search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 01:54
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Παραμένει το χάσμα μετά το Εκτελεστικό, «ραντεβού» των αντιμαχόμενων στην Κεντρική Επιτροπή

27.10.2023 06:42
efi kass new

Στην Κεντρική Επιτροπή μεταφέρονται πλέον τα «ξεκαθαρίσματα» μετά την χθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου όπου ο Στέφανος Κασσελάκης, άρτι αφιχθείς από τις ΗΠΑ, κινήθηκε σε αναμενόμενο πλαίσιο, δηλαδή επέμεινε στις διαγραφές. Όπως είπε, ξεπεράστηκαν τα όρια και «κι αυτό δεν μπορεί να το αποδεχθεί κανείς, και σε κανένα κόμμα του κόσμου».

Στον αντίποδα, η Έφη Αχτσιόγλου η οποία είναι η μόνη από το σύνολο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που μετέχει στο όργανο, επέμεινε στις θέσεις της, αυτές που αποτυπώθηκαν στην κοινή δήλωση των «τριών» (Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Ηλιόπουλος) και επανέλαβε το αίτημα για άμεση σύγκληση της ΠΓ, με στόχο τη συζήτηση για τις διαγραφές, και για την επίσπευση του Συνεδρίου.

Κοινώς, παρά το «καλό» κλίμα που διαφημίστηκε δεόντως από το ηγετικό στρατόπεδο, η ηγεσία παρέμεινε ανυποχώρητη παρά τις εκκλήσεις που η ίδια απεύθυνε στην άλλη πλευρά για ενότητα, αυτοσυγκράτηση και χαμήλωμα των τόνων. Ζήτησε, αλλά δεν έδωσε τουλάχιστον όχι αυτά που η αντιπολίτευση αξιώνει να δει ως κινήσεις που μπορούν να αποκαταστήσουν το κλίμα στοιχειωδώς και να αποτρέψουν δυσάρεστες εξελίξεις.

Επιπρόσθετα, η ηγεσία φαίνεται πως θα επιχειρήσει να ελέγξει την παρουσία στελεχών στα ΜΜΕ, καθώς ο πρόεδρος ζήτησε ενιαία έκφραση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι διαφωνίες να εκφράζονται μόνο στα όργανα. Μίλησε δε για «συντονισμένη» παρουσία στελεχών και μελών στα ΜΜΕ κάτι που δείχνει να παραπέμπει σε «φιλτράρισμα» μέσω του Γραφείου Τύπου.

Το μόνο που μπορεί κανείς να πει ότι έδωσε, είναι ίσως ένα σήμα αναδίπλωσης μέσω Economist όσον αφορά την δημόσια έκφραση των συλλογικών θέσεων. Εκεί εμφανίστηκε να κάνει μια ισορροπημένη ομιλία («τσιπρική» θα μπορούσε να την χαρακτηρίσει κανείς) διορθώνοντας τα όσα έχει πει στον ΣΕΒ για τα εργασιακά και τη φορολογία καθώς και τις θέσεις για το παλαιστινιακό. Παράλληλα, έκανε μια θετική αναφορά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο  θυμίζοντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άφησε 37 δις στα ταμεία – το γνωστό μαξιλάρι εναντίον του οποίου είχαν σηκώσει «παντιέρα» (και) επί Αλέξη Τσίπρα (αλλά και μετεκλογικά), πρόσωπα όπως ο Νίκος Παππάς, ο Παύλος Πολάκης και ο Γιώργος Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχε ανάγκη το απόθεμα να είναι τόσο υψηλό και πως ένα μέρος του θα μπορούσε να πάει στην στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Αχτσιόγλου: Επέμεινε για σύγκληση ΠΓ – «Τεράστιο θέμα οι διαγραφές πρώην γραμματέων του κόμματος»

Από την πλευρά της η Έφη Αχτσιόγλου, σύμφωνα με πληροφορίες:

-επανέλαβε πως υπάρχει κρίση στο κόμμα, που δεν μπορεί κανείς να κάνει ότι δεν τη βλέπει

-Τόνισε ότι είναι απαραίτητη η σύγκληση της ΠΓ

-Σημείωσε πως η ανακοίνωση των διαγραφών δυο πρώην γραμματέων του κόμματος (Σκουρλέτη και Βίτσα) είναι τεράστιο θέμα

-Επανέλαβε πως είναι υπαρκτές οι πολιτικές διαφωνίες και υπάρχουν προφανή ζητήματα καταστατικού. Επέμεινε στη επίσπευση του συνεδρίου, τονίζοντας ότι η πορεία προς αυτό δεν μπορεί να περιλαμβάνει «εκκαθαρίσεις».

