search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 14:06
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Τι συζήτησαν οι «6+6» στην πανελλαδική τους συνδιάσκεψη – Ορόσημο το Συνέδριο, πιο σύντομος ο ορίζοντας αποφάσεων για Τσακαλώτο

26.10.2023 06:45
syriza new

Το Συνέδριο δείχνει να θεωρεί ως ένα κρίσιμο ορόσημο η τάση των 6+6 η οποία χθες πραγματοποίησε πανελλαδική διαδικτυακή συνδιάσκεψη προκειμένου να συζητήσει το πώς θα κινηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στην τάση αυτή μετέχουν στελέχη της μειοψηφίας όπως η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Δανάη Κολτσίδα, κ.ά.

Το Συνέδριο και η πορεία σε αυτό με ψυχραιμία και σοβαρότητα και με διασφάλιση από την ηγεσία ήρεμου κλίματος προσυνεδριακού διαλόγου χωρίς κυνήγι εσωτερικών εχθρών και εκκαθαρίσεις καθώς και η υπεράσπιση της δημοκρατικής κομματικής λειτουργίας (να συνεδριάζουν τα όργανα) και του πολιτικού προσανατολισμού του ΣΥΡΙΖΑ, είναι τα θέματα που ιεραρχεί στην κορυφή η τάση αυτή.
«Όχι» στις εκκαθαρίσεις, διάλογος με ψυχραιμία και σοβαρότητα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές αυτής της πλευράς, σε αυτή την «μαζική», όπως την χαρακτήριζαν στελέχη, πανελλαδική Συνδιάσκεψη «καταρχάς εκφράστηκε η αγωνία για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ την κρίση που διέρχεται, τις διαλυτικές τάσεις που επικρατούν».

Συζητήθηκαν «οι βασικές αντιπολιτευτικές αιχμές απέναντι στην κυβέρνηση της Δεξιάς που πρέπει να αναδείξουμε», όπως επίσης έγινε συζήτηση «για την πορεία μας προς το Συνέδριο και την παρουσία μας το επόμενο διάστημα για την υπεράσπιση της δημοκρατικής κομματικής λειτουργίας και τον σαφή πολιτικό προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Συνομολογήθηκε ότι είναι ανάγκη το κόμμα να προχωρήσει «με ψυχραιμία και σοβαρότητα στον προσυνεδριακό διάλογο μακριά από λογικές εσωτερικών εχθρών κι εκκαθαρίσεις» και στην επόμενη Κεντρική Επιτροπή «με σεβασμό τηρώντας τους κανόνες να συζητήσουμε ανοιχτά τις πολιτικές εξελίξεις και τις υπαρκτές διαφωνίες».

Η συζήτηση έγινε και εν όψει της σημερινής συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου στο οποίο θα μετέχει και η Έφη Αχτσιόγλου, με βάση την σύνθεση που ανακοινώθηκε, και όπου θα είναι η μόνη από την εσωκομματική μειοψηφία, (στο όργανο δεν συμμετέχει άλλο μέλος της τάσης ή μέλος της Ομπρέλας).

Σημειώνεται δε ότι μετά από στενή σύσκεψη των κορυφαίων στελεχών της τάσης την Τρίτη υπήρξε η κοινή δήλωση των Αχτσιόγλου, Χαρίτση, Ηλιόπουλου, οι οποίοι ζήτησαν από την ηγεσία να υπάρξει σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας για το θέμα των διαγραφών, επίσπευση του Συνεδρίου και διασφάλιση ότι η πορεία προς αυτή θα γίνει με προσπάθεια σύνθεσης και όχι με λογικές εσωτερικού εχθρού και εκκαθαρίσεις.

Οι προσεκτικές κινήσεις αυτής της ομάδας και η αποφυγή επιθέσεων προς την ηγεσία και τροφοδότησης της έντασης, είναι και ο λόγος που η ηγεσία δείχνει να επιθυμεί έναν δίαυλο, όμως από τα στελέχη της τάσης, ζητούνται εχέγγυα και τίθενται προϋποθέσεις, ότι το κόμμα υφίσταται, λειτουργεί δημοκρατικά και υπάρχει σεβασμός στις προγραμματικές του θέσεις.

