search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 12:46
MENU CLOSE

Παραδοσιακή γιαουρτόπιτα με αρωματικό σιρόπι λεμονιού

04.11.2023 06:15
giaourtopita

Αφράτο και παραδοσιακό κέικ με γιαούρτι, σιροπιαστό, με υπέροχη γεύση και αρώματα λεμονιού, που γίνεται εύκολα και γρήγορα και δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Σερβίρετε την γιαουρτόπιτα ζεστή μετά το γεύμα ή με τον καφέ, συνοδεύοντάς την με σφικτή σαντιγί ή μια μπάλα παγωτό βανίλια.

Υλικά για τη Συνταγή

185 γραμμάρια βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
250 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
5 αυγά, χωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους
250 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό, πλήρες
2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα λεμόνι
½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
280 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ., κοσκινισμένο
½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι

185 ml κρύο νερό
250 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
1 κανελόξυλο
1 μεγάλη φλούδα από λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας φρεσκοστιμμένο χυμό λεμόνι

Εκτέλεση

1. Αρχικά, προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C και λιπάνετε ελαφρά ένα μακρόστενο σκεύος 20 Χ 10 εκατοστών.

2. Σε ένα μπολ χτυπήστε με το μίξερ το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να κρεμώσει καλά το μίγμα και να αφρατέψει. Ξεκινήστε να προσθέτετε σταδιακά τους κρόκους των αυγών έναν – έναν, περιμένοντας να ενσωματωθεί ο πρώτος προτού ρίξετε τον επόμενο. Ανακατέψτε επίσης το γιαούρτι, το ξύσμα και το εκχύλισμα της βανίλιας. Διπλώστε στο μίγμα με τη βοήθεια μιας σπάτουλας το κοσκινισμένο αλεύρι, τη μαγειρική σόδα και το μπέικιν.

3. Σε ένα ξεχωριστό καθαρό και στεγνό μπολ χτυπήστε με το μίξερ τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα και ενσωματώστε την κι αυτήν στο μίγμα των κρόκων, διπλώνοντας απαλά με τη σπάτουλα ώστε να μην χαθεί ο όγκος της ζύμης.

4. Αδειάστε το μίγμα στο προετοιμασμένο σκεύος και ψήστε για 50 λεπτά ή ώσπου να βγαίνει καθαρό ένα ξύλινο καλαμάκι που θα βυθίσετε στο κέντρο του κέικ. Όταν είναι έτοιμο, αφήστε το να κρυώσει για 10 λεπτά μέσα στη φόρμα και έπειτα αναποδογυρίστε το ώσπου να κρυώσει εντελώς.

5. Ετοιμάστε εντωμεταξύ το σιρόπι. Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το κανελόξυλλο και το νερό και ανακατεύοντας σε μέτρια φωτιά, φέρτε τα σε βρασμό. Μόλις κοχλάσει ρίξτε το χυμό και τη φλούδα λεμονιού, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 5-6 λεπτά. Στραγγίστε το μίγμα, μεταφέρετε το κέικ ξανά μέσα στη φόρμα και περιχύστε το με το σιρόπι. Περιμένετε για λίγο να απορροφηθεί η περισσότερη ποσότητα, κόψτε σε φέτες και σερβίρετε την γιαουρτόπιτα ζεστή με λίγη σαντιγί ή μια μπάλα παγωτό βανίλια.

Διαβάστε επίσης:

Κοτόπουλο πάπρικας (Paprikás Csirke) από την Ουγγαρία

Ρεβανί κακάο με άρωμα πορτοκαλιού

Μπροκομόλε (Brocomole), το άλειμμα που συνδυάζει μπρόκολο και γκουακαμόλε

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 12:28