search
ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 06:45
MENU CLOSE

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το νέο κόμμα και ο αγώνας αντοχής έως τις ευρωεκλογές – Το μαρτύριο της σταγόνας με τη «διάσπαση σε δόσεις»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2038
16/11/2023
16.11.2023 06:03
syriza

Ρευστό παραμένει το νέο εσωκομματικό τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διάσπαση. Κι αυτό όχι μόνο γιατί επίκειται δεύτερος γύρος αποχωρήσεων βουλευτών και μελών της Κ.Ε. παράλληλα με τις μεμονωμένες αποχωρήσεις στελεχών που δεν ανήκουν σε στενές ομαδοποιήσεις, αλλά και γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει το «ξεσκόνισμα» και γενικώς κινείται σε επιθετική και αποδομητική γραμμή της προηγούμενης περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η γραμμή αυτή, πηγαίνει πίσω ώς τη διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, όπως φάνηκε με τη δήλωση για το «μαξιλάρι Τσακαλώτου», τρεις περίπου εβδομάδες μετά τη θετική αναφορά στον «Economist», η οποία μάλιστα είχε ερμηνευτεί τότε ως άνοιγμα στον πρώην ΥΠΟΙΚ προκειμένου να τον συγκρατήσει από την έξοδο. Φέρνει δε σε δύσκολη θέση και τα στελέχη που έχουν αποφασίσει να μείνουν, αλλά δεν εντάσσονται στη στενή ηγετική ομάδα (που πάντως ο πρόεδρος λέει ότι δεν έχει). Μεταξύ αυτών και κορυφαία στελέχη που τις προηγούμενες ημέρες βγήκαν μπροστά, προκειμένου να βάλουν φρένο στο δημοψήφισμα των διαγραφών (Γεροβασίλη, Φλαμπουράρης, Ζαχαριάδης, Ξενογιαννακοπούλου, Θεοχαρόπουλος, Ραγκούσης), με κάποιους εξ αυτών να παραμένουν συνομιλητές του πρώην προέδρου (Γεροβασίλη και Φλαμπουράρης).

Το ρευστό εσωκομματικό τοπίο

Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, το πώς διαμορφώνεται το νέο εσωκομματικό τοπίο μετά την έξοδο της Ομπρέλας και την αθρόα αποχώρηση μελών από τις οργανώσεις:

– Προς την έξοδο βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι 6+6 ή αλλιώς ομάδα Αχτσιόγλου, με κορυφαία στελέχη αυτής της τάσης να είναι η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Η ομάδα αυτή έχει στείλει τα μηνύματά της τόσο με την αποχώρησή της από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής όσο και με το σκληρό κείμενο κριτικής (που καταλογίζει στοιχεία τραμπισμού στον πρόεδρο), για το οποίο μάλιστα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε ότι ήταν πιο σκληρό από το κείμενο αποχώρησης της Ομπρέλας. Το Σάββατο πραγματοποιεί Πανελλαδική Σύσκεψη προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις της και το κλίμα μέχρι χθες έδειχνε έξοδο. Ωστόσο φαίνεται να είναι σε εξέλιξη πυκνές διεργασίες με στόχο την αποτροπή της αποχώρησής τους. Είναι με ερωτηματικό αν κινήσεις όπως η συνάντηση των Τσίπρα – Σακελλαρίδη αποσκοπούν στο να σταλεί ένα μήνυμα από τον πρώην πρόεδρο του κόμματος να μην φύγουν. Το «κουμπί», όμως, δείχνει να έχει πατηθεί, με μεγάλη μερίδα της βάσης της να είναι σε αποδρομή. Άλλωστε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει τις κινήσεις στην κατεύθυνση της ρηγμάτωσης, παρά τους ισχυρισμούς ότι τείνει «χείρα φιλίας». Επίσης, κινήσεις διαμεσολαβητών, όπως η συνάντηση που φαίνεται να έλαβε χώρα – παρόλο που καμία πλευρά δεν επιβεβαιώνει – μεταξύ των Σβίγκου, Βασιλειάδη από τη μία και Χαρίτση και Ηλιόπουλου από την άλλη, δείχνουν καταρχάς την ανησυχία για την προοπτική αποχώρησης, η οποία φαίνεται πως είχε υποτιμηθεί από την πλευρά της ηγεσίας. Σε κάθε περίπτωση τα στελέχη αυτά που ανήκουν στη νέα γενιά, έχουν να σταθμίσουν το πώς διασώζεται το πολιτικό τους κεφάλαιο. Φαίνεται να πιστεύουν ότι εντός του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει τέτοια προοπτική, παρά μόνο απαξίωση.