-Συμφώνησε πως οι διαφωνίες πρέπει να τίθενται στα όργανα, με αιχμή ότι αυτό αφορά και τις δύο πλευρές, επισημαίνοντας δημόσιες αναφορές της εκπροσώπου Τύπου σε βάρος της (η Δώρα Αυγέρη είχε χαρακτηρίσει την κριτική Αχτσιόγλου σε Κασσελάκη για τον ΣΕΒ, «εύκολη και ανέξοδη») και προσωπικές επιθέσεις που γίνονται δημόσια (φωτογράφισε τον Παύλο Πολάκη).

Του Εκτελεστικού Γραφείου πραγματοποιήθηκε στην Κουμουνδούρου συνάντηση Κασσελάκη – Τσακαλώτου, σε συνέχεια τηλεφωνήματος του πρώτου στον δεύτερο, από τις ΗΠΑ, αλλά προ των διαγραφών Φίλη, Σκουρλέτη και Βίτσα. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει πίσω τις διαγραφές των τεσσάρων στελεχών.

Από σήμερα θα φανεί αν παρά τα «όχι» Κασσελάκη στην αντιπολίτευση και κατά συνέπεια το ότι οι διαφορές παραμένουν αγεφύρωτες, θα υπάρξει κάποια διόρθωση του κλίματος μέχρι την Κεντρική Επιτροπή.

Κακά δημοσκοπικά μαντάτα

Στο μέτωπο των δημοσκοπήσεων τα νέα για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ευχάριστα καθώς η δημοσκόπηση της Metron Analysis, όσον αφορά την πρόθεση ψήφου βρίσκει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο 12%, με το προβάδισμα της ΝΔ να παραμένει ισχυρό, αν και σημειώνει πτώση (30%), το ΠΑΣΟΚ στο 10,6% και το ΚΚΕ στο 8,1%. Στον δείκτη της καταλληλότητας για πρωθυπουργός, ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος πρόβαλε στο προσκήνιο διακηρύσσοντας ότι είναι ο μόνος που μπορεί να νικήσει τον πρωθυπουργό, συγκεντρώνει 7% έναντι 40% που συγκεντρώνει ο πρωθυπουργός, ενώ στον δείκτη της δημοτικότητας, έρχεται 6ος κάτω από την Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Κυριάκο Βελόπουλο, με πρώτο τον Δημήτρη Κουτσούμπα και δεύτερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Νέα τάση από Τεμπονέρα

Στο μεταξύ, επιχειρώντας να εκφράσει τον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών, εμφανίστηκε χθες μια νέα ομαδοποίηση με το όνομα Δίκτυο Εναλλακτικής Κοινωνική Αριστερά και επικεφαλής τον Διονύση Τεμπονέρα. Η τάση αυτή συστήθηκε με κείμενο υπογραφών 27 στελεχών οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Στις υπογραφές φιγουράρει η Διάνα Βουτυράκου την οποία πρόσφατα ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε ως συντονίστρια των think tank του ΣΥΡΙΖΑ – επομένως η παρουσία της ερμηνεύτηκε ως μια γέφυρα με την ηγεσία.

Το κείμενο εκπέμπει το μήνυμα «ούτε σύγκρουση –  ούτε διάσπαση» και καλεί σε Συνέδριο «υπέρβασης και σύνθεσης».

Στο κείμενο υπογραφών γίνεται λόγος για την ανάγκη διεξαγωγής Συνεδρίου άμεσα, ώστε να δοθεί ο λόγος στα 150.000 μέλη. Τονίζεται ότι «ο νέος ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υπάρξει μόνο ως αριστερό «μαζικό» κόμμα, διαφορετικά θα αποτελέσει αργά η γρήγορα ακόμα έναν βραχίονα διαχείρισης» του συστήματος. Επιχειρείται να τηρηθούν αποστάσεις από την πλειοψηφία και την μειοψηφία:  «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να μείνει σε τροχιά κυβερνησιμότηταςΔεν θέλουμε ένα κόμμα ρευστοποιημένοτυχοδιωκτικόχωρίς ταξικές προτεραιότητεςούτε όμως ένα κόμμα της πολιτικής περιχαράκωσης και της άρνησης να βάλει τα «χέρια στη φωτιά». Οι προτεινόμενες λύσεις, άμεσα ή έμμεσα, οδηγούν είτε σε μια διάχυση του κόμματος σε «εκσυγχρονιστικά» αρχηγοκεντρικά πρότυπα, είτε σε ένα κόμμα διαμαρτυρίας, αντίστασης και περιχαράκωσης. Καμία τέτοια προοπτική δεν μπορεί να ευνοήσει τον ελληνικό λαό.

Διαβάστε επίσης

Τουρισμός: Οι αλλαγές που φέρνει ο νόμος για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη

Κεραμέως κατά Κασσελάκη για την επιλογή διοικητών στα νοσοκομεία: «Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να κρατά την Ελλάδα πίσω»

Τι φοβίζει την κυβέρνηση: Τα σενάρια τρόμου με το πετρέλαιο, ο στενός δημοσιονομικός χώρος και το τέλος των οριζόντιων μέτρων στήριξης

ReplyForward
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42