search
ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 08:14
MENU CLOSE

Ισραηλινό έγγραφο «βόμβα» επιβεβαιώνει δημοσίευμα του Ποντικιού – Μόνιμη εκδίωξη των Παλαιστινίων στην Αίγυπτο

31.10.2023 14:05
palaistinians

Αποκαλυπτικό των προθέσεων του Ισραήλ είναι έγγραφο που αποδίδεται στο υπουργείο Πληροφοριών, με το οποίο προτείνεται η μετεγκατάσταση των 2,5 εκατομμυρίων Παλαιστίνιων από την Λωρίδα της Γάζας στην αιγυπτιακή Χερσόνησο του Σινά. Η πρόταση αυτή έπεσε στο τραπέζι από τους Ισραηλινούς, που ζητούν την υποστήριξη της Δύσης για να υλοποιηθεί.

Το σχετικό έγγραφο έχει ημερομηνία 13 Οκτωβρίου, δηλαδή κυκλοφόρησε με τη μορφή του εμπιστευτικού έξι μέρες μετά την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ.

Όπως είχαμε γράψει στο φύλλο της εφημερίδας Το Ποντίκι στις 19/10/2023, στο άρθρο με τίτλο «Τι κατάφερε η Χαμάς, που απέτυχε το Ισραήλ- οι θετικές και οι αρνητικές προοπτικές για την επίλυση του Παλαιστινιακού»,  ο Νετανιάχου στην ουσία «θα ήθελε να συζητήσει το σχέδιο που έχει εδώ και δεκαετίες για να εξωθήσει τους Παλαιστίνιους γύρω από την Ράφα και στην αιγυπτιακή Χερσόνησο του Σινά και να μεταθέσει το πρόβλημα στις πλάτες των Αιγυπτίων». Την πληροφορία για την επαναφορά του σχεδίου Νετανιάχου για το Σινά, που έχουμε αποκαλύψει  εδώ και δώδεκα ημέρες, δημοσιοποίησε αρχικώς το τοπικό ειδησεογραφικό σάιτ Sicha Mekomit, και σήμερα το ανέβασε ο ιστότοπος των whistleblowers στην πλατφόρμα Χ.

Οι whistleblowers γράφουν ότι «το συμβουλευτικό έγγραφο προβλέπει διαδικασία τριών σταδίων, που περιλαμβάνει τη δημιουργία καταυλισμών με σκηνές στο Σινά και το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου, για να ακολουθήσει η οικοδόμηση πόλεων στο βόρειο Σινά, από τις οποίες (οι Παλαιστίνιοι) δεν θα επιστρέψουν στην Γάζα».  Στη συνέχεια θα δημιουργηθεί ζώνη ασφαλείας μέσα στο Ισραήλ για να αποκλειστεί η επιστροφή Παλαιστίνιων προσφύγων. Στο έγγραφο του ισραηλινού υπουργείου Πληροφοριών δεν αναφέρεται τι θα συμβεί με την Γάζα.

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου επιχείρησε να υποβαθμίσει την σημασία του εγγράφου, χαρακτηρίζοντάς το ως άσκηση εργασίας. Ωστόσο δεν πρόκειται καθόλου για άσκηση εργασίας, αλλά για το σενάριο που επιχειρεί να εφαρμόσει ο ισραηλινός στρατός εξωθώντας τους Παλαιστίνιους από το βόρειο τμήμα της Γάζας προς τον νότο, σε πρώτη φάση, με την προοπτική να τους υποχρεώσει να μετεγκατασταθούν στο Σινά, με το πρόσχημα ότι έτσι θα ανοίξει το πεδίο για να εξουδετερωθούν οι μαχητές της Χαμάς χωρίς να κινδυνεύουν οι άμαχοι.

Ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα δήλωσε ότι «είμαστε εναντίον της μεταφοράς σε οποιοδήποτε μέρος, με οποιοδήποτε τρόπο (των Παλαιστίνιων από την Γάζα) και αυτό το θεωρούμε κόκκινη γραμμή που δεν θα επιτρέψουμε να την υπερβεί κανένας». «Αυτό που συνέβη το 1948 δεν θα επιτρέψουμε να γίνει ξανά», πρόσθεσε ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, αναφερόμενος στην παλαιστινιακή εθνική καταστροφή, τη Νάγκμπα.

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει σχολιάσει το τελευταίο δημοσίευμα, αλλά η Αίγυπτος έχει καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να δεχτεί Παλαιστίνιους πρόσφυγες

Πάντως η αποκάλυψη του ισραηλινού διαβαθμισμένου εγγράφου απειλεί να προκαλέσει κρίση στις σχέσεις Αιγύπτου- Ισραήλ, που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις ισορροπίες στην περιοχή.

«Αν αυτό το έγγραφο είναι αληθινό είναι μεγάλο λάθος. Μπορεί να προκαλέσει στρατηγικό ρήγμα μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου», σχολίασε ο Γιόελ Γκουζάνσκι, συνεργάτης του Ινστιτούτου Εθνικών Σπουδών Ασφάλειας στο Τελ Αβίβ, ο οποίος διετέλεσε σύμβουλος του ισραηλινού υπουργείου Πληροφοριών.

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός στο Παρίσι: Αστυνομικά πυρά κατά γυναίκας που φορούσε αμπάγια – «Υποστήριζε την τρομοκρατία»

Πόλεμος στο Ισραήλ: Μέσα στη Γάζα τα ισραηλινά τανκς – Οι πρώτες εικόνες

Μάθιου Πέρι: Νέα στοιχεία για τον θάνατό του – Τον βρήκαν αναίσθητο κάτω από το νερό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 08:13