Αποχωρήσεις ιστορικών στελεχών

– Παράλληλα μεμονωμένα στελέχη, ιστορικά και μη, δείχνουν να βρίσκονται προς την έξοδο. Χθες αποχώρησαν από το κόμμα οι πρώην υπουργοί Νίκος Τόσκας και Αριστείδης Μπαλτάς, ενώ προχθές οι Γιώργος Κυρίτσης και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης παραιτήθηκαν από την Κεντρική Επιτροπή, διευκρινίζοντας όμως ότι παραμένουν στο κόμμα. Κοντά στους 6+6 είναι ο Νίκος Μπίστης (υπέγραψε και το κείμενο της Κυριακής), ο οποίος δείχνει και αυτός να σκέφτεται να αποχωρήσει, καθώς τις προηγούμενες μέρες ανέφερε πως δεν ανήκει σε κάποια ομάδα, πως είναι παλιός και πλέον ζυγίζει τα βήματά του, δεν σκοπεύει να κάνει άλματα στο κενό, αλλά από την άλλη τα όρια ξεπεράστηκαν.

Ο Γιάννης Δραγασάκης (πρώην υπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) δείχνει και αυτός να βρίσκεται προς την έξοδο, καθώς κόβει γέφυρες. Αφενός με τη δήλωση της Κυριακής, στην οποία μεταξύ άλλων σημειώνει πως ο Στέφανος Κασσελάκης «εξελέγη τυπικά δημοκρατικά, αλλά πορεύεται ουσιαστικά αντιδημοκρατικά», ενώ η ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή «αποτελεί προσβολή όχι μόνο για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για κάθε δημοκρατικό πολίτη, καθώς φαίνεται να αγνοεί βασικές αρχές της δημοκρατίας και του νομικού πολιτισμού». Και αφετέρου με την παρέμβαση για το «μαξιλάρι», όπου αποκάλεσε τον πρόεδρο «αδιάβαστο» και του ζήτησε να μην υπονομεύει τον «συλλογικό άθλο» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Τσίπρα.

Μένουν και βλέπουν

– Τη μάχη εντός του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά χωρίς λευκή επιταγή στον πρόεδρο, διεμήνυσε ότι θα δώσει η τάση Τεμπονέρα, διεκδικώντας να τεθεί σε άμεση εφαρμογή ένας «εξωστρεφής» οδικός χάρτης προς το συνέδριο που θα διασφαλίζει την ουσιαστική συμμετοχή των μελών. Η τάση αυτή, η οποία είχε το τελευταίο διάστημα επικοινωνία με την ομάδα 6+6, προχώρησε σε έναν συντονισμό με Αχτσιόγλου και Τσακαλώτο λόγω της αντίθεσής της στο δημοψήφισμα και αποχώρησε από την Κ.Ε. όταν η ηγεσία δεν δέχτηκε να ξεκαθαρίσει το θέμα από την αρχή της συνεδρίασης με ψηφοφορία. Η τάση αυτή, αναμένεται να αναλάβει έναν ρόλο εσωκομματικής «αντιπολίτευσης», αν λάβει κανείς υπόψη ότι έχει παρουσιάσει ουκ ολίγα σημεία κριτικής προς την ηγεσία και διεμήνυσε με τη δήλωση τεσσάρων στελεχών την Κυριακή (Τεμπονέρας, Τσιόκας, Λαμπρινίδης, Λαμπρίδης) πως «δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε λευκή επιταγή ούτε σε μονοπρόσωπα όργανα ούτε σε συσπειρώσεις χωρίς ιδεολογικό πολιτικό βάθος».

