search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 16:19
MENU CLOSE

Μέση Ανατολή: Η Αθήνα προσπαθεί να ισορροπήσει στη διπλωματική σκακιέρα, μετά το «λευκό» στον ΟΗΕ

30.10.2023 06:20
UN

Με το Ισραήλ να βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα της μαζικής χερσαίας επιχείρησης στη Λωρίδα της Γαζάς, τον Λευκό Οίκο να αντιδρά στο μεγάλο αριθμό αμάχων που έχουν χάσει ως τώρα τη ζωή τους και την Τουρκία να βρίσκεται ένα βήμα από το να διαρρήξει – εκ νέου – τις σχέσεις της με το Ισραήλ, η Αθήνα επιχειρεί μέσω διπλωματικών διαύλων να κάνει κινήσεις που, αν μη τι άλλο, θα διευκολύνουν την έξοδο των αμάχων από την εμπόλεμη περιοχή.

Η προσπάθειά της αποκτά ιδιαίτερη σημασία, μετά την κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση για το “λευκό” που επέλεξε στην κρίσιμη συνεδρίαση στον ΟΗΕ για την έκδοση του ψηφίσματος που ζητούσε εκεχειρία στη Γάζα για ανθρωπιστικούς λόγους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το απόγευμα της Κυριακής πηγές από το ελληνικό ΥΠΕΞ ανέφεραν ότι «η Ελλάδα, η οποία από την πρώτη στιγμή τόνισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, διερευνά τη δυνατότητα δημιουργίας ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά αγαθών πρώτης ανάγκης στην περιοχή. Για το σχέδιο αυτό, το οποίο είναι επιχειρησιακά σύνθετο – και στο οποίο αναφέρθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την Παρασκευή – η ελληνική κυβέρνηση συζητάει με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, καθώς και με ευρωπαίους εταίρους και διεθνείς οργανισμούς».

Υπενθυμίζεται ότι ο Μακρόν, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, είχε δηλώσει ότι σχεδιάζεται ένας ανθρωπιστικός συνασπισμός από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, με επίκεντρο την Κύπρο, η οποία θα χρησιμεύσει ως αεροπορική βάση για έναν «θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο», προσθέτοντας ότι ήδη έχει κάνει συνεννοήσεις με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, και ότι είναι σε στενή επαφή και με την Ελλάδα και όλους τους ευρωπαίους εταίρους που θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις και τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει η ανθρωπιστική εκεχειρία, τόσο για την προστασία των αμάχων, όσο και για την προσπάθεια απελευθέρωσης των ομήρων που κρατά η Χαμάς.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη Λευκωσια, στην Κύπρο έχουν σπεύσει ομάδες από 19 κράτη που σε συντονισμό με τις κυπριακές αρχές ετοιμάζονται για όλα τα σενάρια, ακόμη και αυτό του απεγκλωβισμού από Ισραήλ και Λίβανο αλλά και από την ευρύτερη περιοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Οι ομάδες αυτές έχουν εγκατασταθεί στο Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων» στη Λάρνακα, αλλά και στη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο.

Η Ελλάδα, στο πλαίσιο του σχεδιασμού που παρουσίασε ο Μακρόν, επιδίωκει να έχει ενεργό συμμετοχή, προκειμένου να διευκολύνει την έξοδο των αμάχων από τη Λωρίδα της Γάζας, αν και όπως αναφέρουν πηγές στην Αθήνα, η εκτέλεση του σχεδιασμού αυτού είναι δύσκολη, δεδομένης και της κατάστασης που επικρατεί στο έδαφος, αλλά και της επικείμενης μαζικής ισραηλινής επιχείρησης. Εντούτοις, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η Αθήνα θα κάνει ό,τι μπορεί να υλοποιηθεί ο «ανθρωπιστικός διάδρομος», καθώς αυτό βρίσκεται πλήρως εντός της στάσης της χώρας, δηλαδή, προφανώς στηρίζεται το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, μετά την επίθεση της Χαμάς, αλλά ταυτόχρονα περιορίζεται ο κίνδυνος για τους αμάχους.

Αν και δεν υπάρχει καμία τέτοια νύξη από την πλευρά της Αθήνας, θεωρείται ότι η συμμετοχή της Ελλάδας σε μια ανθρωπιστικού χαρακτήρα επιχείρηση υπέρ των Παλαιστινίων, θα λειτουργήσει και ως «αντίβαρο» στην πολύ σκληρή ρητορική που έχει υιοθετήσει τις τελευταίες ημέρες ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει εξαπολύσει δριμεία επίθεση κατά πάντων για τα όσα ταγικά συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και θα πιστοποιήσει τη σαφή διάκριση που ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει κάνει, λέγοντας ότι «η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση. Δεν εκφράζει τον παλαιστινιακό λαό», αλλά και αφήνοντας «αιχμές» για τη στάση της Άγκυρας, καθώς είπε ότι «ο πρόεδρος Ερντογάν είναι τελείως εκτός κλίματος, όταν δεν αναγνωρίζει αυτή την πραγματικότητα για το τι ακριβώς συνιστά η Χαμάς».

Πάντως, η κυβέρνηση δεν κρύβει την ανησυχία της για το τι μπορεί να προκαλέσει η κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή (μια κλιμάκωση που πλέον μοιάζει σχεδόν αναπόφευκτη), τόσο σε ανθρωπιστικό επίπεδο, με τη δημιουργία ενός νέου «κύματος» προσφύγων από τη Γάζα, όσο και σε οικονομικό επίπεδο, ιδίως, δε, στις τιμές του πετρελαίου και της ενέργειας, γενικότερα.

Τέλος, να σημειωθεί ότι όσον αφορά στη στάση της Ελλάδας σχετικά με το ψήφισμα για τη Γάζα που πέρασε κατά πλειοψηφία από τη Γ.Σ. του ΟΗΕ, η Αθήνα, μέσω διπλωματικών πηγών εξήγησε ότι «η αποχή στο πλαίσιο του ΟΗΕ δεν ισοδυναμεί σε καμία περίπτωση με καταψήφιση. Αντιθέτως, είναι δημιουργική, υπό την έννοια ότι η χώρα δεν προσμετράται στους παρόντες και άρα διευκολύνεται η επίτευξη ειδικής πλειοψηφίας των δύο τρίτων», καθώς και ότι «η  Ελλάδα συντάχθηκε με την πλειονότητα των χωρών της ΕΕ: 15 χώρες απείχαν έναντι 8 που υπερψήφισαν και 4 που καταψήφισαν, και υπήρξε δημιουργική προτείνοντας στο στάδιο των εσωτερικών διαδικασιών ορισμένες σημειακές παρεμβάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν διευκολύνει την ευρύτερη πλειοψηφία».

Διαβάστε επίσης:

Κασελλάκης προς συγγενείς θυμάτων Τεμπών: «Θα είμαστε δίπλα σας μέχρι τέλους»

Διπλωματικές πηγές για Γάζα: Η Ελλάδα διερευνά τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα μπαίνει για τα καλά στα ραντάρ των αγορών» 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 16:17