Η πρώτη συνέντευξη Τσακαλώτου μετά την εκλογή Κασσελάκη

Από την έτερη τάση της μειοψηφίας (Ομπρέλα), ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, του οποίου μέχρι στιγμής η προσωπική στάση είναι ανάλογη με εκείνη της προαναφερθείσας νέας γενιάς στελεχών, έδειξε χθες, κατά την συνέντευξη του στο Kontra Channel και την Αναστασία Γιάμαλη, πως εξακολουθεί να έχει σύντομο ορίζοντα αποφάσεων σε σχέση με το τι θα κάνει ο ίδιος. Σημειώνεται πως είναι η πρώτη εκτενής δημόσια τοποθέτηση του πρώην ΥΠΟΙΚ, μετά την εκλογή Κασσελάκη, για τα όσα συμβαίνουν στο κόμμα.

Χωρίς να ανοίγει περισσότερο τα χαρτιά του απ’ ό,τι έκανε στην Πολιτική Γραμματεία, με την έννοια πως δεν έδωσε μια ευθεία απάντηση στην ερώτηση αν θα αποχωρήσει, επανέλαβε ότι «οι επόμενες ημέρες, ίσως και εβδομάδες είναι κρίσιμες» για να διαπιστωθεί «αν υπάρχει πια χώρος για την ριζοσπαστική και ανανεωτική αριστερά μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ».

Διευκρίνισε ότι δεν απαιτεί «όλοι να συμφωνούν μαζί μου», ούτε αυτό το ρεύμα να είναι το κυρίαρχο εντός του κόμματος, αλλά διεκδικεί να μπορεί να υπάρξει ως μειοψηφία που διατηρεί το δικαίωμα να διατυπώνει γνώμη και κριτική και αυτό να θεωρείται εποικοδομητικό και όχι υπονόμευση.

Άλλωστε επικαλέστηκε την απουσία κριτικής την περίοδο Τσίπρα, και την αυτολογοκρισία (και την δική του) ως μία από τις αιτίες της ήττας.

Τάχθηκε κατά των διαγραφών, υπερασπίστηκε τα στελέχη που παραπέμπονται στην Δεοντολογία, τήρησε αποστάσεις από τον τρόπο αντιπαράθεσης στα ΜΜΕ αν και άφησε να εννοηθεί ότι η πρώτη ευθύνη ανήκει στην ηγεσία, καθώς στις δικές της θέσεις και απόψεις εκφράστηκαν αντιδράσεις.

Υποστήριξε δε ότι ενδεχομένως τα στελέχη αυτά να έχουν αντιδράσει τόσο έντονα και υπό το βάρος των όσων ακούνε όλα αυτά τα χρόνια, ότι είναι υπονομευτές και «βαρίδια».

Επίσης διαχώρισε ξεκάθαρα την θέση του από απόψεις για «καθαίρεση» του προέδρου και σημείωσε πως ο ίδιος δεν θέτει θέμα νομιμοποίησης του προέδρου, παρά το ότι ο ίδιος έχει διαφωνήσει με την ρύθμιση εκλογής προέδρου από την βάση, ωστόσο μειοψήφησε στο Συνέδριο του 2022.

Η κριτική σε Κασσελάκη

Σε σχέση με τον Στέφανο Κασσελάκη άσκησε την κριτική ότι έχει πει πράγματα που είναι μακριά από τις θέσεις της Αριστεράς:

«Έχει βάλει θέματα για τις εργασιακές σχέσεις, η αριστερά πρέπει να βάλει θέμα μείωσης του χρόνου εργασίας, όχι να συζητάμε πόσες υπερωρίες γίνονται και αν πληρώνονται καλά, να το συζητήσουμε κι αυτό αλλά να συζητήσουμε τις μεγάλες τομές.

Προφανώς λέει πράγματα που θα συμφωνούσαμε στο πεδίο των δικαιωμάτων αλλά λέει και πράγματα πολύ μακριά από την ριζοσπαστική και ανανεωτική Αριστερά. Είναι δυνατόν πρόεδρος αριστερού κόμματος και να λέει ότι το κεφάλαιο λύνει το πρόβλημα των ανισοτήτων;». Και πρόσθεσε σε άλλο σημείο:

«Είναι δυνατόν πρόεδρος αριστερού κόμματος και να λέει ότι το κεφάλαιο λύνει το πρόβλημα των ανισοτήτων;».

