Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές “αυθεντικές” συνταγές, με ή χωρίς κρέας, με τσιγαρισμένα κρεμμύδια ή ωμά μέσα στο μίγμα του κεφτέ, με πηκτή σάλτσα ζωμού ή αραιά σάλτσα κρασιού.
Οι Σουηδοί βέβαια υποστηρίζουν ότι οι κεφτέδες τους για να είναι αυθεντικοί θα πρέπει πάνω απ’ όλα να ετοιμάζονται με αγάπη.
Ωστόσο, τα ψίχουλα ψωμιού που αφήνονται να φουσκώσουν στην κρέμα γάλακτος κάνουν τη διαφορά και είναι εξίσου σημαντικά με τις συνοδευτικές μαρμελάδες κόκκινων φρούτων καθώς και με την αγγουροσαλάτα που σερβίρεται δίπλα σε κάθε πιάτο.
900 γραμμάρια μοσχαρίσιο κιμά (ή μισό – μισό μοσχαρίσιο με χοιρινό)
1 φλιτζάνι ψίχουλα από φρέσκο ψωμί
1 φλιτζάνι + 2 κουταλιές της σούπας παχύρρευστη κρέμα γάλακτος
½ φλιτζάνι κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
Αλατοπίπερο (θέλει τουλάχιστον 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι)
3 κρόκοι αυγών
½ φλιτζάνι σόδα αναψυκτικό (ανθρακούχο νερό)
½ κουταλάκι του γλυκού θυμάρι, αποξηραμένο
¼ φλιτζανιού βούτυρο
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι γ.ο.χ.
1 ¾ φλιτζανιού ζωμό βοδινού
1 κουταλιά της σούπας ζελέ φραγκοστάφυλο ή σόγια σως ή Worcestershire σως
Λίγο άνηθο για το πασπάλισμα (προαιρετικά)
1.Αρχικά βάλτε το ψωμί σε ένα μπλέντερ και θρυμματίστε το σε μικρά ψίχουλα. Ρίξτε το 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος και αφήστε το μίγμα να σταθεί για μισή ώρα ή και λίγο επιπλέον.
2. Βάλτε σε ένα μεγάλο μπολ τον κιμά και ρίξτε το μίγμα των ψίχουλων, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, αλατοπίπερο και τους κρόκους των αυγών. Ανακατέψτε μέχρι να αναμιχθούν όλα τα υλικά. Βάλτε το ανθρακούχο νερό και το θυμάρι και ζυμώστε το μίγμα με τα χέρια σας.
3. Πλάστε και σχηματίστε 45-55 κεφτεδάκια πάχους 4 εκατοστών περίπου.
4. Ζεστάνετε το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο (όχι αντικολλητικό) και τηγανίστε τα κεφτεδάκια σε δόσεις (λίγα κάθε φορά, μην υπερφορτώνετε το σκεύος), από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσουν όμορφα. Μεταφέρετε τα κεφτεδάκια σε μια πιατέλα.
5. Αδειάστε τα υπολείμματα λίπους από το σκεύος, ρίξτε το αλεύρι και ανακατέψτε το με ένα σύρμα. Ξεκινήστε να προσθέτετε το ζωμό, συνεχίζοντας το γρήγορο ανακάτεμα με το σύρμα. Βάλτε το ζελέ και την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος, μέχρι να λιώσουν και να ενσωματωθούν.
6. Επιστρέψτε τα κεφτεδάκια στο τηγάνι και αφήστε τα για λίγα λεπτά μέχρι να ζεσταθούν και να καλυφθούν καλά από τη σάλτσα. Σερβίρετε με αφράτο σπιτικό πουρέ πατάτας, μαρμελάδα βατόμουρου και σουηδική αγγουροσαλάτα.
Διαβάστε επίσης:
Mπεζέδες σάντουιτς, τα φινετσάτα κεράσματα μιας άλλης εποχής
Κρεμώδης σούπα ψητής κολοκύθας, με φέτα και βασιλικό
Γαλλικοί «νεωκόροι» (sacristains), τα στριφτά σφολιατίνια των Παριζιάνικων αρτοποιείων
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.