search
ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 06:07
MENU CLOSE

Ένας χρόνος (και δυο πόλεμοι) πριν από τις κάλπες στις ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2037
09/11/2023
12.11.2023 06:05
white house

Η κλεψύδρα αδειάζει ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών και οι δύο επικρατέστεροι για τη διεκδίκηση της προεδρίας – ο Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ – μετρούν τις συνέπειες που μπορεί να έχουν στην εκλογική μάχη οι δύο πόλεμοι που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αν και είναι δύσκολο να γίνουν εκτιμήσεις για το πώς θα επηρεαστούν σε έναν χρόνο από τώρα οι Αμερικανοί εκλογείς από τους πολέμους, είναι σίγουρο πως στην ατζέντα του νυν και του τέως Προέδρου υπάρχουν δύο κρίσιμες παράμετροι: «Ουκρανία» και «Μέση Ανατολή».

Δημοσκοπικό καμπανάκι

Η δημοσκόπηση των «New York Times» και του Siena College, ακριβώς έναν χρόνο πριν από τη μάχη για την προεδρία, προκάλεσε ανησυχία στο επιτελείο του Μπάιντεν, ο οποίος είναι πίσω στην πρόθεση ψήφου σε τέσσερις από τις έξι πολιτείες – κλειδιά (Αριζόνα, Τζόρτζια, Νεβάδα, Πενσιλβάνια, Ουισκόνσιν, Μίσιγκαν). Στις εκλογές του 2020 ο Τραμπ είχε χάσει και στις έξι αυτές πολιτείες. Άλλη δημοσκόπηση, του CBS News/YouGov, έδειξε προβάδισμα του Τραμπ με 51% έναντι 48% του Μπάιντεν στην πρόθεση ψήφου σε παναμερικανικό επίπεδο.

Οι Αμερικανοί εκλογείς θα πάνε στις κάλπες έχοντας άλλες προτεραιότητες από το Ουκρανικό και το Μεσανατολικό. Τους απασχολούν:

● Η ηλικία του Μπάιντεν (θα είναι 86 ετών όταν θα λήγει η δεύτερη θητεία του αν κερδίσει την προεδρία), καθώς επτά στους δέκα λένε πως «είναι πολύ μεγάλος για να είναι αποτελεσματικός».

● Το κατά πόσο πλήττει τον κάθε ψηφοφόρο η πολιτική του Μπάιντεν – το 53% λέει πως «τους πλήττει προσωπικά».

● Η επαφή με τους ψηφοφόρους κάτω των 30 ετών.

● Η επιρροή στους ισπανόφωνους ψηφοφόρους – τομείς όπου ο Μπάιντεν έχει καλύτερες επιδόσεις από τον Τραμπ.

● Και βεβαίως η οικονομία, που είναι το βασικό κριτήριο για κάθε Αμερικανό: ο ένας στους δύο θεωρεί «κακή» την κατάσταση της οικονομίας επί των ημερών Μπάιντεν, έναντι 21% που τη θεωρεί «άριστη» ή «καλή».

Η μεσανατολική απειλή

Η Ουκρανία και η Μέση Ανατολή πέφτουν κάπως μακριά για τον μέσο Αμερικανό ψηφοφόρο, ο οποίος όμως ενθουσιάζεται όταν η χώρα του κάνει επίδειξη ισχύος έναντι των «κακών».

Αυτόν τον εθνικό ενθουσιασμό επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει ο Μπάιντεν επιμένοντας ότι η Ρωσία πρέπει να ηττηθεί στο ουκρανικό μέτωπο. Όταν η συζήτηση έρχεται στο Μεσανατολικό, τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα: Ο ένοικος του Λευκού Οίκου, συντασσόμενος πλήρως με το Ισραήλ, προσεταιρίζεται το ισχυρότατο εβραϊκό λόμπι. Για να πείσει τους Αμερικανούς ότι αξίζει η απόλυτη στήριξη του Ισραήλ, ο Μπάιντεν τους θυμίζει τον «άξονα του κακού», στον οποίον έχει κεντρικό ρόλο το Ιράν. Και αυτό είναι ένα ισχυρό επιχείρημα, καθώς οι Αμερικανοί σκέφτονται με όρους «καλού – κακού».

