search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 16:31
MENU CLOSE

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: «Η επόμενη πανδημία ίσως είναι η πιο θανατηφόρα που έχουμε αντιμετωπίσει»

05.11.2023 14:16
SARS-CoV-2

Η επόμενη πανδημία, που ονομάστηκε «Big One», μπορεί να «σιγοβράζει στο παρασκήνιο», περιμένοντας να απελευθερώσει τις πιο μεταδοτικές και θανατηφόρες ασθένειες που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα.

Η οικογένεια των παραμυξοϊών (paramyxovirus) έχει πάνω από 75 ιούς, συμπεριλαμβανομένων της παρωτίτιδας, της ιλαράς και των λοιμώξεων της αναπνευστικής οδού, και προστέθηκε στη λίστα των πανδημικών παθογόνων του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων προς παρακολούθηση τον Οκτώβριο.

Ένας από τους ιούς, ο ιός Nipah, μπορεί να μολύνει κύτταρα με υποδοχείς που ρυθμίζουν τι εισέρχεται ή εξέρχεται από τα κύτταρα που βρίσκονται στο κεντρικό νευρικό σύστημα και τα ζωτικά όργανα.

Αυτή η παραλλαγή έχει ποσοστό θνησιμότητας έως και 75% σε σύγκριση με τον Covid, που είναι κάτω από το 1% εκατό.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι σε αντίθεση με τη γρίπη και τον Covid-19, οι παραμυξοϊοί φαίνεται να μην μεταλλάσσονται καθώς εξαπλώνονται, αλλά έχουν γίνει «πολύ καλοί στη μετάδοση μεταξύ των ανθρώπων».

«Απλώς φανταστείτε να εμφανιζόταν ένας παραμυξοϊός (paramyxovirus)που ήταν τόσο μεταδοτικός όσο η ιλαρά και τόσο θανατηφόρος όσο ο Nipah», είπε ο Michael Norris, Ph.D., επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, σε δήλωσή του.

Προς ενίσχυση της ετοιμότητας της Αυστραλίας για μια νέα πανδημία, μια έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2022, αναφέρεται στους παραμυξοϊούς: «Καθώς ο κόσμος συνεχίζει να κατανοεί καλύτερα αυτές τις συνδέσεις μεταξύ της υγείας του ανθρώπου, των ζώων, των φυτών και του περιβάλλοντος, οι ιοί μετακινούνται από τα ζώα στους ανθρώπους με «ανησυχητικούς ρυθμούς».

«Εκτός από τους γνωστούς ιούς, κατά μέσο όρο, δύο νέοι ιοί εμφανίζονται στους ανθρώπους κάθε χρόνο και το ποσοστό που προκαλεί μεγαλύτερες επιδημίες αυξάνεται.

«Πολλοί από αυτούς τους ιούς έχουν δυνατότητα πανδημίας – τη δυνατότητα να εξαπλωθούν σε πολλές ηπείρους».

Διαβάστε επίσης:

ΦΕΚ: Απαλλαγή των πληγέντων στη Θεσσαλία από τη συμμετοχή σε φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις έως 31 Μαρτίου 2024

Νέα μελέτη για τον «ύπουλο» καρκίνο του παγκρέατος: Συστατικό-μίμος οδηγεί σε «λοιμό» τους όγκους

ΙΣΝ: Συζητήσεις με τις κοινότητες Θεσσαλονίκης, Σπάρτης και Κομοτηνής για τρία νέα δημόσια νοσοκομεία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 16:31