– Βαρύνοντα ρόλο αναμένεται να έχει και η ομάδα που περιγράψαμε παραπάνω, των στελεχών που δείχνουν να έχουν ως αναφορά τον Αλέξη Τσίπρα (Γεροβασίλη, Φλαμπουράρης κ.ά.) και αναλαμβάνουν να βάζουν φρένο όσο μπορούν και όταν κρίνουν ότι χρειάζεται. Αυτή η πλευρά φαίνεται να δίνει χρόνο στον Στέφανο Κασσελάκη ώς τις ευρωεκλογές, αν και η πυκνότητα των εξελίξεων σε καθημερινή βάση αποδεικνύει ότι ο Ιούνιος είναι πολύ μακριά.

Οι λοχαγοί

– Τέλος, υπάρχει η ευρύτερη ηγετική ομάδα, που φαίνεται να είναι χωρισμένη στα δύο, από τη μία τους πιο «σκληρούς», όπως ο Παύλος Πολάκης, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Γιώργος Τσίπρας, ο Πέτρος Παππάς, ο Βαγγέλης Αποστολάκης, η Δώρα Αυγέρη, και από την άλλη ο Νίκος Παππάς, ο οποίος τουλάχιστον στην περίπτωση του δημοψηφίσματος έδειξε να διαφοροποιείται αρχικώς και να παρεμβαίνει στη διαχείριση για την απενεργοποίηση αυτή της πρωτοφανούς πρότασης του προέδρου.

Το ενδιαφέρον είναι ότι, ενώ αυτή η πλευρά στηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη, τον τροφοδοτεί με επιχειρήματα και ενημέρωση για το κόμμα, βγαίνει μπροστά και δέχεται τα πυρά της κριτικής περί «λαϊκισμού», ρεβανσιστικών πρακτικών κ.λπ., ο πρόεδρος στέλνει και σε αυτούς μηνύματα, λέγοντας δημόσια ότι δεν έχει και δεν θέλει να έχει κύκλους και ηγετική ομάδα, αντιθέτως είναι μόνος του και επικοινωνεί «αδιαμεσολάβητα» με τα μέλη του κόμματος.

Ύστερα από όλα αυτά, αναμένονται με ενδιαφέρον οι δημοσκοπήσεις του επόμενου διαστήματος, καθώς από την πλευρά της ηγεσίας στελέχη εκτιμούν δημόσια πως η μέχρι τώρα δημοσκοπική εικόνα οφειλόταν στους αποχωρήσαντες. Κοινώς δείχνουν να αναμένουν σταδιακή άνοδο. Πάντως, αυτή τη στιγμή διατηρείται η εικόνα κρίσης και διάλυσης, αλλά και οι προειδοποιήσεις από τους εντός των τειχών προς τον Στέφανο Κασσελάκη για την προοπτική απώλειας της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με χαρακτηριστικό το δημόσιο μήνυμα του Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος ζήτησε να αποτραπεί η αποχώρηση των Αχτσιόγλου, Χαρίτση, Ηλιόπουλου και Τζανακόπουλου.

Ο οδικός χάρτης της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ προς το συνέδριο

Μέσα σε αυτό το κλίμα η ηγεσία, πέραν του ότι επιχειρεί να δείξει ότι κάνει κινήσεις συμφιλίωσης (οι οποίες όμως δεν έχουν βάθος), προχωράει παρακάτω. Χθες πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, χωρίς την παρουσία της Έφης Αχτσιόγλου, η οποία είχε ενημερώσει την Κουμουνδούρου για τους λόγους της απουσίας της, ενώ θέλησε να διευκρινίσει ότι αυτοί δεν σχετίζονται με τις πολιτικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνεδρίαση έγινε ενημέρωση για την κατατεθείσα πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τα Τέμπη, ενώ ο πρόεδρος, σύμφωνα με κομματικές πηγές, «επέμεινε στην ανάγκη για ενότητα και συσπείρωση, σε αυτή τη δύσκολη για το κόμμα συγκυρία, επαναλαμβάνοντας ότι “σταθερά τείνει χείρα φιλίας”». Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τόνισε «την ανάγκη ενός ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. ως ισχυρής αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα συνεχίσει να εκφράζει τη λαϊκή βούληση και εντολή».

