναι ο μόνος πρόεδρος ο οποίος από τη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος ανέδειξε στελέχη νέα και με κατάρτιση. Τόσο στη Βουλή και τη νέα γενιά βουλευτών (Μάντζος, Δουδωνής κ.ά) όσο και στην περίπτωση του Χάρη Δούκα στην Αθήνα.

3. Αναφορές σε Μητσοτάκη – Τσίπρα: Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θέλει να παρουσιάσει ένα μοντέλο διακυβέρνησης το οποίο είναι μακριά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. Για τον Μητσοτάκη θα στρέφει τα «βέλη» του σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κράτος και τους θεσμούς. «Δεν δίστασαν να συνεργαστούν ακόμα και με το σκοτάδι για το ζήτημα των ανεξάρτητων αρχών» λέει σε κάθε παρέμβασή του ο Ανδρουλάκης κάνοντας παράλληλα έντονη κριτική για την «αλαζονεία Μητσοτάκη», την οποία «ο ελληνικός λαός αποδοκίμασε, όπως αποδοκίμασε και το συγκεντρωτικό μοντέλο εξουσίας που αντιμετωπίζει ως λάφυρο και το κράτος».

Θα επανέλθει δε στον δημόσιο διάλογο ο τρόπος διακυβέρνησης του Τσίπρα με παράλληλες επιθέσεις προς τον Κασσελάκη, λέγοντας μέσες άκρες ότι είναι η συνέχειά του. «Η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός που στον βωμό για την κατάκτησή της θα θυσιάζονται η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, η δημοσιονομική σταθερότητα» είναι το κεντρικό μήνυμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η «συνταγή της νέας πορείας του κόμματος», την οποία ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε και στους στενούς του συνεργάτες, από τους οποίους ζήτησε μάλιστα να κάνουν κάλεσμα προς όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του προοδευτικού χώρου, τα κινήματα της οικολογίας και των δικαιωμάτων. Το σύνθημα του Ανδρουλάκη για ένωση δυνάμεων θα εντατικοποιηθεί όλο το επόμενο διάστημα, κυρίως επειδή, όπως λένε στο ΠΑΣΟΚ, οι πολίτες θα δουν σύντομα προοπτική εξουσίας και θα το εμπιστευτούν για «μια κυβέρνηση αντάξια των προκλήσεων της εποχής».

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης προς το Δ.Σ. της ΕΚΤ: Σημαντικό χρηματοδοτικό κενό για επενδύσεις στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη

Μητσοτάκης για τεχνητή νοημοσύνη: Θα αξιοποιηθεί ως ένα εργαλείο δημόσιας πολιτικής (Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 23:50