«Είναι δυνατόν αριστερός πρόεδρος να λέει ότι δεν πρέπει να αυξηθούν κάποιοι φόροι; Φεύγουμε από τον πυρήνα της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς που θεωρεί ότι μέσω από την φορολογία, γίνεται αναδιανομή του εισοδήματος».

«Δεν τους ενδιαφέρει ούτε η πολιτική συζήτηση ούτε η ενότητα»

Εκτίμησε ότι το μείζον είναι να γίνει πολιτική συζήτηση για παράδειγμα για τα αίτια της ήττας το 2019 και το 2023, αλλά σημείωσε ότι δεν βλέπει η πλευρά της πλειοψηφίας να ενδιαφέρεται να κάνει η πολιτική συζήτηση ή ακόμη και να παράξει πολιτική.

Άφησε να εννοηθεί ότι η ηγετική ομάδα επαναπαύεται στο γεγονός ότι είναι πλειοψηφία και όπως είπε, «δουλεύει με τον μηχανισμό».

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στην συνεδρίαση της ΠΓ, κανείς από τα στελέχη που στηρίζουν τον Στ. Κασσελάκη, δεν μπήκε στον κόπο να τον στηρίξει για τα όσα είπε στον ΣΕΒ.

Περαιτέρω εκτίμησε ότι δεν βλέπει η πλευρά της πλειοψηφίας να ενδιαφέρεται ούτε για την ενότητα.

Ως ένδειξη ανέφερε καταρχάς την παραπομπή για διαγραφές, «αν θέλεις ενότητα δεν το κάνεις αυτό, συζητάς εξαντλητικά στην ΠΓ» υποστήριξε. Και ως δεύτερη χαρακτηριστική ένδειξη ανέφερε την τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη σε θέση υπερσυντονιστή ΕΠΕΚΕ παραπέμποντας και στον τρόπο και το ύφος του λέγοντας ότι δεν είναι τρόπος συζήτησης το «Άκου Τσακαλώτε, και αν δε σ’ αρέσει φύγε».

Το τραύμα της εσωκομματικής κάλπης και ο Τσίπρας

Πιο έμμεσα αναφέρθηκε στον Παύλο Πολάκη, αλλά και συνολικά σε όσους στήριξαν τον Στέφανο Κασσελάκη, και κατά την αναφορά του στους χειρισμούς αυτής της πλευράς, κατά την προεκλογική περίοδο των εσωκομματικών εκλογών.

Σημείωσε ότι αυτή η διαδικασία, με τις επιθέσεις τύπου «να σηκωθείτε να φύγετε», στην πιο λάιτ μορφή τους, δημιούργησε ένα τραύμα που δεν αποκαταστάθηκε στην συνέχεια.

Στα πρόσωπα που αποτελούν μέρος του τραύματος ενέταξε και τον Αλέξη Τσίπρα. Ειδικότερα, στο ερώτημα για το αν θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να παρέμβει ο Αλέξης Τσίπρας, επανέλαβε όσα είπε στην Πολιτική Γραμματεία:

«Είπα στην ΠΓ, αν ήμουν Αλέξης, μια εβδομάδα πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών θα έκανα μια ανάρτηση με 3 πράγματα:
Δεν υποστηρίζω κανέναν.
Δεν δέχομαι κανένας να λέει ότι τον στηρίζω.
Δεν δέχομαι για κανέναν να λέει ότι κάποιος άλλος υποψήφιος με υπονόμευε.

Αυτό θα ισχυροποιούσε την ουδετερότητά του. Το ότι δεν το έκανε αυτό είναι μέρος του τραύματος. Δεν ξέρω γιατί δεν το έκανε».
Με άλλα λόγια, αν και όπως επανέλαβε στο τέλος, το επόμενο διάστημα θα τεστάρει αν υπάρχει χώρος για την Αριστερά εντός του ΣΥΡΙΖΑ, παρέπεμψε σε ουκ ολίγα δεδομένα που εξέπεμψαν απαισιοδοξία.

Διαβάστε επίσης

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη

Μητσοτάκης για τεχνητή νοημοσύνη: Θα αξιοποιηθεί ως ένα εργαλείο δημόσιας πολιτικής (Photos)

Δημοσκόπηση GPO: Ισχυρό μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ, έπεσε στο 12,9% – Σχεδόν 8 στους 10 επικροτούν τις κινήσεις Κασσελάκη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 14:05