Στη συνεδρίαση έγινε εκτενής συζήτηση για τον σχεδιασμό του κόμματος για τα αναπτυξιακά – θεματικά συνέδρια, στο πλαίσιο της απόφασης της Κ.Ε. Σύμφωνα με την τελευταία, το Σάββατο 18 Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια, καθώς και τα θεματικά προσυνέδρια που έχουν προταθεί. Στις 9 και 10 Δεκεμβρίου θα ξανασυνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος για τον ορισμό της επιτροπής θέσεων του συνεδρίου και τη συγκρότηση Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ). Ο ορίζοντας ολοκλήρωσης των περιφερειακών και θεματικών συνεδρίων είναι μέχρι τις 12 Ιανουαρίου 2024. Στις 13 και 14 Ιανουαρίου 2024 θα πραγματοποιηθεί νέα Κ.Ε., η τελευταία πριν από το συνέδριο, με στόχο την έγκριση των κειμένων και την έναρξη του προσυνεδριακού. Η ημερομηνία του συνεδρίου είναι αυτή που έχει ήδη ανακοινωθεί, δηλαδή 23 – 25 Φεβρουαρίου 2024.

Οι διεργασίες για το νέο κόμμα – Κομβικός ο αριθμός των βουλευτών που θα αποχωρήσουν

Όσοι έχουν ήδη αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ οργανώνονται για την επόμενη μέρα, καθώς στόχος πλέον είναι να δημιουργηθεί σταδιακά ένας νέος φορέας, ο οποίος θα μετρηθεί κατ’ αρχάς στις ευρωεκλογές. Με τις αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο οργανώσεων, νομαρχιακών επιτροπών, φορέων του κόμματος (π.χ. Ινστιτούτο Πουλαντζάς) να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, τα στελέχη της Ομπρέλας – τα οποία έχουν διαμηνύσει ότι θα κάνουν εκτός ΣΥΡΙΖΑ την προσπάθεια για ανασύνταξη των δυνάμεων της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς – κάνουν καταγραφή δυνάμεων και διερευνούν ποια πρόσωπα και ομάδες μπορούν να προσεγγίσουν. Ήδη υπάρχει μια ομάδα ανένταχτων που έχουν αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ από το καλοκαίρι του 2015, οι οποίοι έχουν δώσει το «παρών» στη συζήτηση της επόμενης μέρας, μεταξύ αυτών στελέχη όπως ο πρώην γραμματέας Τάσος Κορωνάκης.

Ο Αριστείδης Μπαλτάς, ο οποίος αποχώρησε χθες, ήδη συγκροτεί πολιτική κίνηση με το όνομα Δίκτυο «Σκέψη – Δράση – Αριστερά».

Βασικό ζητούμενο, ωστόσο, είναι ο νέος φορέας, εφόσον δημιουργηθεί, να έχει κοινοβουλευτική έκφραση. Η Ομπρέλα διαθέτει ως γνωστόν δύο βουλευτές, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Πέτη Πέρκα, ενώ αν η ομάδα ολοκληρώσει τελικώς το βήμα εξόδου, διαθέτει άλλους επτά βουλευτές (Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Ηλιόπουλος, Τζανακόπουλος, Σία Αναγνωστοπούλου, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου). Μαζί συγκεντρώνουν εννέα βουλευτές, αλλά εκτιμάται ότι οι 6+6 μπορούν να «τραβήξουν» και άλλους που είχαν στηρίξει την Έφη Αχτσιόγλου στις εσωκομματικές κάλπες (π.χ. Κώστα Μπάρκα, Κυριακή Μάλαμα, Φερχάτ Οζγκιούρ, Καλλιόπη Βέττα) ή τον Γιώργο Ψυχογιό που ήταν στην Ομπρέλα. 

Διαβάστε επίσης:

Με το βλέμμα στο συνέδριο ο ΣΥΡΙΖΑ: «Λάσπη ότι ο Κασσελάκης είναι φυτευτός» και νέο άνοιγμα σε ομάδα Αχτσιόγλου

Ευρωεκλογές: Κλειδώνει τον Δεκέμβριο το εκλογικό σύστημα

Όχι στις προανακριτικές για τα Τέμπη λέει η κυβέρνηση – Έντονες αντιδράσεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 01:02