Τα δύσκολα όμως αρχίζουν σε περίπτωση γενίκευσης της σύρραξης στη Μέση Ανατολή, που θα έχει άμεσες συνέπειες στο κόστος της ενέργειας, άρα και στις τσέπες των Αμερικανών. Τότε ο κίνδυνος από τον «άξονα του κακού» θα περάσει σε δεύτερη μοίρα και ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα κληθεί να «πληρώσει» για την αύξηση των τιμών των καυσίμων. Για να προλάβει αυτόν τον κίνδυνο ο Λευκός Οίκος εστιάζει στην προσπάθεια αποτροπής της εμπλοκής του Ιράν. Τα δύο αεροπλανοφόρα και το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο που πλέουν στην ανατολική Μεσόγειο έχουν αυτή την αποστολή: να στείλουν το μήνυμα στο Ιράν να μην εμπλακεί.

Σε δεύτερη μοίρα βρίσκονται οι υποτιθέμενες φιλοδοξίες της αμερικανικής διπλωματίας για την εξεύρεση λύσης στο Μεσανατολικό, την επομένη του πολέμου. Για τους Αμερικανούς ψηφοφόρους οι συνθήκες ζωής και θανάτου των Παλαιστινίων δεν έχουν απολύτως καμία αξία.

Μπορεί να έχουν γίνει εντυπωσιακές σε όγκο συγκεντρώσεις υπέρ των Παλαιστινίων στην αμερικανική πρωτεύουσα, αλλά αυτοί οι διαδηλωτές δεν καθορίζουν την έκβαση των προεδρικών εκλογών, όσο κι αν είναι ηχηρό το σύνθημα «Μπλίνκεν έβαψες με αίμα τα χέρια σου», με το οποίο κατήγγειλαν την αναποτελεσματικότητα της διπλωματίας του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ. Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τον Μπλίνκεν, άρα και τον Μπάιντεν, αφήνοντας στο απυρόβλητο τον Τραμπ, ο οποίος στο θέμα του Ισραήλ έχει απολύτως ίδιες θέσεις με τον αντίπαλό του.

Η πίεση στην Ουκρανία

Οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται περισσότερο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία λόγω του θετικού αντικτύπου που θα είχε στο κόστος της ενέργειας και της μείωσης του κόστους στήριξης του Κιέβου. Ο Μπάιντεν πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για να εξηγήσει τους ψηφοφόρους γιατί συνεχίζεται επ’ αόριστον η στήριξη της Ουκρανίας, την ώρα που η αμφιλεγόμενη στάση του Τραμπ έναντι της Ρωσίας του Πούτιν φαίνεται πως δεν του κοστίζει πολιτικά.

Γι’ αυτό ακριβώς δεν αποτελεί έκπληξη η πίεση που ασκείται από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. στο Κίεβο για την εξεύρεση ενός εύσχημου τρόπου για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαίωσε ότι «κανένας ηγέτης των ΗΠΑ ή της Ε.Ε. δεν ασκεί πιέσεις να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία», αλλά η δήλωση αυτή μάλλον δείχνει το αντίθετο – ειδάλλως δεν θα είχε κανέναν λόγο να διαψεύσει το σχετικό δημοσίευμα του NBC. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι συζητήσεις που έχουν γίνει μεταξύ Ουκρανών, Αμερικανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων αφορούν το τι πρέπει να δώσει το Κίεβο για να επιτευχθεί συμφωνία ειρήνευσης με τη Ρωσία.

Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες θα εμφανίσουν ως επιλογή της εθνικά κυρίαρχης Ουκρανίας τη μετακίνηση από τις «κόκκινες γραμμές» και τις υποχωρήσεις έναντι των Ρώσων, θα βγάλουν από πάνω τους κάθε ευθύνη για την ήττα του Κιέβου και θα αφήσουν τον Ζελένσκι εκκρεμή, φροντίζοντας να επωφεληθούν από τον θετικό αντίκτυπο του τερματισμού του πολέμου στην οικονομία. Αυτό θα ήταν ένα καλό χαρτί για τον Μπάιντεν, ο οποίος από την πλευρά του θα υπενθυμίσει στους Αμερικανούς ότι ο Τραμπ φλέρταρε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Αν και μέχρι τις αμερικανικές εκλογές η Ουκρανία ίσως να έχει ξεχαστεί…

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Εκτελέστηκε άντρας που είχε δολοφονήσει 66χρονο πριν απο 30 χρόνια – Είχε εκφράσει μεταμέλεια για τις πράξεις του

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αιφνιδιαστική επίσκεψη Πούτιν στο γενικό επιτελείο του ρωσικού στρατού

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Στο «κάδρο» το όνομα της Μισέλ Ομπάμα μετά την δημοσκοπική κατρακύλα του Μπάιντεν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 02:49